3wa pisze:rzeczywiscie nie wyglada to za ciekawie jest o wiele gorzej niz u mnie bo moj się caly przechylil a u ciebie ta dolna czesc . Mnie to by się trzesly rece jak mialabym go ruszyc mam nadzieje ,ze ktos podrzuci jakis pomysl bo jest naprawde piekny i szkoda by bylo gdyby się zlamal.
A beniaminek po prostu musi się przystosowac do nowych warunkow czasami tak maja ,ze zrzucaja wszystkie listki jak sa przestawiane lub tak jak w twoim przypadku zabierane w calkiem inne miejsce . Ja bym go na razie wogole nie ruszala znajdz mu jakies spokojne miejsce i już nie ruszaj musi ochlonac .
Gliniane doniczki wcale nie są lepsze, przy nieumiejętnym rozpoznaniu przesuszenia ziemi bryły korzeniowej można łatwo zalać roślinę, czas jak najbardziej odpowiedni jest po okresie wegetacji a do kolejnego już zdąży odpocząć i się zaaklimatyzować po cięciu i przesadzeniu. Co do wkopania raczej nie proponuję poza tym skąd weźmiesz taką donicę nie może przecież rosnąć w palmówce ponadto jest prawdopodobieństwo większego rozwoju chorób grzybowych pnia głównego w przypadku takiego posadzenia. Odradzam.Magia pisze:Przemo wielkie dzięki!
Już w tym temacie pytałam, choć jeszcze tego nie zrobiłam, (bo czas nie pozwolił) czy mogę go wkopać do ziemi tak aby ta część („pieniek”) która już nie wytrzymuje ciężaru była zakopana w doniczce?
I dlaczego doniczka plastikowa?
Myślałam ze lepsze są gliniane….
I czy odpowiedni jest ten czas…na zimę?
No właśnie pospieszyłaś się, ech kobiety - chciałyby by wszystko rosło z miejsca i odrazu - powyjmuj je, obmyj z ziemi i połóż na słoneczku na trzy dni(tyle starczy) muszą podeschnąć(cyknij zdjęcie i pokaż je jakie długie poodcinałaś no i pokaż całą roślinę jak jest pocięta) Pośpiech i niewiedza są pierwszymi z błędów w hodowli jakichkolwiek roślin.Magia pisze:Odcięte wierzchołki wsadzone do ziemi puszczą korzonki?
Ach to tak to jak potniesz to pokaż zdjęcia i rośliny ciętej i czubków do ukorzeniania. O podsuszeniu napisałem wcześniej. Najlepiej posadzić w ziemię do kaktusów wymieszaną pół na pół z żwirem o grubości ziarna od 3 do 5 mm.Magia pisze:to było na razie pytanie- a nie dokonany fakt
![]()
Polowalam na razie na doniczkę i nic na razie nie kupilam, ...chciałam taką ładną![]()
jeszcze nie ciełam 8)