Dala - mój piękny ogród cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta różyczka rzeczywiscie jest piękna, to jakaś okrywowa odmiana?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Agniesia
500p
500p
Od: 31 sie 2009, o 01:46

Post »

Dalu, zgodzę się, że można mi zazdrościc przestrzeni, powietrza, ciszy i spokoju - dla tych walorów porzuciłam miasto (duuuże) i przeniosłam się na mazurską wieś. ale kamienną studnię (czy raczej atrapę) można sobie wszędzie pomurowac, a do Twych tajemniczych zakątków bardzo by pasowała :). a ta moja bidulka, na samym wierzchu stoi, i tak naprawdę, nikt jej nie zauważa, brakuje jej tego nimbu tajemniczości...
a u Ciebie jak w "Tajemniczym ogrodzie"... taki romantyczny zakątek, z różami i hortensjami, już sobie postanowiłam stworzyc, w cieniu wysokich klonów za domem.
a schody? nie muszą nigdzie prowadzic, mogą byc "do nieba"...

a ta różowa różyczka - urocza... jak wszystko zresztą :)

ps. a za te wszystkie "a" na początku zdań - pała!
x_P-42

Post »

Agniesia pisze:Dalu, zgodzę się, że można mi zazdrościc przestrzeni, powietrza, ciszy i spokoju - dla tych walorów porzuciłam miasto (duuuże) i przeniosłam się na mazurską wieś. ale kamienną studnię (czy raczej atrapę) można sobie wszędzie pomurowac, a do Twych tajemniczych zakątków bardzo by pasowała :). a ta moja bidulka, na samym wierzchu stoi, i tak naprawdę, nikt jej nie zauważa, brakuje jej tego nimbu tajemniczości...
a u Ciebie jak w "Tajemniczym ogrodzie"... taki romantyczny zakątek, z różami i hortensjami, już sobie postanowiłam stworzyc, w cieniu wysokich klonów za domem.
a schody? nie muszą nigdzie prowadzic, mogą być "do nieba"...

a ta różowa różyczka - urocza... jak wszystko zresztą :)

ps. a za te wszystkie "a" na początku zdań - pała!
Ale to wszystko, co napisałaś jest najprawdziwszą prawdą i za treść - celujacy:) Podpisuje się pod tym rączkami i nózkami !
Dalu, czy choćby kropla deszczu obmyła twój ogród? :?:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Dalu, jaka odmiana hortensji bukietowej jest na zdjęciu z hibiskusem i ile może mieć lat?
Bardzo podoba mi się widok ogrodu z tego właśnie ujęcia. :lol:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dalu nie wiem co jeszcze ja miałabym napisać czytałam i wszystkie te piękne słowa które napisali inni są tymi które chciałabym i ja napisać .
Cudny tajemniczy ogród ,muszę go kiedyś odwiedzić .
Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu, bardzo lubię Twój ogród, ale ciągle mam niedosyt zdjęć. Teraz ten iglakowy zakątek - tylko jedno zdjęcie. Proszę o szczegóły, przedstawienie co tam rośnie. Jest piękny :)

Wrzosy nieco okazalsze od moich, niektóre z moich kwitną zaledwie paroma kwiatkami, a niektóre nawet wcale. Cóż, mam nadzieję, że w przyszłym roku to się zmieni.

Wczoraj miałam kryzys, bo tam, gdzie zaledwie parę dni temu posadziliśmy wrzosy pojawiło się mnóstwo siewek chwastów i to trawiastych. Mam nadzieję, że to nie perz :evil: Walczyliśmy z kłączami bardzo starannie, ale pewnie nasiona się ostały. Jakby ta cała robota miała pójść na marne... :cry:
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
izabell12
500p
500p
Od: 23 lip 2009, o 11:34

Post »

Dalu - różyczki zachwycające, faktycznie super do namalowania. Jestem ciekawa po ile są takie duże sadzonki wrzosów, ja kupowałam takie o połowę mniejsze po 2 pln hurtowo.
A w ogrodzie mojej mamy domek wróżek jest schowany...
Zapraszam Ogród Izabell
Izabell
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Dalo :) Z niecierpliwością będę czekać na wywiad z Tobą :) Nie mam wątpliwości, ze materiał się ukaże :) Daj, proszę, znać, kiedy to będzie i w jakim piśmie :)
Nieustannie zachwycam się Twoim ogrodem, wszystkie zdjęcia piękne :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
x-d-a

Post »

Witam! Dzisiaj znowu pięknie, ale strasznie już sucho! Nie ma rady - włączyłam moje zraszacze i wszystkie rury nawadniające i podlewam. jak zobaczyłam dzisiaj smętnie zwieszone liście host i zwiędniętą hortensję pnącą, to pękłam! Myślałam, że już w tym sezonie mi się upiecze i nie będę musiała podlewać...

Moniko, to pewnie trochę potrwa; jeżeli w ogóle materiał się ukaże, to za parę miesięcy...
Dzięki za miłe słowa :lol:

Izo, wrzosiki kupuję u mnie na targu po 3 złote; nawet są dosyć podrośnięte. Ale najważniejsze, że mam do tego sprzedawcy zaufanie, bo jego sadzonki zawsze mi się przyjmują. W zeszłym roku kupiłam za 10 zł piękne sadzonki wrzosu pączkowego, ale -niestety- wszystkie mi padły.

Aniu, do nazw iglaków zupełnie nie mam głowy; kiedyś poszperam w moich notatkach i poszukam opisu tej rabaty iglakowej. A swoimi wrzosami się nie martw - w pierwszym roku na nowej rabacie zawsze pojawiają się jeszcze chwasty, po prostu sukcesywnie je wyrywaj. W przyszłym roku dosyp kory i już będzie lepiej, a za dwa lata wrzosy tak się rozrosną, że problem chwaściorów całkiem zniknie...

Geniu, ja mam nadzieję, że przy okazji swojej najbliższej wizyty we Wrocławiu odwiedzisz mój ogród; będzie mi naprawdę bardzo miło.

Elu, to są hortensje bukietowe Kyushiu, mają ok. 5 lat i jak to bukietówki są niezawodne...

Poluś, już pisałam wyżej, że pogoda u mnie piękna, ale deszczu ani widu, ani słychu.

Agniesiu, ja też uciekłam z wielkiego miasta, żeby mieć spokój, ciszę, piękne widoki i przestrzeń. Nawet nie przypuszczałam, że złapię bakcyla ogrodowego i moją wielką pasją stanie się upiększanie tego kawałka ziemi, który otacza mój dom...Ty chyba masz tę samą pasję i jestem pewna, że Twój ogród niebawem będzie jeszcze piękniejszy...

100krotko, nie mam pojęcia jak nazywa się ta różyczka, a też chciałabym wiedzieć...Liczę na nasze specjalistki od róż.

Marcinku, dziękuję, ale nie wiem, czy nie oceniasz mojego ogrodu zbyt łaskawie; sporo w nim jeszcze trzeba zmienić...

Dzisiaj pokażę Wam raz jeszcze moje kanny i rączniki, które rosną na potęgę (przekroczyły już znacznie 2 metry), bo one kompletnie nie pasują do mojej koncepcji ogrodu i to chyba ich łabędzi śpiew

Obrazek

Obrazek
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46

Post »

Daluś kanny mam takie same. Tylko, że u mnie brzydko kwitną. Rączniki, u mnie to się na nie mówi kasztaowiec, ładniutkie okazy.
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu , ja też chciałabym odwiedzić Twój ogródek :oops: :shock:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Mutari pisze:Daluś kanny mam takie same. Tylko, że u mnie brzydko kwitną. Rączniki, u mnie to się na nie mówi kasztaowiec, ładniutkie okazy.
Zgadza się - u nas też mówią na to "kasztanowiec" :-) Chociaż tak samo mówią na sumaka.

A na kasztanowca, dla odmiany, mówią "kasztan". Żeby sienie myliło ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Olu. Żeby pooglądać wszystkie ogródki to musisz do Wrocławia przyjechać na tydzień. ;:112 A Dali ogród jest piękny i wart oglądnięcia.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
x-d-a

Post »

Olu, zapraszam :!:

100krotko, u nas jeszcze mówi się na tę roślinkę "rycynus". To jej łacińska nazwa, wskazująca na fakt, że stanowi ona surowiec do pozyskiwania oleju rycynowego.

Marcinie, jak to kanny brzydko Ci kwitną? Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, one zawsze są piękne :wink:
x_P-42

Post »

dala pisze: Jak artykuł się ukaże (a cykl wydawniczy pisma jest dosyć długi) na pewno zainteresowanym forumkom napiszę o tym.
Buziaczki :lol:
Daluś, ja bardzo proszę o autografik ;:7 Może kiedyś sprzedam to czasopismo za bardzo grube pieniążki i ...kupię jakąś wspaniałą roślinkę?
A tak serio, bardzo, bardzo cieszyłabym się, gdyby ten artykuł się ukazał. Gratuluję,że ktoś - prócz nas - docenił Twój wspaniały ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”