Ditta! - wstawiaj przepisy, bo mi narobiłaś apetytu na siemieniotki (choć nie wiem co to jest
Kuchnia śląsko Halżbiytki
-
X_Ro-a
Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki
Elżbietko! dzisiaj dopiero dotarłam do tego wątku i bardzo się cieszę, że udało mi się do niego trafić.Tak apetycznie opisujesz, że aż mi ślinka cieknie.Będę próbować tych przepisów oj będę
Ditta! - wstawiaj przepisy, bo mi narobiłaś apetytu na siemieniotki (choć nie wiem co to jest
)
- Ditta
- 10p - Początkujący

- Od: 26 kwie 2011, o 09:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siemieniotkę robi sie z konopi. 0k. 1 kg konopi płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy, po około godzinie wylewamy wodę i nalewamy świeżej, gotujemy dalej . Gdy nasionka popękają i będzie można je rozgnieść w palcach wtedy odlewamy wodę przez sito i pozostawiamy chwilke by okapały. Moja babcia tłukła tłuczkiem i wyciskała białe mleczko, ja poszłam na skróty i miele w maszynce do mięsa. Po zmieleniu zalewam gorącą wodą ok. 2 litry i zaczynam przecedzać przez sitka, najpierw grube póżniej coraz gęstsze. Po usunięciu skorupek siemieniotkę trzeba zagęścić mąką zmieszaną z wodą. Dodać mleko przegotowane i sól, cukier /wg uznania/ musi być równowaga soli i cukru. Przy zagotowywaniu trzeba uważać aby siemieniotka nie uciekła z garnka.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ditta
sąsiadko. A skąd Ty te konopie masz? Kobieto przy tej konopiotce tela roboty. U nas tylko jedna ciotka robiła konopiotka ale z tego co pamiętam to wszystkim smakowała. Sama nigdy nie jadłam a szkoda bo może to całkiem dobre...jedynie co mnie powstrzymuje to okropnie długie gotowanie....
Jak co masz ciekawego to bardzo Cie prosza wstaw.
Romko witaj u mnie.
Cieszę się, że do mnie zajrzałaś......na pewno masz i swoje wypróbowane przepisy więc zapraszam do wstawiania. 
Dziś na obiad były placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym a dla babci ziemniaki gniecione z masłem i jogurt.
Proste ale pychotka. :P
Jak co masz ciekawego to bardzo Cie prosza wstaw.
Romko witaj u mnie.
Dziś na obiad były placki ziemniaczane z jogurtem naturalnym a dla babci ziemniaki gniecione z masłem i jogurt.
Proste ale pychotka. :P
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

-
X_Ro-a
Pyszne są te jabłuszka, u nas w domu susz robimy jeszcze z gruszkami i śliwkami.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Romko niestety nie mam gruszy a śliwkę renklodę robię w syropie lub nutellę.
Trzeba by kupić gruszę...przydałaby się na podkładce karłowej
.
Może w przyszłym roku jesienią coś przywlekę do domu.
Trzeba by kupić gruszę...przydałaby się na podkładce karłowej
Może w przyszłym roku jesienią coś przywlekę do domu.
- marzanka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Elu
nie wiem może ominęłam na którejś stronie,ale trudno.Wiesz ja jestem nabytek
zostałam dawno temu poczęstowana makówkami ,Potem kilka razy próbowałam zrobić ale nigdy mi nie wyszły takie jak tamte.Albo ciekną albo są za slodkie,albo ...eee szkoda gadać .Na pewno wiesz prawdziwy przepis ...proooooszęęęęę 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Marzanko już się robi
oto dla Ciebie
Makówki
Jak coś bydzie niejasne to pisz a ja postaram się wytłumaczyć.

oto dla Ciebie
Makówki
Jak coś bydzie niejasne to pisz a ja postaram się wytłumaczyć.
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Marzanko makówki są bardzo proste w wykonaniu i mało czasu zajmują.....najpierw sobie dzień wcześniej zalej gorącą wodą migdały i za chwila obierz ze skórek...bardzo łatwo schodzą. Jak już obierzesz ze skórek to je porozkładaj żeby przeschły i na drugi dzień sobie je pomiel.

- marzanka

- Od: 21 lut 2010, o 22:01
Dokładnie tak zrobię ,ja makówki naprawdę jadłam tu na Śląsku pierwszy raz ,na Zagłębiu nie je się takich frykasów .Pierwsze makówki były pycha ale robione przez sąsiadkę która tu mieszkała z dziada -pra dziada.Potem kobietkę zabrały dzieci do siebie bo już staruszka była i sama została i tak się skończyła przygoda z makówkami.A moje mi nie chciały wyjść z nic tym bardziej ,ze wielu co mi podawali przepis to takie nabytki jak i ja,Więc Elu baaaaardzo dziękuję bo będę miała wreszcie prawdziwy przepis.Bo jak go czytałam i sięgam pamięcią do makówek tej pani to własnie nie były tamte takie "przedobrzone" 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Elżuniu sernik wygląda baaardzo smakowicie....a ja jestem sernikożercą, uwielbiam je pod każdą postacią.....również robię sernik z brzoskwiniani, ale inny ....czekam z niecierpliwościa na przepis 
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum

Agnieś ja też uwielbiam serniki. Cieszę się, że zajrzałaś do mnie.
Składniki:
ciasto- 150g mąki,
skórka z 1 cytryny strata na tarce,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru,
75 g masła,
1 małe jajko,
papier do wyłożenia blachy
masa serowa- 500g twarogu,
4 jajka,
1/2 puszki moreli lub brzoskwiń,
200g masła,
200g cukru,
sok z 1 cytryny,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka rumu
Przesiać mąkę, dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, miękki tłuszcz, jajko- wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
Przygotować formę.
Połówki brzoskwiń odsączyć, tłuszcz ubić z cukrem i żółtkami na krem (stopniowo dodawać żółtka i cukier).
Następnie dodać twaróg, sok z cytryny, budyń i rum- wymieszać.
Ciasto z lodówki rozwałkować i mniejszą część wyłożyć na spód a reszta na górę jako posypka.
Białko ubić na sztywno i połączyć z masą serową- wyłożyc masę na ciasto i wygładzić.
Obłożyć masę osączonymi i pokrojonymi na 8 owocami a pomiędzy nimi rozkruszyć reszta ciasta.
Piec około godziny 180-200 stopni C.
Na standardową blachę z pieca trzeba podwoić ilość składników........zamiast drugiego budyniu daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej a cytrynę wybieram dużą.
Pychotka :P ...zwłaszcza ta chrupiąca posypka na wierchu.
Składniki:
ciasto- 150g mąki,
skórka z 1 cytryny strata na tarce,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
100g cukru,
75 g masła,
1 małe jajko,
papier do wyłożenia blachy
masa serowa- 500g twarogu,
4 jajka,
1/2 puszki moreli lub brzoskwiń,
200g masła,
200g cukru,
sok z 1 cytryny,
1 budyń waniliowy,
1 łyżka rumu
Przesiać mąkę, dodać skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, cukier, miękki tłuszcz, jajko- wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.
Przygotować formę.
Połówki brzoskwiń odsączyć, tłuszcz ubić z cukrem i żółtkami na krem (stopniowo dodawać żółtka i cukier).
Następnie dodać twaróg, sok z cytryny, budyń i rum- wymieszać.
Ciasto z lodówki rozwałkować i mniejszą część wyłożyć na spód a reszta na górę jako posypka.
Białko ubić na sztywno i połączyć z masą serową- wyłożyc masę na ciasto i wygładzić.
Obłożyć masę osączonymi i pokrojonymi na 8 owocami a pomiędzy nimi rozkruszyć reszta ciasta.
Piec około godziny 180-200 stopni C.
Na standardową blachę z pieca trzeba podwoić ilość składników........zamiast drugiego budyniu daję 2 łyżki mąki ziemniaczanej a cytrynę wybieram dużą.
Pychotka :P ...zwłaszcza ta chrupiąca posypka na wierchu.
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Elżuniu przepis na serniczek spisałam, bardzo mi się podoba, na pewno niebawem zrobię i dam znać jak wrażenia