Przepis na faworki (chrust)
400 g mąki
4 łyżki cukru
12 jajek (4 całe i 8 żółtek)
2 łyżki masła
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka mleka
smalec albo olej do smażenia
mąkę przesiać, dodać cukier, zrobić dołek i do niego dodać jajka i żółtka wyrobić. Ponownie zrobić dołek i dodać masło, spirytus i mleko. Podsypując mąką wyrobić rękami ciasto. Odstawić przykryte na 20 minut.
Ciasto podzielić na części, wszystkie przykryć ściereczką. Porcjami cienko rozwałkować (jak na makaron). Pociąć pierw na ok 3 cm paski przez całą długość ciasta a potem pod skosem na ok 10-15 cm paseczki. W paseczkach nacinamy dziurkę. Przeciągamy jeden koniec przez dziurkę, formując tak rąby czyli faworki. Gotowe faworki rozkładać na blaszce albo desce koniecznie przykrywając ściereczką by nie podeschły.
Smalec rozgrzać (roztopić).
Smażyć porcjami króciutko z obu stron, przewracając patyczkami do szaszłyków lub drewnianą długą łyżką na złoty kolor.
Osączać na papierze kuchennym.
Posypać gorące jeszcze cukrem pudrem.
Życzę smacznego!
