Bogusia2 pisze:Mario Tereso ja z prośba o radę. Kupiłam dziś kilka cebul lilii miedzy innymi Casablanca, Regale, Afrodita i African Queen. Wszystkie maja już pędy. Jak głęboko należy ja sadzić? Jesienia sadziłam lilie na trzykrotną mniej wiecej wysokość cebuli. Pewnie nie było to najlepiej, bo z 6ściu posadzonych wzeszły tylko dwie. Piasek mam zapewniony, bo ziemia piaszczysta, chciałam do dołka wsypac ziemię ogrodową i garste Osmocote do roslin ogrodowych. Byłabym CI bardzo wdzięczna za radę.
Te jesienią posadziłaś na standartową głębokość, wyjątkiem jest lilia biała-l. candidum, którą sadzimy bardzo płytko.
Do mieszańców trabkowych, w tym l.regale można dodać ziemi ogrodowej, chociaż garść osmocote to zbyt dużo pod 1 cebulę-łyżeczkę raczej.
U mnie lilium regale jeszcze nie widać, za to widać było dziury gryzoni
Mieszańce orientalne tj. Casablanca wymagają kwaśnego podłoża, dodaję torfu kwaśnego , też mam piaszczystą ziemię a raczej piasek
Powinno się je sadzić na 3-krotną głębokość , gdyż wypuszczają korzenie nie tylko pod cebulą ale i nad tzw. pędowe, przy płytkim sadzeniu podobno mogą trochę "głodować"...
Powinny zakwitnąć, tylko delikatnie obsypuj ziemią żeby nie uszkodzić, możesz włożyć kołeczki,żeby zaznaczyć te pędy i tam nie deptać
Dzięki Hal/Halino

pąki kwiatostanowe u Wistaria floribunda

czereśnia "Rivan"

Tawuła "Gold flame"

Tawuła "little princess"