Dala- mój piękny ogród cz.1
Marcinie,
zastanawiam się tylko, czy rododendrony i azalie lepiej się nie czują w półcieniu, a wrzosy jednak kochają słońce.
Ja rododendrony połączyłam z pierisami i skimią, a wrzosy w tym kąciku posadziłam tylko jako obwódkę.
Teraz marzą mi się duże plamy różnego koloru i wysokości wrzosów i wrzośców, ale dla urozmaicenia chcę posadzić inne rośliny kwasolubne, lubiące jednak słońce. Co byś mi radził? Czy są jakieś byliny pasujące do wrzosowiska?
zastanawiam się tylko, czy rododendrony i azalie lepiej się nie czują w półcieniu, a wrzosy jednak kochają słońce.
Ja rododendrony połączyłam z pierisami i skimią, a wrzosy w tym kąciku posadziłam tylko jako obwódkę.
Teraz marzą mi się duże plamy różnego koloru i wysokości wrzosów i wrzośców, ale dla urozmaicenia chcę posadzić inne rośliny kwasolubne, lubiące jednak słońce. Co byś mi radził? Czy są jakieś byliny pasujące do wrzosowiska?
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie, że będą i mam nadzieję, że nie tylko twoje.
Chyba znajdzie się jakaś foteczka dla nas na pocieszenie ?

Chyba znajdzie się jakaś foteczka dla nas na pocieszenie ?

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Aszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
oczko-to było moje marzenie ale niestety nie zrobię tej przyjemności mojej suni-nowofunland -ona uwielbia wodę w każdej postaci nawet błotnej.Już ja widzę leżącą w oczku z filuterną miną..nawet miska z wodą do picia jest traktowana jak jezioro.Wrzosowiska są piękne kiedyś miałam ale kret wszystko poniszczył

Napiszę ci tak. Kiedyś miłałem wrzosy posadzone razem z azaliami i różanecznikami i pięknie rośły. Niestety miałem dużego psa i ten własnie obrał sobie miejsce właśnie tam na robienie swoich podkopów. Wrzosy i wrzoście lubią słońce, ale również pięknie rosną w półcieniu. Jednakże podstawą aby te rośliny rosły pięknie, jest przygotowanie dobrego podłoża. Ja mam już przygotowane. A zrobiłem to tak: nawiozłem starego igliwia z lasu (najlepiej ze starego opuszczonego mrowiska), do tego torf kwaśny i czarna ziemia. Przygotowane podłoże ma jakieś 30-40 cm. Dobrze to wymieszałem i posadziłem azalie i różaneczniki. W tym roku planuję dokupienie jeszcze inych odmian tych roślin + wrzosy i wrzośce.dala pisze:Marcinie,
Co do bylin kwaśnolubnych to ci nie doradzę, ponieważ nie znam się na tym dobrze. Ale może inni będą wiedzieli.
Dla szybkiego i zdrowego wzrostu wrzosowiska, idalnym, można tak nazwać nawozem zakwaszającym glebę, są fusy z kawy. Zawsze rano pijemy kawę (musi to być kawa parzona a nie rozpuszczalna), po jej wypiciu zlewasz ją np. do wiaderka. I tak na koniec dnia dolewasz do pełna normalnej wody z kranu, dobrze mieszasz i podlewasz tym swoje rośliny. Rosną jak na drożdzach i pięknie kwitną.
Grażynko,
Cynthio,
Reniu,
Chętnie przesłałabym Wam ode mnie trochę ciepła, bo słoneczka już nie - u mnie też go nie ma.
Ale kwiatki mimo wszystko wyrywają się do kwitnienia, a pracuje się w taką pogodę super
Zapomniałam napisać, że jeszcze dzisiaj skróciłam budleje i perukowca. Już jutro wezmę się za wrzosy.
Cynthio,
Reniu,
Chętnie przesłałabym Wam ode mnie trochę ciepła, bo słoneczka już nie - u mnie też go nie ma.
Ale kwiatki mimo wszystko wyrywają się do kwitnienia, a pracuje się w taką pogodę super

Zapomniałam napisać, że jeszcze dzisiaj skróciłam budleje i perukowca. Już jutro wezmę się za wrzosy.