Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino, czekam na zapowiedziane barwinki, bo to też rośliny, które bardzo lubię. Twój nowy nabyte Illumination trafił właśnie na list dóbr poszukiwanych :)
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

aleksandra odwazna pisze:Ewelinko czy to ten barwinek co stał w koszykach przy wejściu do sklepu w Berberysie ?
Też zwróciłam na niego uwagę .Mam na działce 5 innych więc mogę któryś Tobie rozmnożyć na wymianę.
A mam :zwykły niebiesko , biało i fioletowo kwitnący , potem o zielonożółtych liściach i też barwinek większy o biało obrzeżonych liściach i dużych niebieskich kwiatach.
Dokładnie tak! Co do barwinkowej wymiany - nie mam kwitnącego na biało . Dziś postaram się wkleić zdjęcia moich roślinek , to porównasz :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Anya pisze:Witaj Ewelinko!
Poczytałam, popatrzyłam i poczułam klimat Twojego pięknego ogrodu. Barwinek prześliczny i pewnie go wspaniale przepleciesz z innymi roślinami :D
Zobaczyłam też Twój pierwszy kwitnący rododendron. Te czerwone zakończenia pędów i czerwonawe łuski na pąkach kwiatowych są bardzo charakterystyczne. Mam taki sam różanecznik, ale u mnie nie jest taki duży. On dość wolno rośnie, a piękny i duży krzew ucierpiał znacznie podczas ostrych zim 2 i 3 lata temu. Musiałam ściąć dużo przemarzniętych gałęzi. Zazdroszczę Ci tylko jednego - dużo łagodniejszych zim. Ja zawsze się obawiam o kondycję moich różaneczników, kwitnienie magnolii i... długo by jeszcze wymieniać.
Ale do rzeczy, to niemal na pewno Rh. Gartendirektor Glocker.
U mnie na dniach rozkwitnie :)
Aniu , jak miło ,że jesteś :) Cieszę się , bo tak dawno się nie odzywałaś.
Wiesz , nie jestem pewna , u której z nas te zimy są łagodniejsze... zresztą aura bywa tak kapryśna :( Ja pozbyłam się po zimie kilkuletnich już krzaczków trzmieliny i 3 cyprysików Lawsona. Dlaczego " wypadły" - a któż to wie...
Co do Rh. - sądzisz , że to Gartendirektor Glocker. Podobny , rzeczywiście - więc może faktycznie to ten . Dziękuję za pomoc w identyfikacji.
Dziękuję za miłe słowa , ale gdzie mi tam do "roślin menażerii" :) :) :)
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

nigella pisze:Witaj, zaspałaś?!
Czekam i czekam, ale póki co...jestem w połowie Twojego pierwszego wątku! Pomysł na napisanie książki to świetny
pomysł!!! Mogłabyś też zacząć malować, ze swoją wrażliwością na formę i kolor. Ogromną przyjemnością jest dla mnie
odkrywanie łączących nas skłonności i upodobań. Dostrzegłam taką samą markizę, meble ogrodowe, sympatię do białych roślin i niebieskich obrusów. Nie wiedziałam, że pospolite aksamitki mają też groźnie brzmiące określenie- turki.
Wracaj i pokaż ostatnie nasadzenia.
Nigelo - Książka ? Żarty... Nie mam czasu, chęci ani talentu po temu. Zresztą , czemu niby miało by służyć takie " dzieło" ?
Ja wiem , że dziś pisze książki nieomal każdy, kto skończył podstawówkę i zna alfabet ,są więc byle- jakie poradniki , autobiografie - dziwadła, powieści, powieścidła i powieściska ( jedna nudniejsza lub głupsza od drugiej) ale sądzę ,że warto pisać , gdy ma się naprawdę coś do powiedzenia , lekkie pióro lub dobry , nowy pomysł na opowieść...Może mam jakieś skrzywienie zawodowe, może przeczytałam już zbyt wiele książek i się czepiam ...ale pisać nie zamierzam .
A malowanie - odrobinkę próbuję ...

Meble i markiza mają co prawda być w tym roku wymienione , ale na bardzo podobne stylistycznie ( meble na tekowe, markiza na nową , też w słonecznych kolorach).Wymiana będzie wynikać ze stopnia zużycia , a nie ze zmiany upodobań :)

Co do zdjęć - nie zaspałam... Po prostu jestem ciągle w biegu . Proszę o odrobinkę cierpliwości . Niebawem będą :)
Tymczasem przemierzaj kolejne stronice moich wątków... będzie mi bardzo miło gościć Cię u siebie , tym bardziej , że jak mówisz , mamy podobne gusta :)

I jeszcze "Turki" - to wielkopolskie miano AKSAMITEK :) W tym roku chyba ich nie będzie , gdyż w ubiegłym służyły głównie za posiłki ślimakom.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ewelina -dawno nic nie pisałam u Ciebie ,bo co tu ciągle pisać :roll: że masz piękny ogród , ja to wiem od dawna :lol: Uważam go za jeden z ładniejszych na tym forum :roll: ale tak mnie zauroczył Twój Rodoodendron ,że musiałam napisać :lol: Taki piękny zdrowy okaz i tyle kwiatów ma :shock: a moje zmarzły w zimę i chyba część z nich nie zakwitnie :( Pozostanie mi oglądanie kwitnących okazów u innych :lol:
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ta zima była bardzo niełaskawa dla trzmielin - moje 3 letnie, ładne krzaczki poszły w niebyt ... :(

Mam pytanie nt Rh - znasz je Ewelinko tak dobrze :) czy mogłabys zajrzeć do mnie i się wypowiedzieć :)
Awatar użytkownika
Anya
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 gru 2006, o 14:54

Post »

Ewelina pisze: Aniu , jak miło ,że jesteś :) Cieszę się , bo tak dawno się nie odzywałaś.
Wiesz , nie jestem pewna , u której z nas te zimy są łagodniejsze... zresztą aura bywa tak kapryśna :( Ja pozbyłam się po zimie kilkuletnich już krzaczków trzmieliny i 3 cyprysików Lawsona. Dlaczego " wypadły" - a któż to wie...
Co do Rh. - sądzisz , że to Gartendirektor Glocker. Podobny , rzeczywiście - więc może faktycznie to ten . Dziękuję za pomoc w identyfikacji.
Dziękuję za miłe słowa , ale gdzie mi tam do "roślin menażerii" :) :) :)
Rzadko zaglądam na forum, ale czasem przejrzę to i owo...
Zawsze szukam Twojego czarującego ogrodu :D
Ja tam jestem pewna gdzie zimy są łagodniejsze i prawie nie ma późnych przymrozków :lol: i... niestety nie są to moje rejony.
Wypadanie krzewów się zdarza, jest wtedy okazja do posadzenia czegoś nowego!

Spoko Ewelinko, jak "roślin menażeria" zagląda do mistrzyni, to i uczy się przy okazji ;:32
Pozdrawiam, Anna
Wszystko czego potrzebujesz to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Witajcie , Bożenko i Ave :) U mnie rzeczywiście nastał już czas rododendronów... z czego , oczywiście , cieszę się niezmiernie i co rano biegnę sprawdzić, jak wyglądają pękające pąki :) :) :)Jeden jest już w pełni rozkwitu , na kilku pękają paki ukazując kolor kwiatu, kilka jeszcze śpi... mam bowiem kilkanaście krzewów większych i mniejszych, kwitnących od końca kwietnia do końca czerwca :) Oto kilka zdjęć:

Obrazek Obrazek
RÓŻANECZNIK " GARTENDIREKTOR GLOCKER"( zidentyfikowany przez Anyę ), a obok tegoroczny nabytek - AZALIA JAPOŃSKA " GLISLINDE"

Obrazek Obrazek
Biały "ALBUM NOVUM" powolutku... podobnie , jak karminowo-różowy kolega " COSMOPOLITAN"

Oczywiście prócz nich kwitnie , rośnie i rozwija się wiele innych roślinek - ogród z dnia na dzień staje się ładniejszy , bardziej kolorowy , cieszy oczy ...

Obrazek Obrazek
PSIZĄB u stóp brzozowego pniaka to po kilku sezonach spora kępa żółtych kwiatów o pagodowych kształtach

Obrazek Obrazek
Nadal złocą się FORSYCJE, choć kwiatuszki zaczynają już przekwitać. Za to u stóp azalii kolorków nabiera FLOKS SZYDLASTY

Obrazek Obrazek
To ostatnie, najpóźniejsze z moich NARCYZÓW ( ładne , ale mają mdły , duszący zapach !) Koralową plamę na trawniku tworzy PIGWOWIEC :)

A poranki...od kilku dni witam na tarasie ( zalanym wtedy słońcem). Filiżanka kawy wypita wśród kosich nawoływań pozytywnie nastraja mnie na cały dzień :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

o łaaa! i znów szczęka mi opadła! wszystko jak zawsze pięknie zadbane. a jakie kolory! nic tylko patrzeć i podziwiać ;p
Mój Ogródcz. 1 cz. 2
Zapraszam!
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Jak ja bym chciała mieszkać w ogrodzie , aby rano budziły mnie ptaszki i zapachy kwiatków.
Rozmarzyłam się :!: :!: :!: Trza iść spać :!: :!: :!:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A to nowy mieszkaniec skalniaka - prezent od Miiriam ;:196 - SZCZODRZENIEC POŁOŻONY ( Cytisus decumbens)

Obrazek

"Niski krzew o ścielących się po ziemi , łatwo ukorzeniających się pędach. Osiąga zaledwie 0,20cm. wys.Pędy zielone, liście sezonowe, drobne, ciemnozielone. Kwiaty lśniącożółte , liczne, drobne , osadzone wzdłuż pędów(maj).Preferuje lekkie , piaszczyste gleby, stanowiska słoneczne.Toleruje mrozy i upały.Doskonały do obsadzania murków i ogródków skalnych."/cyt. za ZSzP/
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Tutaj szczęka opada cyklicznie, przy kazdym wejściu do wątku :)
a ta kępa Psiegozęba - normalnie full wypas - w porównaniu do mojego jednego kwiatuszka :)
o Rh to już nie wspomnę... :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

aleksandra odwazna pisze:Jak ja bym chciała mieszkać w ogrodzie , aby rano budziły mnie ptaszki i zapachy kwiatków.
W ogrodzie to ja nie mieszkam , w ogrodzie to ja głównie ... pracuję :( ostatnio na kolanach dosiewałam trawę ). Ale fakt ,że poranki bywają baaaardzo przyjemne :) I południa... i wieczory...
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ślicznie Ewelino! Zazdroszczę Ci rozkwitających rododendronów :oops: Moje ciagle jeszcze spia. Dziś sprawdzałam u pana Ciepłuchy terminy kwitnienia i wygląda na to, ze dopiero będę się cieszyć ich kwiatami w połowie maja. Zaczęłam je mocniej podlewac i chyba im to służy, bo paki wyraznie pogrubiały a Rosarium Elegans urósł. Przesliczna jest ta Twoja nowa azalia i taka duża. U mnie wygląda na to, że zakwitna 4 azalie japońskie i 3 wielkokwiatowe. Byłam dziś na stronie Wojsławic i oczu oderwać nie mogłam od tych rododendronów. Cuda prawdziwe!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Ave pisze:Tutaj szczęka opada cyklicznie, przy kazdym wejściu do wątku :)
a ta kępa Psiegozęba - normalnie full wypas - w porównaniu do mojego jednego kwiatuszka :)
o Rh to już nie wspomnę... :D
Ewuś , to może warto zainwestować w ten klej do protez /szczęk polecany w reklamie ? :wink:
Co do Psizęba posadziłam 3 cebulki (chyba 4 lata temu?) i rozrosły się z czasem :) Żal mi tylko, bo mam jedynie odmianę o żółtych kwiatach, a różowy, sadzony dwukrotnie w dwu kolejnych latach wcale nie wylazł z ziemi :(

Bogusiu - u mnie część Rh. też jeszcze przysypia, ale to nawet dobrze ,że kwitną stopniowo, a nie wszystkie jednocześnie - dzięki temu mogę się nimi dłużej cieszyć :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”