Kuchnia śląsko Halżbiytki

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p
Od: 12 paź 2010, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kuchnia śląsko Halżbiytki

Post »

OK już wpisuję :)
Beata
Pozdrawiam Beata :)
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko czyżby ponad 2 m-ce mnie nie było tutaj :?: :!: :!: :oops:
Muszę się poprawić i zapodam przepis na moje pączki.

PĄCZKI
Składniki:
1kg maki,
8 żółtek,
15dkg masła,
3/4 szklanki cukru,
cukier waniliowy lub laska wanilii,
15dkg drożdży,
2 szklanki mleka,
powidła lub kto co ma,
5 kostek smalcu do smażenia(1 kg),
cukier puder z wanilią do posypania

Wykonanie:
Do plastikowej miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek.
Rozpuścić drożdże w szklance mleka i wlać do mąki (dołek), posypać odrobiną cukru i mąką, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Żółtka ubić z cukrem i wanilią nad wrzątkiem.
Masło rozpuścić.
Gdy zaczyn urośnie dodać ubite żółtka i masło......mlekiem opłukać garnek gdzie były żółtka i dodać do ciasta.
Wszystko razem ugniatać "do środka".....na koniec lekko posmarować ręce masłem a wtedy ciasto się łatwo da uformować.
Pozostawić przykryte ściereczką aż urośnie.....

Jak już urośnie to brać po kawałku, rozpłaszczać na dłoni i dać odrobinkę powideł czy dżemu.
Odłożyć na posypaną mąką stolnicę i przykryć ściereczką...dalej będą rosły.

W garnku roztopić smalec i jak na zanurzonej szpatułce drewnianej pokażą się bąbelki powietrza to znaczy że można smażyć. :D
To jedziemy z tym światem.
Posypować na bieżąco cukrem pudrem i ...zawijać proszę. ŻYCZĘ SMACZNEGO. :D ;:167
Ja użyłam dżemu z ostrężnic nazbieranych w górach....o takie Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przy robieniu pączków zawsze zostaje 8 białek....czy mogłabym prosić o jakiś przepis na ciasto bez żółtek ...z samych białek ...oprócz kokosanek.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

To może

migdałowe babeczki

albo ptasie mleczko

a może białkowiec?

Białkowiec

3 szklanki mąki
szklanka białek
szklanka oleju
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki letniego mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy lub olejek

Białka ubić z cukrem. Ubijając wlewać stopniowo do piany na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180*C przez ok. 45 minut.

Piegus

Piegus.
szkl bialek
szkl maki
1/2szkl maku
1/2szkl cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia.
Bialka ubic dodac cukier,mak (suchy) i make.
Mąke delikatnie wymieszac lyzka. z proszkiem. Piec w 180 stop.

:wit
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A może:
- Waniliowe makaroniki z kremem z nutelli
Albo jakiekolwiek inne makaroniki z czymkolwiek innym w środku?

A może na elegancko - torcik Pavlova?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izusia Beatko jesteście kochane. ;:196
Na pewno skorzystam z przepisów bo i ptasie mleczko i te ciasteczka z dodatkiem migdałów muszą być przepyszne.
Na razie białka zamroziłam a jak tylko coś wybiorę i zrobię to zawczasu napisza. :D
;:167
Awatar użytkownika
Janika1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2010, o 09:57

Post »

Piękne te Twoje pączki, całkiem jak mojej mamy, żadnych tam białych obrączek i innych bajerów, a najsmaczniejsze to te popukane, o jak smakowicie w tych miejscach podsmażone :wink:
Helenka
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p

Post »

kurczę ale pączki

fajny przepis a już niedługo tłusty czwartek więc wykorzystam ;:137
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Helenko witaj. :D
Te białe obręcze robią się wtedy jak się garnek przykryje pokrywką....raz spróbowałam i więcej nie dlatego, że para skrapla się na pokrywce i jak odkrywasz to leci do garnka na gorący tłuszcz.....wyobrażasz sobie jak pryska :!: :x

Beatko :D
to naprawdę proste....wykorzystaj i napisz jak się udało. :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bettysolo
500p
500p

Post »

Odezwę sie na pewno po tłustym czwartku
fajnie będzie spróbować zrobić własne pączki ;:138
Awatar użytkownika
Janika1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2010, o 09:57

Post »

Gdzieś już słyszałam, że te białe obrączki to feler pączków, teraz już wiem, dlaczego :D pozdrowionka ;:137
Helenka
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Dz ien dobry Elżbietko . Pączki robisz doskonałe! Zwłaszcza przepis na ciasto wydaje mi się wyśmienity. Nie jadłam ich od wielu lat, ale może to i lepiej, bo robienie ich dla nas dwojga nie ma sensu. No i te kalorie...Czasami robię desery dla dzieci naszych sąsiadów. Uwielbiają polskie galaretki z owocami. Tutaj nie można kupić galaretek i ilekroć jestem w Polsce kupuję ich większą ilość, zwlaszcza, ze' i M je lubi. Na przygotowanie pączków jakoś nie mam odwagi, ale pomyślałam sobie, że polskie faworki mogą okazać się orginalnym pomysłem i miłą niespodzianką. Czy masz na nie równie dobry przepis?

Co do białek, to może wymieszać je z mielonymi migdałami i zrobić coś w rodzaju francuskich macarons.
125 gr zmielonych drobniutko migdałów
225 gr cukru pudru
4 białka (uwaga powinno być 120 gr, jedno jajo=30 gr białka)
60 gr cukru drobnego, sypkiego
Szczypta soli

1 Zmielone migdały, cukier puder, sól wymieszać dobrze, aby nie było grudek. W drugiej salaterce ubić na średnich obrotach białka z cukrem sypkim. Następnie do ubitej dodać piany mieszankę migdałów i cukru pudru i delikatnie wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej, połyskującej masy. Włożyć ciaésto do woreczka z odpowiednią końcówką i wyciskać na blachę wyłożoną papierem drobne krążki ciasteczek. Piec w temp. 140°przez 12 ? 14 min.
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z białkami właśnie znalazłam to:
- http://strawberriesfrompoland.blogspot. ... ienia.html
Przepis na ciasteczka jest na stronie, a ja zacytuję tylko jedno zdanie:
"Uwaga 1: na financiers potrzeba 6 białek; obok tej i tej Pavlovej to dla mnie idealny patent na wykorzystanie nadmiaru białek. "

Czyli akurat coś dla Ciebie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

..się napisałam i wcieno :twisted:

to jeszcze roz.

:D
Beatko Helenko za każdym razem wychodzą inaczej. Jak nie pójdę do pracy w środę to też będę smażyć. :D

Felu miło mi, że do mnie zajrzalaś. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste w wykonaniu....jeżeli masz wszystkie produkty ciepłe to tak jakbyś miała ciasto już gotowe....no zobacz....mleko ciepłe, masło roztopione, żółtka ubite na parze...mieszasz i już prawie gotowe jedynie trzeba mieć trochę czasu żeby ciasto miało szansę wyrosnąć. Potem tylko na rozgrzany tłuszcz i ready :D ....robisz i meldujesz :wink: :D
Co do faworków to niestety jeszcze ich nie robiłam....jakoś się ich boję nie wiedząc czemu....owszem bardzo lubię ale jakoś tak...no chyba, że jakaś miła forumowiczka poda taki przepis i sposób żebym od razu chciała je zrobić....
Za przepis na francuskie macarons serdeczne dzięki...na pewno wypróbuję bo są szybkie "w robieniu"...póki co białka się mrożą. :wink:

Beatko te financiers będą następne...tylko foremki by się takie małe przydały ;:224 ...trzeba coś wykombinować. :D

Ślicznie Wam dziewczynki dziękuję...na pewno skorzystam z Waszych porad i wskazówek. ;:196 ;:168
PKasia
200p
200p
Od: 7 lut 2011, o 18:00

Post »

Przepis na faworki (chrust)
400 g mąki
4 łyżki cukru
12 jajek (4 całe i 8 żółtek)
2 łyżki masła
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka mleka
smalec albo olej do smażenia

mąkę przesiać, dodać cukier, zrobić dołek i do niego dodać jajka i żółtka wyrobić. Ponownie zrobić dołek i dodać masło, spirytus i mleko. Podsypując mąką wyrobić rękami ciasto. Odstawić przykryte na 20 minut.
Ciasto podzielić na części, wszystkie przykryć ściereczką. Porcjami cienko rozwałkować (jak na makaron). Pociąć pierw na ok 3 cm paski przez całą długość ciasta a potem pod skosem na ok 10-15 cm paseczki. W paseczkach nacinamy dziurkę. Przeciągamy jeden koniec przez dziurkę, formując tak rąby czyli faworki. Gotowe faworki rozkładać na blaszce albo desce koniecznie przykrywając ściereczką by nie podeschły.
Smalec rozgrzać (roztopić).
Smażyć porcjami króciutko z obu stron, przewracając patyczkami do szaszłyków lub drewnianą długą łyżką na złoty kolor.
Osączać na papierze kuchennym.
Posypać gorące jeszcze cukrem pudrem.
Życzę smacznego! ;:137
Awatar użytkownika
fela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2009, o 17:51

Post »

Kasiu, dziękuję. Nietety, pośpieszyłam się i wzięłam jakiś przepis z internetu. Były tam tylko żółtka, śmietana, mąka, cukier i alkohol. Totalna porażka, ciasto wcale nie chciało bąblować. Nie wiem czy kiedykolwiek odważę się zrobić faworki jeszcze raz. Być może to przez to, że nie było białek?
Ogródek Feli
A tu wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”