Kaktusowe pytania

Awatar użytkownika
Magia
50p
50p
Od: 20 lip 2007, o 16:34

Kaktusowe pytania

Post »

Wklejone zdjęcia przedstawiają mój okaz kaktusa, ale mam z nim mały problem: przechyla się on w jedna stronę. Wydaje mi się ze „noga” na której stoi nie wytrzymuje ciężaru i się ugina coraz bardziej. Już teraz kaktus się opiera o ścianę. Czy istnieje jakiś sposób na wyprostowanie jego sylwetki?
Albo czy można go tak wkopać do ziemi żeby zakryć cala „nogę”?
I w jaki sposób można przetransportować duże kwiaty takie jak ten? Chodzi mi tu o kwestie przeprowadzki.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Roślina ze zdjęcia nie jest kaktusem a dokładnie nie należy do rodziny Cactaceae. Jest to wilczomlecz o nazwie Euphorbia trigona
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

:oops: ....ma kolce i stad mój wniosek.
Co do podpierania za pomocą kija to nie wiem czy to sie uda. Teraz opiera sie o ściane i jakos sie trzyma.
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

Podkradłam zdjęcie z internetu ale chce na jego podstawie sie dopytać, czy i ja mogę tak zakopac-wkopać do ziemi Euphorbia trigona? Czyli zakopać cała ta cześc, która sie wygięła???

ten ze zdjęcia jest piękny. Czy ktoś przy tej okazji może mi podac jakies cenne wskazówki co dopielęgnacji...?

Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Mam również tego wilczomlecza ,nowe zdjęcie zrobę niebawem,
ubiegłoroczne możesz zbaczyć tutaj.

Uważam,że możesz go wsadzić do dużej stabilnej i wysokiej donicy tak głęboko jak zamierzasz .
Byłam kiedyś zmuszona zrobić tak samo...
Powiem tylko,że ma on tendencje do silnego przyrostu na "pewnej " wysokości co powoduje,że co pewien czas znowu robi się "cienki" przy podstawie i szeroki wyżej.
Sadząc do nowej donicy wstaw jednocześnie stabilny gruby kij do którego go przywiążesz a ponadto obracaj go
w strone światła. Kij może być z grubego bambusa lub taki na którym obsadza sie szczotki lub narzędzia ogrodnicze.

Jeśli chodzi o uprawę - jest tak samo wymagający jak inne sukulenty czyli słońce , ciepło i odrobina wilgoci.
Zimę powinien spędzić również w jasnym i ciepłym miejscu choć w nieco niższej niż latem temperaturze.
Mój zimą stoi w pokoju mieszkalnym przy południowym oknie ,lato zas spędza w ogrodzie lub (tegoroczne) na południowym balkonie.
Podlewam bardzo rzadko ale wtedy zdecydowanie dużo zaś zimą niewiele oby tylko nie zaczął się kurczyć....
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też nic szczególnego przy nim nie robię ale czasem go przekręcam,by się nie wykrzywiał do słońca.
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Macie zapewne młode okazy stąd wydają się być równe objętościowo w każdym miejscu ich wysokości.
Niestety starsze okazy wykazują tendencje do poszerzania swojej objętości ale tylko tam gdzie mają równomierny dostęp światła. Mój okaz nie mieści sie na parapecie okiennym ani też nie mam miejsca przy drzwiach balkonowych ,więc przyrosty pokazują się raczej w gónej jego części .
Dół automatycznie robi sie cieńszy w stosunku do górnej częśći rośliny
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

Z tym słońcem mnie zaskoczyłaś Karo, bo jak wystawiłam go na balkon-jest on bardzo nasłoneczniony latem, ...robiłam to pod wieczór kiedy nie było tak gorąco, a słoneczko jeszcze grzało. One wydawało mi się, że nie bardzo to lubiły, bladły i listki odpadały.
Słyszałam jeszcze, że wilczomlecze są roślinami „stadnymi” i nie lubią przestawiania...słyszeliście cos takiego?
Dlatego tez moje „wilki mleczne” stoją przy wschodnim oknie i są zadowolone...ale właśnie na wysokości gdzie operuje słońce zrobiły się grubsze.
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

Po transporcie moja ulubiona roślinka- wilczomlecz podupadł. Listki opadły, zrobił się wątły, ogólnie wygląda marnie. Chciałabym go przyciąć- czy można to zrobić?
Każde przecięcie powoduje ‘krwawienie”.
Czy na każdej wysokości mogę go formować?
Czym obłożyć „rany”?
Awatar użytkownika
Zaczarowany
200p
200p
Od: 8 mar 2007, o 10:57

Post »

Osobiście nie słyszałem żeby ktoś go przycinał. Pamiętaj że ten biały sok jest trujący i może podrażniać. Miejsce po cięciu natomiast można posypać na przykład proszkiem z węgla drzewnego.

Jak długo roślinka już jest po transporcie? Może musi trochę "przeboleć?
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

Po transporcie jest już jakieś 2 tygodnie. Ale czeka go jeszcze jedna przeprowadzka. I może go to już dobić, tym bardziej ze jest tak wysoki ze nie mieści się pod futrynami, ani w aucie. Dlatego pomyślałam ze przycięcie go od góry byłoby dobrym rozwiązaniem- ale czy możliwym?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Daj aktualne zdjęcie zaradzimy można go formować poprzez cięcie sam tak robiłem wielokrotnie. :D :D :D
Awatar użytkownika
basga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2007, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja kiedyś też żyletką ucinałam wierzchołek i potem wypuścił trzy boczne odrosty,tylko że mój był duuużo mniejszy :P
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

fajnie Magi ze zalozylas ten watek jak przeczytalam ten post to tak jak bys mowila o moim wilczomleczu jest identycznie krzywy, jak wieza w Pizie mnie tez przydadza sie te wszystkie cenne rady bo boje sie ze ktoregos razu ta chuda lodyga nie wytrzyma i pęknie a przeciez jest moią pierwsza rosliną od ktorej zaczela sie moja pasja i chyba bym nie przezyla jak by cos sie z nim stalo ;:98
Awatar użytkownika
Magia
50p
50p

Post »

ok wklejam zdjecia....ale nie patrzcie na bałagan :oops:
jestem w trakcie przeprowadzki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to drugi biudulek, fikus który zrzucił listki-jak jemu pomóć?

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”