Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz super sprzęt :shock: :!: Też mi się taki marzy ,może kiedyś :lol: Widzę ,że pomidorki i papryka maja się dobrze .chyba się już przyjęły .Czy te podstawki czarne do pikowania pomidorów,są wygodne :?: Rozglądam się właśnie za czymś poręcznym.Czy będziesz jeszcze raz pikował ,czy już tak zostanie
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Dzień dobry! :)

dziękuję ślicznie za odpowiedź dotyczącą wielodoniczek. Zamierzam je zakupić, bo paprykę będę hodowała na parapetach w pracy (w domu nie mam miwjsca). A wielodoniczki z tacami, to praktycznie i estetycznie...

dziękuję raz jeszcze!
Fotki piękne :)
Miłego tygodnia
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
PATI
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 cze 2008, o 13:59

Post »

Witaj Tadeuszu, ponownie zaglądam do Twojego ogrodu. I tym razem ogród przepiękny. Gratuluję zakupu nowego aparatu, wszyscy będziemy mogli podziwiać ogród i Waszą pracę w tym roku. Proszę, w tym roku również pokazuj nam swoje rośliny z podpisem ich nazwy. Zeszłoroczne zdjęcia bardzo pomogły mi w wyborze drzew i krzewów do mojego ogrodu, dziękuję. U mnie śniegi już stopniały i odsłoniły przebijające się wiosenne kwiaty. U Ciebie też zapewne, czekamy na pierwsze ich zdjęcia nowym aparatem.
Pozdrawiam, Patrycja
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Witaj Tadeuszu piękne widoki przedstawiłeś. Zima i lato. :D Zima robiona już nowym sprzętem? Ślicznie.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JOLU - dziękuję za odwiedziny, trawnik ,to oczko w mojej głowie, wymaga pracy, ale warto, bo z pewnością zdobi ogród , nie mniej niż kwiaty.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, zakupiony aparat, nie jest lustrzanką, ale jak na moje potrzeby to jest pierwsza klasa, nie wyobrażam sobie, by zakup takiego aparatu wprowadzał mnie w w jakąś dumę, powodującą zerwanie kontaktów z kimkolwiek, a tym bardziej z Tobą. Grzesio w fotografii jest profesjonalistą i gdzie mi tam do niego.

ANIU, GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny, moje podpory na pnącza wszystkie są podobne. Najpierw sadziłem pnącza, później w ziemi za pomocą świdra( do ziemi- o średnicy ok 25-30 cm) wiercę w ziemi otwory( zazwyczaj dwa, lub trzy ,jeżeli podpora jest dłuższa) na głębokość 50-60 cm po obu stronach sadzonki( na linii wschód- zachód).

Wywiercone otwory w ziemi zalewam betonem ( w skali 1 (cement) do 3 (piasek)), do betonu dodaje gruz by mniej dawać betonu. W beton ten zanurzam na głębokość ok. 30 cm kątownik ze stali ( dobrze jest ten kątownik na końcu trochę rozciąć i rozwieść , by lepiej był powiązany z betonem). Wstawiony w beton kątownik ma długość około 50 cm ( 30cm w betonie) , a na długości 20 cm od góry wiercę w kątowniku po dwa otwory ( w każdej z płaszczyzn kątownika) wiertłem od 6 do 10 mm.

Beton w którym są kątowniki , jest równo z ziemią, a nawet niżej ziemi 1-2 cm. Po związaniu betonu ( po około 7 dniach) do kątownika drutem przywiązuję słupek ( kantówkę lub okrąglak) na okres montażu , tak by spód słupka był 2-4 cm ponad poziomem ziemi. Wtedy wiertarką wiercę w słupku otwory na wysokości już wywierconych otworów w kątowniku i takiej samej średnicy .

Do połączenia kątownika ze słupkiem używam odpowiedniej średnicy metrowych nagwintowanych prętów metalowych ( zakupionych w sklepach z art, żelaznymi)+ podkładki i nakrętki o odpowiedniej średnicy.

Po zmontowaniu dwóch( czasami trzech słupków), na dole w poziomie wkrętami mocuję listwy poprzeczne( pierwszą montuję na takiej wysokości by nie utrudniała koszenie kosiarką do trawy), następne przykręcam co 20-30 cm wyżej .

W swoim ogrodzie mam tak zamontowane wszystkie drabinki pod pnącza. Wkopanie słupków bezpośrednio w ziemię powoduje że po 3-4 latach na styku ziemi z powietrzem słupki gniją i trzeba je wyrzucać. Poniżej zdjęcia zamocować słupków do kątowników wystających z betonu.

Obrazek Obrazek

IDO, EWO - dziękuję za odwiedziny, co do doniczek i wielodoniczek, to ja używam je w dwu rodzajach. Pierwsze to wielodoniczki z 20 otworami na sadzonki i od spodu podstawkę o takich samych wymiarach jak wielodoniczka.

Kupując warto zwrócić uwagę na sztywność tego zestawu, gdyż codzienne obracanie ich o 180 stopni, by się nie chyliły do światła takiej wielodoniczki z ciężarem ziemi i sadzonki może powodować że wielodoniczka będzie się załamywać i w konsekwencji pękać.

Drugi zestaw do sadzonek to mam podstawki w kształcie wielodoniczek (o 8-12 otworach ) do których wkładam zwykłe plastikowe doniczki( zostały mi po wrzosach). Podstawki te są sztywne i pozwalają na swobodne przesuwanie, przenoszenie na raz kilku , lub kilkunastu zwykłych doniczek. Poniżej zdjęcia :- wielodoniczki z 20 otworami na sadzonki,
- podstawka w kształcie wielodoniczki,
- sadzonki pomidorów w pojedyńczych doniczkach
- pojedyńcze doniczki włożone do podstawki w kształcie wielodoniczki

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PATRYCJO GRAŻYNO - dziękuje za odwiedziny w naszym ogrodzie, aparat kupiłem ze dwa tygodnie temu, instrukcję w języku polskim zdobyłem w internecie, ostatni tydzień to czytanie instrukcji, dzisiaj będąc na działce miałem zajęcia praktyczne , nadal się uczę, jest to dobry aparat ,bo pozwala zarówno na pełny automat, jak również na częściowe ustawienia ręczne, poniżej prezentuję wyniki zajęć praktycznych, niewiele , bo robiłem zdjęcia w różnych programach .
Jak widać na zdjęciach u nas zima na całego i nie ma zamiaru ustępować.
Jedynie dyżurny kwiatuszek oznajmia ze wiosna się zbliża.

Obrazek Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
grazka_j
1000p
1000p
Od: 8 paź 2007, o 23:50

Post »

Dziękuję Tadeuszu za dokładny opis. Pokażę to mojemu mężowi, może mi taką kratkę na powojniki zrobi? Mam jeszcze pytanie? Dlaczego na linii wschód zachód? U mnie jest północ południe. To wynika z usytuowania działki?
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz śniegu u Was dopadało jeszcze i ślady jakie piesek porobił zasypało.
A kwiatuszek protestuje tej sytuacji klimatycznej, i dobrze robi.
Ja dzisiaj też sfotografowałam takie kwiatuszki w swoim ogrodzie.
Moje mniejsze, ale białe pąki mają widoczne.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz

ja z pytaniem, kupiłam dziś passiflorę w donicy( pózniej wkleję u siebie fotke jaką) chce ją posadzić do drewnianej donicy,i postawić na tarasie, powiedz czy ona bardzo potrzebuje słońca? cos mi kołacze że tak...
na metce pisze że może być i w półcieniu...
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Tadeusz
Piękny ogród. Zdjęcia z nowego sprzętu fotograficznego będą super.
Niezły ten nowy aparat.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GRAŻYNO- dziękuję za odwiedziny,
Dlaczego na linii wschód zachód?
, dlatego że powojniki jak mawiają " mają głowę w słońcu, a nogi w cieniu" co oznacza że lubią rosnąć w słońcu i rusztowanie pod powojniki powinno być odsłonięte na południową stronę ( w ostateczności z niedużymi odchyleniami na wschód , czy na zachód) . Oczywiście że jest to tylko założenie , a sytuacja w niejednym ogrodzie nie pozwala na najkorzystniejsze usytuowanie krzewu do południowej strony. " NOGI w CIENIU", oznacza że korzeń w ziemi ma być osłonięty od słońca, u mnie np: przy jednej drabince od południa ,rośnie berberys miniatura ( rośnie do pół metra- poniżej zdjęcie), przy drugiej drabince ziemię w obrębie korzeni powojników mam wyłożoną dachówkami( położone na ziemi z przodu i z tyłu).

Obrazek

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, śnieżynka kwitnie , odsłoniłem ją spod śniegu, poza tym na całości działki jest śnieg i to nic go nie ubywa bo duża część działki znajduje się w cieniu lasu, i nawet dzisiaj śnieg był zmrożony.

TESS- dziękuję za odwiedziny, z pewnością w słońcu obficiej kwitnie, moja jest sadzona do ziemi w starym dziurawym ( specjalnie robię dziury by korzenie wyszły na zewnątrz wiadra) wiadrze budowlanym o poj. 20 l. i rośnie w pełnym słońcu.

Pamiętnej żeby główny pęd uszczknąć by z niego wyrosły pędy boczne, bo tylko na pędach bocznych passiflory zawiązują się pąki kwiatowe.

MARIOLU- dziękuję za odwiedziny, z zakupionego aparatu jestem zadowolony, bo oprócz pełnej automatyki są opcje częściowego ustawienia ręcznego , co pozwala na zabawę w fotografa.

Już niewiele zostało zdjęć z 2007 roku. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu skąd Ty to wszystko wiesz :roll: :?: Czy mógłbyś przysłać w sobotę zdjęcie swoich pikowanych pomidorów ,ciekawa jestem jak wyglądaja po tygodniu pikowania...Jeżeli to oczywiście nie kłopot :wink: :?:
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Tadeusz co ta za piękność - trzecia od dołu w bordowym kolorze ( czy to z nasionka) :?:
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tadeusz, rzuć okiem, może coś poradzisz http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 158#709158.
Nie wiem, co z tym zrobić ? Chyba udało mi się ze zdjęciami?
Dodam jeszcze, że gdy śnieg obniżył się do 5-10 cm to na całym trawniku przed tarasem widać kopce kreta :twisted: - przestałam je liczyć po 50-tym.
Ziemia pod śniegiem nie była zamarznięta i musiały prowadzić bujne życie towarzystkie.
Dziś mam mord w oczach, mają szczęście, że nie posiadam jakiegoś drastycznego środka na krety.
Wiem, że jesteś specjalistą od trawnika bez kopców, czytałam Twoje porady, ale dużo przebywam poza domem i trudno mi będzie dopilnować pułapek.
Muszę przejść dodatkowy instruktaż i zdecydowanie przeprowadzić eksmisję całej - jak widzę - licznej kreciej rodziny.
Dookoła hektary leżą odłogiem, a one akurat u mnie się zadomowiły :roll: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Tadeuszu, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź na temat podpórek do pnączy. Mam nadzieję dorobić się w tym roku choć jednej takiej drabinki. Prace drewniane z przyjemnością wykonam sama, ale do metalowo betonowych postaram się namówić męża. Przekonywać będę go zdjęciem Twojego powojnika w okresie kwitnienia :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Tadeuszu, u Ciebie wiosna jak u nas prawdziwie zimowa ;) I też jeden jedyny przebiśnieg kwitnie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”