Drugi rok storczykowej przygody

ODPOWIEDZ
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

Urokliwy i taki delikatny. Jaką ma wielkośc kwiatów?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Szerokość 4 cm. Był jeszcze z 4 pędami, ale miał trochę brzydszy stan korzeni.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Prześliczny! Bielszego Falenopsisa chyba już nie można spotkać.
Jeśli sobie jeszcze jakiegoś kupię to właśnie takiego. Również lubię te drobnokwiatowe, gdy mają wszystkie pąki rozwinięte, wyglądają jakby je obsiadło stado motyli! Masz świetny gust!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Naprawdę ślicznie wygląda! :o Nawet bym powiedziała, że taki nowoczesny trochę jest :wink:
A z numeracją się fajnie złożyło, bo nr z dwóch trójek, a pędów też 3 :lol:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Woooow ale cudo, jakie drobne białe kwiatuszki. Gratuluje tak obfitego kwitnienia. :lol: :D
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Prześliczny ten biały, sama chętnie bym takiego "przygarnęła" mimo że miejsca brak a białe mam już dwa :oops: :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ŚLICZNY ;:113
Nie mam białaska ale ten jest wyjątkowy :lol:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło, że i wam się podoba ta moja Królewna Śnieżka.
Musiałam jeszcze raz dziś pójść po południu do tego sklepu i okazało się, że Śnieżki chyba wielu się spodobały, bo wykupione wszystkie i ten z czterema pędami i wszystkie z mniejszą liczbą. Pozostałe kolorki stoją niemal w stanie takim jak rano.

I mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie obserwację. Po każdej kąpieli (no może nie po każdej, ale na pewno po każdej z nawozem) u któregoś storczyka (i to za każdym razem u innego) więdnie mi jeden kwiat, a potem usycha. I nie jest to najniższy, ale najmłodszy kwiat, tuż przed największym pąkiem. Potem nic złego się nie dzieje, pąki się rozwijają. I tak jest za każdym razem i za każdym razem u innego i tylko jednego storczyka. Teraz zauważyłam to na pędzie poprzedniej Śnieżki.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Nie wiem, może zbyt duże stężenie nawozu?I reaguje zrzuceniem kwiatka.

Piękne, lubię pieguski w ciepłych kolorkach, niezłą kolekcję już nazbierałaś :)

Wydaje mi się,że cambria z grzybem rozkładającym kawałki kokosu ma zbyt mokro i nieprzewiewnie, ma jakieś jasne korzenie jeszcze?Grożą jej zgnilizny podstawy psb itp. wyrzuciłabym rozkładaną materię a zastąpiłabym ją np, węglem drzewnym i perlitem lub styropianem. Albo sporo dużych otworów po bokach doniczki i po wyschnieciu podłoża kuracja wyciągiem z czosnku. Tak sama bym zrobiła :)
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereso, to rozkładanie kokosa przez jakiś grzyb to było u Phalaenopsisa. Wyjęłam te pobielone kawałki i nie widzę więcej, by się gdzieś rozwijał. Białe ślady na podłożu Cambrii t raczej osad z nawozu, gdy moczę ostatnio staram się nie zalewać zbyt wysoko by nie zagniwały psb. Może rzeczywiście wymienię to podłoże z wierzchu, bo chyba jest zasolone.
A jeśli chodzi o Cambrie to rzeczywiście mam kłopot z zagniwaniem psb - w ten sposób straciłam Nelly Isler i Oncidium. Porobiłam im wszystkim otwory w doniczkach, wymieniłam podłoże, z którego powyciągałam zieloną gąbkę ogrodniczą (dużo tego było). Ale nadal nie jestem jeszcze ze swoich zabiegów wokół nich zadowolona. Te korzonki co były na wierzchu to padły, a nowych nie widać. :(
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mario Tereso, moje Oncidium będzie ci wdzięczne do ostatniego listka.
Zmobilizowałaś mnie do wymiany podłoża (przynajmniej tej części zasolonej na wierzchu).
Przy okazji postanowiłam wymienić podłoże w ostatnio zakupionych - Cambrii i Oncidium właśnie.
Miałam to zrobić zaraz po kwitnieniu, ale tak ładnie wyszły im nowe psb i tak ładnie rosły, że żal mi było je ruszać. U Cambrii zastałam podłoże w dobrym stanie i mnóstwo korzeni.
Ale co było u Oncidium, to tego się nawet opisać nie da - niemal wszystkie korzenie sczerniałe i zgniłe, a 3/4 podłoża to była zielona gąbka ogrodowa (znów tak jak u poprzedniej).
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Królewna Śnieżka cuuudna i taka delikatna ;:13
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, mam pytanie - Czy to są może nasionka?
Obrazek
Wypadły z uschniętych kwiatków. Dwa środkowe największe z kwiatka, który jako pojedynczy kwitł na bocznym pędzie od wiosny do teraz na numerze 11 (pastelowy w kropeczki), a te dwie mniejsze kuleczki z dwóch kwiatków na pierwszej Śnieżce (nr 27). W każdym z tych kwiatków było po 2 złociste kuleczki. Ich wielkość jest rzędu 1 do 2 mm.
Jeśli to może nasionka to czy można by coś z tym dalej podziałać? Gdzie o tym poczytać?
Bo jeśli nasionka, to z własnymi chętnie bym się pobawiła.

A może to jaja jakichś larw? Nie mam pojęcia.
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

To chyba jest pyłek, bo nasionka będą dopiero po zapyleniu :wink: Ale z tego, co mi wiadomo,
pyłek wzięty z usychającego kwiatka na nic się nie zda, bo stracił już swoje właściwości :roll:
Ale jak chesz pokombionować, to możesz ze świeżego kwiatka strącić ten nosek na końcu i czymś cienkim
wziąć nasionka, które wypadną (dobrze jest podłożyć jakąś kartkę pod to). I jak Ci się uda "złapać"
ten pyłek, to wsadź go do któregoś kwiatka do otworu w tym nosku, znajdującego się zaraz za tym miejscem, skąd wzięłaś pyłek :roll:
Mam nadzieję, ze rozumiesz, a jak nie, to może spróbuję zrobić fotkę i Tobie pokazać jakoś inaczej :lol:
volcowitch
ZBANOWANY
Od: 8 lip 2008, o 13:03

Post »

To jest pyłkowina

Obrazek

Jeśli chce się zapylić kwiat dobrze jest trzymać się kilku wytycznych:

- Najlepsze zapylenie dokonuje się na dzień lub następnego dnia po pełni księżyca w godzinach porannych (w tym miesiącu już pełnia była, jest co 28dni)
- Zapylenia dokonywać najlepiej wykałaczą jest dość poręczna do tego celu
- Ściągając pokrywę pyłkowiny najlepiej robić to czystym narzędziem
- By zapylić kwiat potrzebny jest storczyk o aktywnym znamieniu czyli takim które przyjmie pyłkowinę (pyłkowina zostanie przyklejona do znamienia)
- Większość hybryd tetraploidalnych Phalaenopsis(Doritaenopsis) ma nieaktywne znamię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”