Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalo mnie ten pełny przebiśnieg też się podoba ale bardziej podobają mi się śnieżyce czy śnieżyczki
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Dala, jak będziesz potrzebować jakieś rady dotyczących wrzosów i wrzośców, o wal śmiało. Ja u siebie właśnie będę robił kącik z wrzosów, wrzośców, różaneczników i azali.

Jeżeli chcesz to możesz tam również posadzić jakieś ładne iglaczki, tylko nie wysokie i nie rozłożyste.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek[/URL][/quote]
Te mi się bardzo podobają są piękne
x-d-a

Post »

Marcinie,
zastanawiam się tylko, czy rododendrony i azalie lepiej się nie czują w półcieniu, a wrzosy jednak kochają słońce.

Ja rododendrony połączyłam z pierisami i skimią, a wrzosy w tym kąciku posadziłam tylko jako obwódkę.
Teraz marzą mi się duże plamy różnego koloru i wysokości wrzosów i wrzośców, ale dla urozmaicenia chcę posadzić inne rośliny kwasolubne, lubiące jednak słońce. Co byś mi radził? Czy są jakieś byliny pasujące do wrzosowiska?
x-d-a

Post »

Gieniu,
ja myślę, że o tej porze roku wszystkie kwitnące roślinki są piękne, ale masz rację, że śnieżyce mają wyjątkowo dużo uroku.
U mnie już lada dzień zakwitną wczesne narcyzki. Oj, będą cieszyć oko ;:33
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie, że będą i mam nadzieję, że nie tylko twoje.
Chyba znajdzie się jakaś foteczka dla nas na pocieszenie ? :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Dalo widzę ,że plany co do wrzosowiska bardzo się urealniły :D
A kwiatuszek prześliczny :!: :!:
U mnie pogoda jesienna- zimno,niby nie pada ale jakoś mokro....ble....
A teraz jak to napisałam ,pierwszy raz dzisiaj pokazało się słonko ;:182
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Dalo piękny ten przebiśnieg
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

oczko-to było moje marzenie ale niestety nie zrobię tej przyjemności mojej suni-nowofunland -ona uwielbia wodę w każdej postaci nawet błotnej.Już ja widzę leżącą w oczku z filuterną miną..nawet miska z wodą do picia jest traktowana jak jezioro.Wrzosowiska są piękne kiedyś miałam ale kret wszystko poniszczył :cry: :cry:
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

dala pisze:Marcinie,
zastanawiam się tylko, czy rododendrony i azalie lepiej się nie czują w półcieniu, a wrzosy jednak kochają słońce.

Ja rododendrony połączyłam z pierisami i skimią, a wrzosy w tym kąciku posadziłam tylko jako obwódkę.
Teraz marzą mi się duże plamy różnego koloru i wysokości wrzosów i wrzośców, ale dla urozmaicenia chcę posadzić inne rośliny kwasolubne, lubiące jednak słońce. Co byś mi radził? Czy są jakieś byliny pasujące do wrzosowiska?
Napiszę ci tak. Kiedyś miłałem wrzosy posadzone razem z azaliami i różanecznikami i pięknie rośły. Niestety miałem dużego psa i ten własnie obrał sobie miejsce właśnie tam na robienie swoich podkopów. Wrzosy i wrzoście lubią słońce, ale również pięknie rosną w półcieniu. Jednakże podstawą aby te rośliny rosły pięknie, jest przygotowanie dobrego podłoża. Ja mam już przygotowane. A zrobiłem to tak: nawiozłem starego igliwia z lasu (najlepiej ze starego opuszczonego mrowiska), do tego torf kwaśny i czarna ziemia. Przygotowane podłoże ma jakieś 30-40 cm. Dobrze to wymieszałem i posadziłem azalie i różaneczniki. W tym roku planuję dokupienie jeszcze inych odmian tych roślin + wrzosy i wrzośce.

Co do bylin kwaśnolubnych to ci nie doradzę, ponieważ nie znam się na tym dobrze. Ale może inni będą wiedzieli.

Dla szybkiego i zdrowego wzrostu wrzosowiska, idalnym, można tak nazwać nawozem zakwaszającym glebę, są fusy z kawy. Zawsze rano pijemy kawę (musi to być kawa parzona a nie rozpuszczalna), po jej wypiciu zlewasz ją np. do wiaderka. I tak na koniec dnia dolewasz do pełna normalnej wody z kranu, dobrze mieszasz i podlewasz tym swoje rośliny. Rosną jak na drożdzach i pięknie kwitną.
x-d-a

Post »

Grażynko,
Cynthio,
Reniu,

Chętnie przesłałabym Wam ode mnie trochę ciepła, bo słoneczka już nie - u mnie też go nie ma.

Ale kwiatki mimo wszystko wyrywają się do kwitnienia, a pracuje się w taką pogodę super :!:

Zapomniałam napisać, że jeszcze dzisiaj skróciłam budleje i perukowca. Już jutro wezmę się za wrzosy. :roll:
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Witaj Dalo!
Pytałaś wczoraj u mnie w wątku o jedną roślinę i nie wiem czy zajrzałaś później, by przeczytać odpowiedź. Więc odpowiem jeszcze raz u Ciebie, są to młode listki tulipanów botanicznych odmiany; czerwony kapturek, a jak kwitną można zobaczyć na pierwszej stronie, zdjęcie nr 7.
Pozdrawiam! :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Dalu, piękny przebiśnieg. Ja też takie kupiłam, ale ani jeden nie wyszedł z ziemi.
Co będziesz jutro robiła z wrzosami? Mnie czeka jeszcze długa i wyboista droga z moimi maluszkami, ale jestem dobrej myśli. Będę podczytywać u Ciebie rady Marcina, jeśli pozwolisz :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

śliczne-pełne przebiśniegi Dalu :wink:
Awatar użytkownika
Grzesiu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 13:31

Post »

No bardzo jestem ciekaw jak będzie wyglądało twoje oczko....
Ciekawość mnie zżera.... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”