Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Ewo, u Ciebie jest moja odpowiedź :)

Justynko, chyba wiosna wpłynęła na nie pozytywnie. Przez cały styczeń i luty stały w miejscu i już chciałam je wyrzucić. Teraz je tylko spryskuję, nie zamaczam, bo korzonki są słabe i nie wypijają dużo wody. Mam nadzieję, że już będzie z górki :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baryczko masz dobrą rączkę do ratowania roślinek, a to już jest sztuka ;:108 . Mi to aż tak dobrze nie wychodzi.

W doniczkach raczej wszystkiego bym nie tępiła, bo przecież w naturze rośliny żyją w symbiozie z pozostałymi organizmami, a taka walka nie jest łatwa (coś na ten temat wiem :wink:, najczęściej jest bezowocna, srebrne potworki odradzają się jak Feniks z popiołów :evil: ). Takich robaczków mam dosyć sporo nawet w akwarium. Tam wilgotność większa, więc mają bardzo dobre warunki :evil: . Do tego jeszcze roztocza brrry..., ale roślinki mają się dobrze. Reagowałabym przy jakiejś zatrważającej pladze. Czasami rezultaty daje przesuszenie, ale to na krótką metę. Na pociechę napiszę, że paskudek nie mam na podkładkch :D.
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

I kolejny problem mi wyszedł. Powiedz mi, Baryczko, co może być przyczyną "zwiędnięcia" ładnie rosnącego storczyka? Puszczał nowy korzonek i nagle zdziwił mnie oklapniętymi listkami. Ogólnie jakoś dziwnie się u mnie na parapecie z falkami dzieje. Dwa rosną normalnie, jeden nawet łodyżkę przedłuża, a dwa jakieś dziwne sztuki w kierunku zgonu wykonują ;( Przecież wszystkie mają takie same warunki... :( Fotki oczywiście zaraz w swoim wątku wrzucę.
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko- dziękuję :) Ogólnie nie lubię "tępić" szkodników itp., właśnie z takich względów:) Z tymi "gośćmi" musiałam coś zrobić, bo żyją w doniczce z kambrią, która nie ma za wiele korzeni, jest po podziale i wolę, by nic jej nie przeszkadzało w rozroście. Zauważyłam też, że najmłodsze korzonki przy nowych przyrostach są jakby podgryzione, z maleńkimi ciemnymi plamkami- podejrzewam tu działalność szkodników, dlatego je zwalczam.
Będę też pryskać reanimowane kambrie p/ przędziorkom- niby już ich nie ma po wcześniejszych zabiegach, ale wolę dmuchać na zimne.

Sylwio- ja uważam odwrotnie, jakoś tak ostatnio nic mi nie wychodzi, jak nie przędziorki, to przelana kambria. Z wandą też się nie dogaduję. :(

Ewo- odpowiedziałam u Ciebie :)

Ale, by nie wyjść na zrzędę pochwalę się, że pojawił się całkiem nowy pęd u Uszatka. Tego storczyka nic nie przebije :) Mam go od paź.'08 a wypuścił u mnie już 4 pędy (jeden złamałam wiosną)! W sumie każdej wiosny i jesieni puszcza nowy pęd! Ten z ostatniej jesieni nawet za bardzo nie urósł, pąki pozrzucał- teraz liczę, że się przedłuży :)
Pojawiło się też coś na żółtym, który nie kwitł od półtora roku, ale na razie ciii :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko chwal się chwal pędzikami bo to cieszy :heja I pokazuj foteczki :D Pozdr.Ania
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, będą i fotki, tylko pierw muszę je zrobić :)

Zapomniałam dodać, że mam kilka nowości- różowe oncidium i 2 sabotki (moje pierwsze) od Marty/Nesuniaa. Roślinki trochę zmarniały po drodze, ale na pewno sobie z nimi poradzę :)
Zrobię fotki i pokażę Wam, ale to pewnie już po świętach :)

Przy okazji, chcę Wam życzyć spokojnych Świąt Wielkiej Nocy oraz cieplutkiego i mokrego Śmigusa Dyngusa ;:3
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

No to poczekam na fotki :) U ciebie zawsze same piękne roslinki :) miło patrzeć :)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Celinko! Mam nadzieję, że będę już mogła Wam pokazać kwiaty Phal, które zrzucały pąki zimą, m.in. Księcia, Rudego i nieznanego z koloru giganta :)
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Czekamy z niecierplwością ;:65 ;:65 A sabotki -oj chcialabym mieć choć jednego :wink:

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Baryczko,skończyłem dzisiaj czytać Twój wątek.Pięknie opowiadasz o Swoich storczykach,świetnie je prezentujesz a te Twoje eksperymenty są godne szerszego rozpowszechnienia.Odważna jesteś i masz rękę do kwiatów.Efekty wdać.Brakowało mi niekiedy jakby finału,podsumowania.Czytając taki wątek jak Twój,ale i inne wątki,marzyłby mi się taki Super Wątek w którym zebrane byłyby właśnie takie ciekawe i niekonwencjonalne sposoby uprawy,porady itd,opisane od początku do końca.Niech wszyscy mają dostęp a nie tylko ci szczęśliwcy,którzy na nie trafią.Mógłby powstać z tego kiedyś świetny poradnik.Nawet w podtytule forum mamy "Najlepsi polscy Fachowcy"

Często i z przyjemnością będę gościł u Ciebie żeby popodziwiać, popodglądać i poduczy się.Teraz czekam na efekty "podziału" storczyka.

Powodzenia,Henryk.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p

Post »

Tak Henryku Kamilka to prawdziwy fachowiwc ;:108 ;:108 ;:108

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, ale się zaczerwieniłam :oops:

Aniu, mi sabotek marzył się od początku przygody ze storczykami, strasznie podobają mi się ich kwiaty. Tak samo chciałabym mieć na ogródku np. obuwika, ale z czasem pewnie i takie cudo zdobędę :)
Ja fachowcem w żadnym wypadku nie jestem, wiele rzeczy to dla mnie czarna magia, ale lubię wiedzieć co nieco, by roślinom nie szkodzić. Moja przygoda ze storczkami trwa 3 lata, ani to dużo, ani mało.

Henryku, miło mi bardzo, że poświęciłeś tyle czasu na mój skromny wątek. Nie jest trudno eksperymentować, skoro większość moich storczyków pochodzi z przecen i są kupione za 5zł :) Do tego ta moja ciekawość...
Finał, podsumowanie- czemu nie, tylko proszę podrzuć mi temat, to zrobię co się da. W sumie mam 3wątki i czasem nie ogarniam ich.

O takim specjalnym wątku, trzeba z Jovanką pogadać, na pewno coś takiego już planuje :wink: Ale racja, przydałby się :) wiele ciekawych info gubi się w naszych wątkach...

Dziękuję i zapraszam ponownie, jeśli kiedyś mogłabym pomóc, to śmiało piszcie :)
Pozdrawiam! Kamila
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Jutro z rana bez gadania bierz się do jaj malowania!!!
Maluj wszystkie bez wyjątku
I te z majtek i te z wrzątku!!!

Kamilko kolorowych jajek,wesołych zajączków i świątecznego nastroju :wit
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, dziękuję serdecznie za życzenia. Mam nadzieję, że Ty święta spędziłaś w miłym towarzystwie, i mimo zastawionego stołu nie miałaś bólu brzucha :wink:
U mnie niestety święta zeszły na objadaniu się- nawet nie mieliśmy szansy na jakikolwiek spacer- całe dwa dni padał deszcz :(

Na Wielkanoc, jak przewidywałam, rozwinął pierwsze kwiaty nieznany z koloru gigant. W sumie nie bardzo chciałam by był biały, więc jest taki jakiego jeszcze nie miałam- różowy :)

Obrazek
Obrazek

Trochę źle poprowadziłam pęd, lepiej, by kwiaty były zwrócone w drugą stronę, teraz kwiaty mają światło, a liście nie:
Obrazek

Tutaj, specjalnie dla Agnieszki/Agita- porównanie z normalnej wielkości Phal.
Obrazek

Liście, choć jak to po przecenie- połamane i wygięte, dochodzą do 35cm długości.
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Kamilo, gigant zrobił Ci wspaniałą niespodziankę na Święta :)
Bardzo ciekawe ma kwiaty. To chyba raczej fiolet prążków i piegów, a nie róż ??
A ogromny jest rzeczywiście. U mnie mój gigant zawsze robi duże wrażenie na odwiedzających.
Nawet jak nie kwitnie :)
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”