Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
x-d-a

Post »

Agnieszko, nie bardzo rozumiem. Coś się stało, o czym nie wiem?
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalo pytam niesmiało czy mogę napisac listę chciejst z twojego ogrodu :oops: :?:
x-d-a

Post »

Rozumiem, że zaszło po prostu nieporozumienie, a winny jest po prostu ten sam wirus, który wczoraj zjadł nasze posty i zdjęcia.
Puszczamy to w niepamięć i wracamy do naszych ogrodów. :roll:
x-d-a

Post »

Ido, jeśli tylko będę mogła Ci pomóc, zrobię to z przyjemnością.
Napisz, co Cię interesuje.
x-d-a

Post »

Krokusie, bluszcz też mam, ale na zdjęciu, o którym piszesz, jest winobluszcz trójklapowy. Zdjęcie jest robione jesienią, dlatego jest tak pięknie przebarwiony, na zimę zaś traci liście. Natomiast bluszcz jest zimozielony.

Masz rację, że bluszcz pasowałby do ogrodu naturalnego, zwłaszcza do cienistych zakątków - on może się piąć po drzewach, kratkach itp., ale może też służyć jako świetna roślina okrywowa tam, gdzie nie chce rosnąć trawa.

Pozdrawiam Cię i służę pomocą, bo idea ogrodu naturalnego jest mi bardzo bliska.
ida74
---

Post »

Oj Dalo ;:1 naprawdę :!: Mam orzecha włoskiego ,bardzo dużego ,Rośnie tam paprotka ,taka z lasu .Nie wiem co mam jeszcze tam posadzić bo jest to miejsce zacienione, gdy orzech ma liście ,a więc gdzieś od maja .Brakuje mi pomysłu co pod nim posadzić.Masz dużo drzew ,i świetne pomysły,więc może coś doradzisz. :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-d-a

Post »

Ido, pod drzewami trzeba sadzić roślinki wytrzymałe i niewymagające, żeby dały sobie radę z konkurencją. Ja na rabacie pod dużą, starą jabłonką posadziłam dużo cebulowych, bo wczesną wiosną liście jeszcze nie dają cienia. A z bylin mam funkie, liliowce, bodziszki i kokoryczki. Po jabłonce wspina się hortensja pnąca, która świetnie czuje się w świetlistym cieniu. Jako rośliny okrywowe świetnie sprawdzają się n.p. bluszcz czy barwinek które szybko zarosną puste powierzchnie. Do cienia pasuje też bergenia - ma piękne zimozielone liście, a wiosną fajnie kwitnie na różowo i konwalia.

To tak na szybko przychodzi mi do głowy, ale mogę jeszcze pomyśleć, jakbyś w tych roślinkach nie znalazła inspiracji.

Buziaczki :D :D :D
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Witaj Dalo,
zniknęły wpisy i moja pierwsza wizyta w Twoim ogrodzie też zniknęła :(
Teraz za to doczytałam o tym cudownym przypadku, który zdarzył się Tobie i Twojemu mężowi. Dom jest faktycznie do zakochania, nie dziwię się, że "wpadliście" od pierwszego wejrzenia.
Ogród, cóż, budzi tylko zazdrość. Piękna bujna zieleń, ciekawe dodatki, wszystko skomponowane z dużym smakiem i tak, mnie także Twój ogród przypomina angielski gąszcz.
Twoja fontanna mnie zauroczyła :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
ida74
---

Post »

Wiesz co muszę jutro pochodzić i porobić foty tego miejsca ,a wtedy powiesz mi jak Ty to widzisz .Kokoryczkę mam u siebie ,ale w innym miejscu ,jest piękna .Przyniosłam ją ze starego poniemieckiego ogrodu ,ma naprawdę z 80 lat .Mamy na polu takie miejsce ,gdzie kiedyś było gospodarstwo ,ale w czasie 2 wojny św zostało zbombardowane .Są ruiny i dziki sad .Ktos kto zakładał musiał być dobrym ogrodnikiem .Rosna tam brzuzki ,a latem dorodne czerwone kożlaki.po deszczu zbieram w jednym miejscu nawet 30-40 szt.Ale się rozpisałam :roll: Dobra wracam do obsadzania .Mam hosty ,to mozna tez posadzić.Myślałam o clematisach do zacienionych miejsc.Hortensję pnącą kupiłam w zeszłym roku i posadziłam przy murze domu.Co dalej nie mam pojęcia ,może tawulki wysokie :roll: :?:
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Dalo właśnie skończyłam spacer po twoim ogrodzie. Jest po prostu bajeczny,pełen
tajemniczości i piękna.Wcale mnie nie dziwi że oczarował Was od pierwszego spojrzenia.
W takim zakątku można czuć się bardzo dobrze, dlatego będę tutaj zaglądać i podziwiać
spokój ogrodu i piękno twoich roślin.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

ciągle mnie zachwyca zestawienie tych wszystkich roślin u ciebie i efekt jaki dają, jest naprawdę świetny...

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
x-d-a

Post »

Danusiu, Urszulko, fajnie, że wpadłyście do mojego ogródka.
Zapraszam częściej.
Zacznie się wiosna, będą -mam nadzieję - nowe fotki, zwłaszcza,że planuję sporo zmian.
M.in. wrzosowisko. Część wrzosów i wrzośców już zamówiona dzięki Ani - Kubance, pozostałe roślinki kwasolubne na razie w głowie, ale niebawem też trzeba je będzie kupić.

Dzisiaj na dobry początek dnia: mój Ptyś ze swoją kumpelką Lolą odpoczywają po szaleństwach Obrazek
x-d-a

Post »

Wpadłam na chwilkę, a teraz lecę do wielkiego miasta do kina na Slumdog'a, wrócę wieczorkiem.

Pa,pa!
Urszula B
500p
500p
Od: 27 sty 2009, o 08:21

Post »

jakie śliczne i bielutkie są Twoje pieski:), udanego wypadu:)

pozdrawiam
Urszula B - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=19821
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
ida74
---

Post »

Witam cie i żegnam ,bo widzę ,że w kinie jesteś :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”