Powolna metamorfoza - 2009,cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Wyjątkowo piękny jest ten Twój hiacynt
Ja sobie myślę, że jak mi przekwitną, to je wykopie i posadzę gdzieś w jednym miejscu.. bo trochę mi się ichuzbierało... w różnych częściach ogródka..

Na zdjęciuz frezją wyparzyłam szczawika... mmmm... długo go masz?

a latarnia super! tylko wstawać by mi się nie chciało :) hihihi
ja dopiero śniadanko sobie zrobiłam :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Krzysiu ptaszki widać jak się dobrze przypatrzeć :shock: hiacynt bardzo ładny , co do wiosny to na Mazurach jej nie ma :? Latarnia bardzo fajna dobrze jak ktoś umie we własnym zakresie coś zrobić .
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tessko, u mnie nie ma zimy. U mnie jest ślicznie :lol:

Lisko, szczwika przesadzalem w grudniu razem z innymi kwiatami. I odpadło mi kilka cebulek, więc wsadzilem je do nowej doniczki. Już kwitnie nawet :lol:

Jadziu, ją wystaczy wyczyścić, może pomalować (choć ma jakąś specjalną, szorstką farbę, nie wiem, czy uda mi się taką dokupić) i pewnie wymienić przewód w środku. Myślę, że sobie poradzę, a 20 PLN wydawało mi się okazją :lol: A czy te ptaki to wróble? Ćwierkały...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Nie wiem czy u Ciebie były wróble Krzyśku ... ale kto wie?
Mieszkamy gdzieś w sąsiedztwie więc może...
bo u mnie dzisiaj zjawiła się ich cała chmara ,pierwszy raz w tym roku aż 5 sztuk "brykało" po ogrodzie hałasując niemożebnie :D :D .
Jest bardzo ciepło okna u mnie pootwierane więc ten upragniony dźwięk ,świergot wróbli usłyszałam natychmiast. Nawet zrobiłam im zdjęcie ale mam problem natury technicznej więc chwilowo nie pokażę....
A wiosna jest już całą parą Tess... kwitną u mnie ranniki ... :roll: :D
śliczna żółciutka kępka ranników.
To na pewno już wiosna... :D :D :D

Latarnia jest ekstra , nie zastanawiałabym się nawet przez moment.
Uważam,że zrobiłeś doskonały zakup. :D
Awatar użytkownika
agape
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2008, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Latarnia suuuper! Ciekawe do jakiej wysokości dorasta? Będziesz ją przycinał?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Piękny kolor mają te tulipany! Czy to są te "biedronkowe"? Latarnia marzenie! Choć nie mam prądu na działce to też bym się wcale nie zastanawiała nad zakupem. W końcu i u mnie dziś trochę cieplej się zrobiło.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Krzyśku - ale masz piękną wiosnę na parapecie! Cudo!
I jeszcze ten wielce obiecujący kiełek frezji :D
A latarenka to świetny zakup! Ależ doda uroku zakątkowi, w którym stanie.

U mnie dzisiaj też wiosna. I to jaka! :shock:

Haniu - fajnie, że wstawiłaś linka do Gertrudy. Faktycznie iście malarskie
kompozycje. Jest się czym zachwycać.

Tess - z tego co wiem (wiedza teoretyczna), to przy takiej pogodzie
można w lutym już ciąć, prześwietlać drzewka. Też byłam tym zdziwiona. :lol:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Latarnia jak z Narnii. Super. Udało Ci się.
Przepraszam za ignorancję, frezja to z cebulki czy z nasion?
U nas dziś cięcia nie było, ale likwidacja skutków cięcia - owszem. Poszło całkiem, całkiem. A Tobie cięcie jak?
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tylko nie tnijcie jutro, bo to już dzień przed pełnią, a w pełni się nie tnie :)

W czasie pełni, do ktorej zalicza się dzień przed i dzień po dacie pełni, jest najlepsza pora na nawożenie, zabiegi pielegnacyjne takie jak pielenie, zwalczanie chwastów i szkodników, okopywanie, przerzedzanie wschodzacych roslin. W czasie pełni Księzyca nie należy przeprowadzać cięcia drzew i krzewów oraz szczepień.

Krzysiu, zakup latarenki - świetny, będzie fajny zakątek z nia w roli głownej :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wiosna przyszła, i już mam niewyróbę, żeby odpisać, a co dopiero odwiedzić Was? :oops:

Krysiu, jedna jaskółka wiosny nie czyni, a 5 wróbelków? Wyobrażam sobie, jak Cię ucieszyło ich ćwierkanie po tak długiej nieobecności. Jak powrót syna marnotrawnego :lol:

Agnieszko, ona jest szczepiona na pniu, więc już nie urośnie. I przycinać też jej nie trzeba. W ogóle jest malo kłopotliwa. Świetnie sobie radzi na suchych stanowiskach, nie potrzebuje słońca, wręcz lepiej się prezentuje bez niego... Potrafi sobie radzić nawet na betonie. Jedynie rozmnażanie w warunkach amatorskich jest niemożliwe :;230

Izo, to biedronkowe. I tak się szczęśliwie złożyło, że kwitną sobie roślinki po kolei. Szafirki, tulipany, szykują się żonkile, na koniec krokusy... A odmiany chyba te najpospolitsze... Na bezrybiu i rak ryba :lol:
Ale latarenka na dzialce chyba by się nie uchowała :twisted:

Jadziu, kiełki już są dwa! Wszystko się puszcza, i frezje, i pomidory. Wiosna!
A jeśli chodzi o cięcie - jest również taka szkoła, że ciąć można wtedy, kiedy jest nam wygodnie. Cały rok. Choć sa wyjątki, które bardzo płaczą po cięciu w złym czasie. Orzech, winorośl...

Aniu, frezje są z cebulek. Już żałuję, że wsadziłem tylko po jednej experymentalnie. Bo mogłem zrobić sobie frezjowe kubki :wink:
Ja obciąłem dziś 5 najmniejszych jabłonek, a zostało mi teraz 6 dużych drzew, które nie były cięte od kilku lat :oops:

Ewo, dobrze wiedzieć. Zdążyłem w ostatniech chwili, chociaż jutro i tak nie mógłbym ciąć, ze względu na sąsiadów. Czyli najbliższe cięcie dopiero w środę? To jutro może chwastów powyrywam :wink: . Chyba już czas na wiosenne porządki :lol:

I parapetowe szczawiki. Kwitnące :lol:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Krzysiu teraz dopiero jak zobaczyłam Twoje Szczawiki przypomniałam sobie że ja dostałam je od kuzynki no i miałam w doniczce,ale teraz potrzebowałam tę doniczkę i ziemię wysypałam do kompostownika . Nie wiem czy je odzyskam.Skleroza nie boli ;:1
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dla mnie możesz te szczawki na okrągło fotografować i pokazywać :)

A jeszcze zapytam... co posiałeś w kubkach?
To ja się zastanawiam jak sie pozbyć kubków a tu widzę jakiś zmyślny plan???
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krzysiu

jak to wiosna???? dmuchnij ją chociaż ciut do mnie.....u mnie zero oznak....nic nie chce z ziemi wyłazić...oprócz krecika :lol:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gieniu, zauważylem, że szczwiki sa bardzo bezproblemowe w obsłudze. Jak się je przesusdzy, to więdną lub zanikają, wystarczy przypomniec sobie o podlewaniu i pieknie rosną. Nawet jak stracilaś, to kilka cebulek na pewno ktoś Ci odstąpi :lol:

Izo, w kubkach jest taki experyment, bo niby doniczki muszą mieć otwory odpływowe. Tutaj nie ma, jest tylko drenaż ze żwirku. Ale ziemia jest stale wilgotna, a w zwykłych doniczkach permanentnie się przesusza :twisted: Zobaczymy, czy nie będą gnić roślinki. Dlatego wsadziłem tylko po jednej frezji do kubka, dopiero widząc, że kiełkują żałowałem, że tak mało. Zobaczymy...

Tessko, jakbym potrafił panować nad pogodą, to nie siedziałbym przy kompie. Żyłbym z tego :;230
Ale dmuchnąć mogę... :lol:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bishop pisze:
Izo, w kubkach jest taki experyment, bo niby doniczki muszą mieć otwory odpływowe. Tutaj nie ma, jest tylko drenaż ze żwirku. Ale ziemia jest stale wilgotna, a w zwykłych doniczkach permanentnie się przesusza :twisted: Zobaczymy, czy nie będą gnić roślinki. Dlatego wsadziłem tylko po jednej frezji do kubka, dopiero widząc, że kiełkują żałowałem, że tak mało. Zobaczymy...
Kurcze fajny pomysł! Chyba odgapię... tylko jeszcze przemyślę nasadzenia :)
:)
z uśmiechami Iza
u liski
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”