Agita- mój pierwszy sezon :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Ale za to jaka potem satysfakcja!
Z tych łatwiej dostępnych sporo już masz, teraz zostały Ci tylko te trudniej osiągalne, taka kolej rzeczy... Powodzenia w ich zdobywaniu, byle nie za szybko, o czymś trzeba przecież marzyć ;)

Z tych łatwiej dostępnych sporo już masz, teraz zostały Ci tylko te trudniej osiągalne, taka kolej rzeczy... Powodzenia w ich zdobywaniu, byle nie za szybko, o czymś trzeba przecież marzyć ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Storczykowa
no większość moich to zwykłe hybrydy, takie łatwo spotykane. nie umiem się doczekać wystawy, mam nadzieję, że tam spełnię chociaż 1 lub 2 marzenia.Agita pisze:Ale za to jaka potem satysfakcja!![]()
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
U mnie zaczyna się jakieś keiki rozwijać na pędzie kwiatostanowym bordowego phalaenopsis'a. kupiony na wyprzedaży przez m. nie kwitł oszałamiająco, wygląda na zdrowego, liście i łodygę ma zieloniutkie bez bordowego odcieniaAgita pisze:Wiesz, nie wiem czy aż tak chcę to keiki. Chyba jednak nie będę ingerować w naturę, myślę że roślina będzie lepiej wiedzieć czy podoła czy nie. Przy kilkunastu storczykach prędzej czy później powinnam się doczekać własnego keiki. A może uda mi się kupić storczyka z rosnącym keiki, ew. bez stożka wzrostu w ramach eksperymentu..? Może ktoś mi kiedyś odda jakiegoś zabiedzonego do odratowania ze zniszczonym stożkiem..? Poczekam jeszcze...![]()
To keiki niekoniecznie musi być na pędzie, choć oczywiście ze względu na późniejsze rozdzielenie najwygodniej by było. Ale też podobają mi się 2 rosnące w 1 doniczce- keiki z matką
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Agita
Jeśli to ten bordo o którym pisalaś u kogoś w wątku że krótko kwitnie, to chyba mam podobnego- kwiaty trzyma tylko ok 7 tygodni. Kolor ciepłe bordo, z tyłu płatki zielone. Mój ma tylko 4 liście i ani myśli puszczać więcej, wystaje mu coś jakby czubeczek nowego listka, ale ma kolor jasnobrązowy- jakby uschnięty (?) i wystaje tak samo od kilku miesięcy. Więc gdyby było tak, że mu zasechł stożek wzrostu, to kto wie, może i ja doczekam się keiki... 
Ten bordo w ogóle jakiś słaby, ma czarne (ale suche!) plamy w kilku miejscach...
Mario Tereso, gratuluję keiki, oby nie zaszkodziło matce- będę u Ciebie wygladać relacji z rozwoju!

Ten bordo w ogóle jakiś słaby, ma czarne (ale suche!) plamy w kilku miejscach...
Mario Tereso, gratuluję keiki, oby nie zaszkodziło matce- będę u Ciebie wygladać relacji z rozwoju!

Pozdrawiam, Agnieszka
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
Przegląd wątku zrobiłam,ale nie znalazłam takiego samego...Mój u mnie wypuścił 1 liść w ciągu roku i zakwitł na starym pedzie 1, na drugim nic, w sumie ma 5 listków, leniwy dosyć, ale u mnie chłodno dla falków, oprócz lata.
Jeden cały zrobił się fioletowy po kuracji biodacyną-antybiotyk- nie polecam ( miał plamkę bakteryjną widoczna tylko pod słońce, co odkryłam dopiero w domu) w ciągu doby, trochę sflaczały mu liście ale nadal żyje, wniosek taki że leciutka bakterioza to nic w porównaniu z tym antybiotykiem, na razie się nie sprawdza to powiedzenie :"co nas nie zabije to wzmocni"
Jeden cały zrobił się fioletowy po kuracji biodacyną-antybiotyk- nie polecam ( miał plamkę bakteryjną widoczna tylko pod słońce, co odkryłam dopiero w domu) w ciągu doby, trochę sflaczały mu liście ale nadal żyje, wniosek taki że leciutka bakterioza to nic w porównaniu z tym antybiotykiem, na razie się nie sprawdza to powiedzenie :"co nas nie zabije to wzmocni"
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Ulubieńcy MariiTeresy
- Agita
W antybiotyki w ogóle się jeszcze nie bawiłam, i pewnie nie będę, nawet bym nie wiedziała jaki na co. To już wyższa szkoła jazdy... Zresztą słyszałam że problem jest z kupieniem, bo to są środki na receptę.
Ten mój bordo to ten, piękny, bardzo go lubię, ale chyba jest jakiś słaby, od września już 3 razy "wymienił" kwiaty; opadły sklepowe, opadły te z pąków rozwiniętych u mnie i opadła pierwsza para z przedłużenia pędu u mnie, teraz ma już następną. Dobrze że ciągle wypuszcza nowe pączki, szkoda, że tylko po dwa.

Tu widać tą brzydką plamę na trzonie gł., zalałam ją Topsinem i się już nie powiększa, choć tak jakby pożółkło trochę naokoło, no i chyba podobna robi mu się na liściu wyżej... [Chyba czas go odseparować]

Ten mój bordo to ten, piękny, bardzo go lubię, ale chyba jest jakiś słaby, od września już 3 razy "wymienił" kwiaty; opadły sklepowe, opadły te z pąków rozwiniętych u mnie i opadła pierwsza para z przedłużenia pędu u mnie, teraz ma już następną. Dobrze że ciągle wypuszcza nowe pączki, szkoda, że tylko po dwa.

Tu widać tą brzydką plamę na trzonie gł., zalałam ją Topsinem i się już nie powiększa, choć tak jakby pożółkło trochę naokoło, no i chyba podobna robi mu się na liściu wyżej... [Chyba czas go odseparować]

Pozdrawiam, Agnieszka
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W końcu sie dosiadłam i doczytałam do końca Twój wątek-mam nadzieje,że mi w piecu nie wygasło
Dobrze,że Misiek ma nockę w pracy i nie widzi,która jest godzina
Wspaniała kolekcja-mam teraz inne spojrzenie na białe wielkoludy i chętkę na kropkowanego(jest śliczny).
Gratuluję synka
Mojemu teraz to tylko w głowie komputer i Ben 10.A tu wyskakują,że 6-latki mogą już iść od wrzesnia do szkoły.Nie chcę jedynek(choć ich chyba nie ma).Mój dziecięcy pokój na razie nieokwiecony-lecz nad tym już pracuję
boję się tylko córci-bo ona wszystkie by "niuch-niuchała" nawet wącha sztuczne-przez co robi furrorę w sklapach czy na rynku(np. chryzantemy przed Dniem Zmarłych)
Już wiem czemu znasz odpowiedź na każde moje pytanie
Tyle storczyków wymaga nowych "umiejetności" i nieustannego powiększania wiedzy...praktyka czyni mistrza!
Pozdrawiam cieplutko życząc "własnego dziecka"(nie bedę oryginalna).
AAA...przez te czytanie ominęło moje moczenie w Asahi-i dobrze-mam nadzieję,że podasz mi proporcje

Wspaniała kolekcja-mam teraz inne spojrzenie na białe wielkoludy i chętkę na kropkowanego(jest śliczny).
Gratuluję synka

Już wiem czemu znasz odpowiedź na każde moje pytanie

Pozdrawiam cieplutko życząc "własnego dziecka"(nie bedę oryginalna).
AAA...przez te czytanie ominęło moje moczenie w Asahi-i dobrze-mam nadzieję,że podasz mi proporcje

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
- Agita
Nie no Darla, zdecydowanie mnie przechwaliłaś!
Moja wiedza pochodzi głównie z tego czego się naczytałam na różnych forach (czytam wciąż niemal dzień w dzień), no i trochę mam doświadczeń własnych ze zdechlaczkami. Ale żeby znać odpowiedź na każde pytanie, to uuu... daleko mi!
Wielu rzeczy można się domyślać, ale nic nie zastąpi własnego doświadczenia.
Falków mam obecnie 14, nie jest to znowu aż tak dużo, ale trochę już jest
Dzieciaki masz fajne, z tego co słyszę, zwłaszcza córeczka fajne ma pomysły, pewnie po mamusi ;)
Z Asahi zrób roztwór 0,1%, wystarczy nim dokładnie spryskać roślinkę, nie trzeba moczyć. Ja moim zdrowym przetarłam tylko liście wacikiem zmoczonym w tym roztworze, pryskałam jedynie zdechlaczki- to kolejny produkt którego nie powinno się wdychać, więc starałam się jak najmniej rozpylić.
AGNESS, on tak ma od początku, czyli od początku września, we wrześniu-październiku raczej nie mógł narzekać jeszcze na mało światła. No ale złóżmy to na karb aklimatyzacji u mnie, może w przyszłym sezonie moje "wlasne" kwitnienie będzie trwalsze
Przeglądałam sobie dziś Allegro, i oto jakie "kwiatki" tam znalazłam- opis u sprzedawcy falków na temat pielęgnacji:
Oświetlenie
Nie lubią ostrego bezpośredniego światła. Najlepszy jest wschodni parapet lub sztuczne (?!!) oświetlenie.
Podlewanie
Należy przelewać podłoże wodą. Najlepiej codziennie (?!!).
Nawożenie
Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu (trochę chyba za czesto i nawet stężenia nie podali...)

Falków mam obecnie 14, nie jest to znowu aż tak dużo, ale trochę już jest

Dzieciaki masz fajne, z tego co słyszę, zwłaszcza córeczka fajne ma pomysły, pewnie po mamusi ;)
Z Asahi zrób roztwór 0,1%, wystarczy nim dokładnie spryskać roślinkę, nie trzeba moczyć. Ja moim zdrowym przetarłam tylko liście wacikiem zmoczonym w tym roztworze, pryskałam jedynie zdechlaczki- to kolejny produkt którego nie powinno się wdychać, więc starałam się jak najmniej rozpylić.

AGNESS, on tak ma od początku, czyli od początku września, we wrześniu-październiku raczej nie mógł narzekać jeszcze na mało światła. No ale złóżmy to na karb aklimatyzacji u mnie, może w przyszłym sezonie moje "wlasne" kwitnienie będzie trwalsze

Przeglądałam sobie dziś Allegro, i oto jakie "kwiatki" tam znalazłam- opis u sprzedawcy falków na temat pielęgnacji:
Oświetlenie
Nie lubią ostrego bezpośredniego światła. Najlepszy jest wschodni parapet lub sztuczne (?!!) oświetlenie.
Podlewanie
Nawożenie
Phalaenopsisy nawozić należy raz w tygodniu (trochę chyba za czesto i nawet stężenia nie podali...)
Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa
to chyba ktoś się nie zna! storczyków nie podlewa się codziennie. a nawozić raz w tygodniu to też głupota, przecież storczyki podlewa się rzadziej niż co tydzień. prędzej raz na miesiąc. a jak przeczyta to ktoś, kto dopiero zaczyna zajmować się storczykami, to pewnie szybko je zmarnuje.Oświetlenie
Podlewanie
Nawożenie
- Agita
No właśnie. Może sobie klientelę na przyszłość chcą nabić...
Pozdrawiam, Agnieszka
- Storczykowa
dzisiaj tam zajrzałam i rzeczywiście przy 1 Phalaenopsisie sa takie bzdury popisane. jak go kupi ktoś, kto wie, jak się nim zajmować to będzie go uprawiał jak trzeba, ale ktoś niedoświadczony uwierzy w te głupoty i zmarnuje storczyka. jakbym ja nie wiedziała jak się uprawia storczyki to bym to zostawiła dla siebie, a nie pisała bzdur w miejscu, gdzie każdy to może przeczytać i w to uwierzyć.
-
- 200p
- Od: 20 sty 2009, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przeczytałam Twój wątek i przyznam ,że bardzo ciekawe "rzeczy " wypisujesz.Dzięki Twoim informacją zaczęłam bardziej dokładnie oglądać swoje storczyki i sprawdzać czy coś złego im się nie dzieje.Do tej pory nie stosowałam żadnych antybiotyków czy preperatów,ale JUŻ wiem,co w razie czego mam robić.
Masz same sliczności,cudowne okazy.Najbardziej zachwycił mnie łaciatek,też chciałabym takiego!!!
Ciemno fioletowy z białą otoczką-cudo!
życzę pomyślnej hodowli i żadnych pasożytów ;:78
Masz same sliczności,cudowne okazy.Najbardziej zachwycił mnie łaciatek,też chciałabym takiego!!!

Ciemno fioletowy z białą otoczką-cudo!
życzę pomyślnej hodowli i żadnych pasożytów ;:78
-
- 500p
- Od: 31 gru 2008, o 20:04