Pochylony świat na piasku cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochane, plan jest taki, że teraz wrzosiki jeszcze ze dwa tygodnie będą w tych multidoniczkach, a potem zaczynam przesadzanie do większych. Strategiczne są te dwa tygodnie, najbardziej boję się, żeby ich nie przelać i nie przesuszyć. Mają bardzo delikatne korzonki. Potem w większych doniczkach ustawimy je już bezpośrednio na gruncie. Teraz stoją na styropianie ustawionym na tarasie i na noce są przykrywane włókniną. Pan Wolski powiedział, że konieczny jest oprysk przeciw grzybom. Podał nazwę preparatu, który mam zastosować. To Sarfun. Jak tylko zrobi się na stałe cieplej, czyli pewnie za tydzień - dwa muszę zrobić oprysk. Proszę Was o wskazówki, bo w życiu nie robiłam żadnego oprysku :?
Trzymajcie za mnie i wrzosy kciuki, bo jednak jestem pełna obaw :roll:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Wrzosy piękne, ale ogrom pracy... Myśl o efekcie naprawdę potrafi dać powera więc będzie dobrze. No i fajnie, że masz piaseczek, bo ja czasami po kopaniu dostaje lekkich wstrząsów mózgu . :?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Babopielka pisze:Jak tam Ania w ogrodzie pracujesz ? ciekawa jestem czy już posadziłaś powojnika , no i gdzie mu miejsce znalazłaś :roll: Ja w dalszym ciągu siedzę w domu i leczę moje biedne gardło ,ale już trochę głośniej mówię niż w niedzielę :lol:
Tak Bożenko, dzisiaj go posadziłam. Nad wiatą garażową, długo myślałam gdzie i zdecydowałam się go puścić po sośnie, którą widzę z okien kuchni. Poczytałam o nim w moim katalogu roślin i stamtąd dowiedziałam się, że on akurat nie przepada za słońcem, tam będzie miał takie fajne filtrowane słońce. Zrobiłam mu bardzo duży dół i nasypałam tam mieszankę gliny (mało), ziemi z bagna, kory przekompostowanej, kompostu i piasku. Muszę jeszcze wydumać, co mu posadzić dla zacienienia podstawy, bo jednak słońce tam dociera, a powojniki podobno nie znoszą nasłonecznionych nóżek.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wklejam sobie na "wieczną pamiątkę" to, co Aga - agape napisała o naszym przyszłym wrzosowisku:
agape pisze: (...)Mam nadzieję, że Twoje wrzosy się przyjmą, to dopiero będzie fryzurka w Ogrodzie, takie bajeczne kobierce zamiast trawnika, bo zieleń masz wokół, tyle drzew....Jakby odwrócić zachód słońca....będziesz spacerować wśród fioletowego zachodu słońca zamiast na niebie- to pod stopami. To się nazywa "nieba komuś przychylić" ;)Zieleń i odcienie fioletu to mim zdaniem jedno z najpiekniejszych zestawień kolorów....A już w naturze....Będzie u Ciebie niesamowicie! (...)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo pięknie napisała ....

Aniu- jaką dużą Ty masz działkę ???
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ok. 1ha :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Aniu widziałam u Zanny, że pytałaś o opryski, ja korzystam z takiej instrukcji http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... C5%9Blinne
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to możesz poszaleć ... Będzie cudnie :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Anulko czytam że posadziłaś powojnik.Dałaś mu przekompostowaną korę i ziemię z bagna.Jakie pH ma ta bagienna ziemia. Powojniki lubią ziemię lekko wapienną.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu robisz coś w ogrodzie bo ja jeszcze nie nawet nosa ie wyściubiłam z domu ,jak patrzę przez okno to nie chce mi się wychodzić .
Ja nie mam gdzie posadzić tego powojnika chyba posadzę go u mojej mamy na wsi .Szkoda że mam tak małą ziemie żeby chociaż płot należał tylko do mnie to posadziłabym przy płocie ale sąsiedzi moga sobie nie życzyć nawet musiałam pozbyć się jeżyny bezkolcowej bo sąsiedzi ciągle zrzucali ją z płota
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, dziękuję. Jakoś pominęłam tę informację, że powojniki lubią lekko zasadowy odczyn. Myślę, że zrobiłam kwaśne stanowisko, co do odczynu gleby z bagna, to nie orientuję się, ale dodałam miejscowego podłoża, czyli kwaśnego piasku. Myślisz, że podsypanie wapnem czy dolomitem coś da? Mam też sporo skorupek od jaj wysuszonych, mogłabym je wkopać do ziemi.

Geniu, współczuję Ci, że musisz pozbywać się roślin z powodu braku miejsca. Tych sąsiadów to zupełnie nie rozumiem, mogliby mieć ładnie dzięki Tobie :roll: Dziś nie wyszłam, bo mam sporo roboty domowej. Prasowanie, pranie, trochę sprzątania. A pogoda do tej pory średnia, choć na coraz dłuższe chwile wygląda słońce.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Mnie tez szkoda przecież to prezent od Bożenki ,ale nie chcę mieć zatargów z sąsiadami .U mojej mamy będzie dobrze i nikomu nie będzie przeszkadzał.
babi52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2008, o 00:31

Post »

Aniu powinnaś posadzić go jeszcze raz.Przekompostowana kora ma odczyn kwaśny, sprawdż odczyn ziemi z bagna. Dobra mieszanka to ziemia kompostowa,trochę gliny,zwykła ziemia plus dolomit.
Ziemia pod powojniki powinna być lekko zasadowa 6,5 - 7,5 pH.Wsadż go trochę głębiej niż rósł poprzednio. No i daj pod niego sporo przefermentowanego gnoju.
Pa,wracam do pracy.Kaśka
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

"Długo myślałam nad tą Destined to see, na zdjęciach, które oglądałam wyglądała o niebo lepiej niż na Twoim opakowaniu, po prostu piękna, ale w końcu na razie inna wygrała."

Cytuję Ciebie z wątku Babopielki :lol: . Szkoda Aniu, że go nie wybrałaś. Widziałaś zdjęcia w wątku Rainstada? Cudo!!!
Jak wstawiać cytaty z innych wątków? Podpowiedzcie!
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33

Post »

Witaj Aniu!
A masz już opryskiwacz do tego oprysku wrzosików?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”