Ogródek KaRo cz.3
- Wisienka
- Przyjaciel Forum

- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj KaRo!
Piękna wiosna już w Twoim ogrodzie! Ranniczki są takie słodkie! Aż się uśmiechnęłam na ich widok.
Bardzo zaciekawiło mnie, że wawrzynki tak pięknie pachną?
A dokładnie jakie są to wawrzynki? (sorki, gdzieś mi to umknęło). Tak zachwalasz, że wiesz ...
Moją tawułkę chyba też zasuszyłam... Czy ona całkiem zamiera zimą? Jakoś nie umiem się jej dopatrzeć w miejscu, gdzie sobie rosła
.
Zdjęcia oczka piękne! Tak się zastanawiam, dlaczego mi nie wchodzą takie duże zdjęcia jak Twoje? Mimo iż zaznaczam pełny rozmiar. Chyba muszę się poduczyć
- gdzieś robię błąd ...
Serdecznie pozdrawiam w tę zachlapaną niedzielę
Piękna wiosna już w Twoim ogrodzie! Ranniczki są takie słodkie! Aż się uśmiechnęłam na ich widok.
Bardzo zaciekawiło mnie, że wawrzynki tak pięknie pachną?
Moją tawułkę chyba też zasuszyłam... Czy ona całkiem zamiera zimą? Jakoś nie umiem się jej dopatrzeć w miejscu, gdzie sobie rosła
Zdjęcia oczka piękne! Tak się zastanawiam, dlaczego mi nie wchodzą takie duże zdjęcia jak Twoje? Mimo iż zaznaczam pełny rozmiar. Chyba muszę się poduczyć
Pozdrawiam serdecznie
- Aza
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 lut 2008, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj siedziałam chyba ze dwie godziny i oglądałam Twój ogrd w zeszłym roku i przed dwoma latami, zwłaszcza układy, widoczki całości mnie zachwyciły. Jest tak jak moim zdaniem ma być w idealnym orodzie nie ma gołej ziemi, prawie. Nie wszystko przeczytałam i nie wiem gdzie jest ten ogród,powierzchnie ma chyba trochę większą niż mój, ale najważniejszy jest dla mnie region, u mnie jest bardzo krótki okres wegetacji, nawet krótszy niz w centrum Zakopanego.
Zachwyca mnie to że traktujesz dobrze rózne roślinki , które większość uważa za uciążliwe chwasty np bodziszek żałobny ( jakią średnice kwiatów ma twój bodziszek, mój ma kwiatki bardzo małe, sam sie wszedzie sieje. Pozdrawiam.
PS Idę zrobić podłągę świątecznie , bo wczoraj zgubiłam sie w twoim ogrodzie.
Zachwyca mnie to że traktujesz dobrze rózne roślinki , które większość uważa za uciążliwe chwasty np bodziszek żałobny ( jakią średnice kwiatów ma twój bodziszek, mój ma kwiatki bardzo małe, sam sie wszedzie sieje. Pozdrawiam.
PS Idę zrobić podłągę świątecznie , bo wczoraj zgubiłam sie w twoim ogrodzie.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Wątki Azy
KaRo, chciałam zapytać jako eksperta od róż czy teraz można przesadzać stare krzaki. Niedaleko miejsca mojego zamieszkania były przez wiele lat szklarnie z różami ale w zeszłym roku jakiś inwestor wykupił cały ten teren pod budowę domków jednorodzinnych i widzę, że powoli nadciągają na to miejsce, koparki i inny ciężki sprzęt i dlatego pomyślałam, że może mogłabym chociaż kilka z tych róż które przecież pójdą na zmarnowanie zabrac do swojego ogrodu tylko nie wiem czy to nie trzeba było zrobic jesienią/ Ale z drugiej strony do jesieni to już tam nic nie będzie...
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Koniecznie pędź tam już teraz Moniko i wykopuj wszystkie ....koniecznie to nie byle jaka gratka...
Jak będą nieudane-brzydkie,czy mocno chore wyeliminujesz je w następnym roku .
Teraz zgarnij wszyyyyystkie....wszyściutkie
Takie róże wymagają według mnie specyficznej troski ,choć prawdę mówiąc nie wiem czy to stare krzaki,czy mocno zaniedbane....
Ja bym zrobiła tak po wykopaniu...
przejrzała każdy krzak,przycięła mocno koronę czyli na ok 3-4 oczka.
Przycięłabym również korzenie ,przepłukała w kaptanie lub innym grzybobójczym i dopiero wtedy posadziła do dołka na dnie którego powinien moim zdaniem znaleźć się obornik przysypany cienką warstwą ziemi .
Jak pokażą się pierwsze pączki opryskaj miedzianem i to byłoby wszystko na teraz,w ogóle na ten rok dla tych sprowadzonych róż.
Strasznie niecierpliwie będę oczekiwać na wiadomości od Ciebie w tej sprawie,
powodzenia i pozdrawiam.
Jak będą nieudane-brzydkie,czy mocno chore wyeliminujesz je w następnym roku .
Teraz zgarnij wszyyyyystkie....wszyściutkie
Takie róże wymagają według mnie specyficznej troski ,choć prawdę mówiąc nie wiem czy to stare krzaki,czy mocno zaniedbane....
Ja bym zrobiła tak po wykopaniu...
przejrzała każdy krzak,przycięła mocno koronę czyli na ok 3-4 oczka.
Przycięłabym również korzenie ,przepłukała w kaptanie lub innym grzybobójczym i dopiero wtedy posadziła do dołka na dnie którego powinien moim zdaniem znaleźć się obornik przysypany cienką warstwą ziemi .
Jak pokażą się pierwsze pączki opryskaj miedzianem i to byłoby wszystko na teraz,w ogóle na ten rok dla tych sprowadzonych róż.
Strasznie niecierpliwie będę oczekiwać na wiadomości od Ciebie w tej sprawie,
powodzenia i pozdrawiam.
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Wisienko moje tawułki też jeszcze śpią,nie martw się ,może przeżyły....sprawdzisz niebawem.Wisienka pisze:Witaj KaRo!
P Tak się zastanawiam, dlaczego mi nie wchodzą takie duże zdjęcia jak Twoje? Mimo iż zaznaczam pełny rozmiar. Chyba muszę się poduczyć- gdzieś robię błąd ...
Jednak obawiam się,że Twoja sporadyczna obecnośc na działce uniemożliwia raczej ich uprawę...
One muszą być podlewane często a u Ciebie skazane są na naturę z tym jednak,że o ile pamiętam masz u siebie ziemię gliniastą a więc ciężką,zatrzymującą wodę ,więc może,może będą rosły....
Wawrzynki pachną baaaardzo słodko ,naprawdę czuć ten zapach..
To jest wawrzynek Wawrzynek wilczełyko (Daphne mezereum)
teraz pachnie a od jesieni zdobi koralikami,biały ma pomarańczowe,różowy jeszcze nie wiem....
Sprawa rozmiaru zdjęć ...więc jeśli używasz Fotosika to musisz wybrać odpowiedni adres ,który potem wklejasz na forum...poczytaj te zielone chmurki nad opcjami adresów wgranego zdjęcia i wybierz odpowiedni,czyli taki,że zdjęcie na forum będzie w oryginalnym rozmiarze a nie miniaturka...
Oczywiście zanim zaczniesz wgrywanie zdjęć możesz sobie je zmniejszyć do rozmiaru np.640x480 za pomocą jednego z programów opisanych tutaj.http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10975
Wtedy też,takie zmniejszone zdjęcia wgrywają się bardzo szybko.....
Pytaj proszę jeśli napisałam coś niejasno...
Pozdrawiam.
Wisienko u mnie wielkanocna zima
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Kontakt:
Kasiu zima jeszcze u mnie trwa buuuukasia176 pisze:Karo, u mnie aż tyle śniegu nie ma, choć ciągle sypie taki drobniutki, więc kto wie?
Zachwyciły mnie te dwie fotki letnie! Oczko masz wprost cudne, a te dwie lilie wodne - wspaniałe!
Czy mogę zamieszkać na trochę w Twoim ogrodzie???
Zapraszam,zamieszkaj na stałe w moim ogródku...
będę Ci donosiła kawę albo dobrą herbatkę parzoną na płytce, z solą...zrobię dla nas karpatkę z podwójną ilością kremu..itp,itd a Ty sobie zwiedź wszystkie trzy wątki i zakątki...
Będzie mi bardzo miło ...