Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3

Post »

Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczka :D
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Oj, długo tu nie zaglądałam, ale złożyło się na to wiele przyczyn...
Bardzo się cieszę ,że mimo mojej nieobecności odwiedzało mnie tylu miłych gości :) Wszystkim bardzo dziękuję za poświęcony czas. Teraz przynajmniej kilka odpowiedzi:

Dorota- "Danio"/ BOżENA 1542 - Dziękuję za miłe słowa , mam nadzieję ,że Wasze ogrody będą takie ,jak sobie wymarzycie. A jeśli moje dekoracje w mieszkaniu czy ogrodzie , albo i sam ogród mogą stanowić dla Was inspirację...to wypada mi się tylko cieszyć .

StasiuDziękuję :)
EwaM pisze:Witam, przeczytałam od deski do deski wsystkie tsy tomy. Zajęło mi to trochę czasu, bo wpychanie gałek ocznych na miejsce jest dość pracochłonne, a moje co rusz dyndały nad podłogą. Podziwiam ogrom pracy włożonej w ogród ;:180 Hortensja pnąca jest niesamowita. Myślałam kiedyś o posadzeniu jej
No to odbębniłaś niezłą lekturę po moich wątkach !!! Co do HORTENSJI PNĄCEJ - posadź koniecznie - to piękna , niezwykła roślina . Polecam ją z całego serca.

Miiriam Kochana jesteś ;:196 . Dziękuję za życzenia i za ten piękny wiersz. To porównanie...mnie zawstydza , ale wiem , że tak właśnie - pozytywnie - oceniasz ludzi . A" we mnie jest puch ze skrzydeł Anioła i błoto spot kopyt Diabła " !!!
grazynarosa22 pisze: Ewelinko-powiedz mi gdzie można kupić takie anioły..... :?:

Obrazek
Grażynko , informacja pewnie już nieaktualna , ale odpowiem - figurki przywiozłam przed kilku laty z Włoch.

Zosiu, Stokrotko, Sabinko,Kocico, Pyziu, Agrażko, Beatko ;:196
kubanki pisze:Ewelino, wczorajszy wieczór i dzisiejszy dzień spędziłam na przejrzeniu wszystkich Twoich wątków w poszukiwaniu natchnienia na nadchodzący sezon. Zaowocowało to kilkoma notatkami i całą listą pozycji do zakupienia w ogrodniczym, ale jestem bardzo zadowolona. Z przyjemnością jeszcze raz i drugi obejrzałam feerię barw Twoich różaneczników, piękne delikatne orliki w różnych kolorach i kształtach, sosny porośnięte bluszczem, dzbany z sezonowymi roślinami, no i przepiękny skalniak. A w międzyczasie mnóstwo mniejszych i większych urzekających kompozycji roślinnych :) Dziękuję za tę ucztę ;:138
To ja dziękuję - za poświęcony czas i cierpliwość.:)

TadeoZamieszczonymi zdjęciami szczeniaków Golden Retrieverów sprawiłaś mi wiele radości :) jeszcze niedawno moja sunia tak wyglądała, a teraz z niej poważna dama...
aleb-azi pisze:Ewelino! ratunku!!! Pleśń na trawniku - co z "tym" robić? Pomocy - skierowałam do Ciebie forumowiczkę w sprawie agapanta, bo głowę bym dała, że tu WIDZIAŁAM i CZYTAŁAM. A wyszukiwarka nie pokazuje nic. Wpadłam jak bomba i z interesem... Spędziłam w Twoim wątku tydzień - to był bardzo dobry tydzień. Dziękuję za moc wrażeń i ... ciepło. ;:167
Iza - poczekaj na ocieplenie i na razie nie panikuj.
Niebawem założę kolejną - wiosenną część wątku - tam napiszę obszerniej o trawniku i jego pielęgnacji (Choć przecież na forum są wątki na ten temat !)
Teraz tylko kilka słów o tym :TRAWNIK PO ZIMIEwygląda zwykle paskudnie :( Często jest to wina uszkodzeń mrozowych. W czasie mrozów darń może być odrywana od podłoża. Woda, która się pod nią gromadzi na przemian zamarza i odmarza, podnosząc darń do góry. Powoduje to, że wiosną darń, która została oderwana od korzeni, najczęściej usycha. Kolejnym problemem może okazać się PLEŚŃ ŚNIEGOWA . Jej powstawaniu sprzyja długie utrzymywanie się grubej i zaskorupionej pokrywy śnieżnej ( jak to miało miejsce w tej zimy). Objawem jest biała placki pleśni na powierzchni, widoczne w okresach wysokiej wilgotności. Podstawowym zabiegiem, jaki należy wykonać ,gdy już rozmarznie wierzchnia warstwa ziemi, jest WYGRABIENIE TRAWNIKA I JEGO WERTYKULACJA. Zabiegi te należy wykonać jeszcze zanim rozpocznie się okres wegetacji (koniec marca/ kwiecień). Do grabienia najlepiej użyć grabi wachlarzowych (miotłograbie). Grabimy na krzyż, aby dokładnie usunąć stare, suche źdźbła, które zostały po zimie i obumarłe resztki roślin, mogące być siedliskiem chorób i szkodników. Wertykulacja natomiast polega na pionowym nacinaniu darni WERTYKULATOREM, co ułatwia napowietrzenie trawnika i zmusza korzenie traw do rozkrzewiania się.

Ale powtarzam - dopiero śnieg stajał i biedne trawniki wyglądają chyba u wszystkich fatalnie.Poczekajmy jeszcze troszke , niech gleba roztaje, darń podeschnie, słoneczko przygrzeje...

Co do Agapanta - niestety ,nie mam i nigdy nie miałam :(
MałaRybka pisze:Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczka :D
Córcia byłaby zachwycona :) A mama? Goldenki maja długą sierść , która , niestety , nie zawsze jest czysta. Zwłaszcza teraz , gdy na świecie błoto...Wiem coś o tym :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dla wszystkich spragnionych nadejścia wiosny :

"Myślę sobie, że
Ta zima kiedyś musi minąć
Zazieleni się
Urośnie kilka drzew..."

Posłuchajcie : http://magducha22.wrzuta.pl/audio/8i5WX ... ie_sie_tak

Pozdrawiam cieplutko :) :) :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Ewelino ;:196 rzeczywiście nie było Cię długo .
U mnie też wystąpiła pleśń na trawniku , ale na nie zbyt dużym obszarze .
Przyczyna może rzeczywiście była gruba warstwa śniegu zalegająca ,
W moim ogrodzie zdarzyło się to po raz pierwszy.
Masz już jakieś oznaki wiosny w ogrodzie ?
Genia. :wit
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54

Post »

Ewelina pisze:
MałaRybka pisze:Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczka :D
Córcia byłaby zachwycona :) A mama? Goldenki maja długą sierść , która , niestety , nie zawsze jest czysta. Zwłaszcza teraz , gdy na świecie błoto...Wiem coś o tym :(
Mama juz troszkę mniej :lol: trochę ze względu na długą i brudną sierść, a trochę ze względu na małego chłopczyka, który zaczyna raczkować :tan . Poza tym chyba bym dostała kręcioła :;230 , choć i tak Goldeny bardzo mi się podobają.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Na poprawę humoru (po inspekcji na swojej działce :twisted: ) obejrzałam sobie Twoją Wizytówkę - i słów brak - no bo jak opisać Raj na ziemi... ;:180 ;:180 ;:180
A samopoczucie mam teraz 10/10 :D :D
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Ewelino - cieszę się, że przerwałaś zimowe milczenie :D
Powiedz mi czy w Poznaniu już ruszyła wegetacja, czy już jakieś cebulowe kwitną?
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, w Poznaniu to właśnie teraz (gdy to piszę ) pada grad!!! A przed chwila sypnęło śniegiem. Oczywiście temperatura jest dodatnia, więc zaraz to wszystko zamienia się w piękne błotko, tym niemniej marzec - figlarzec nieźle się dziś popisuje :( A chciałam pójść na obchód ogrodu i poszukiwanie zwiastunów wiosny...może później?

Tymczasem zapraszam do obejrzenia mojej WIZYTÓWKI , w której panuje głównie wiosna i lato :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Jak tak ładnie zapraszasz, to lecę zobaczyć :) U Ciebie pewnie szybciej będzie wiosna, Poznań ma jednak łagodniejszy klimat. Choć w Twoim ogrodzie, jak i u mnie, sporo cienia, co pewnie o kilka dni opóźnia rozpoczęcie sezonu. Lecę pocieszyć się latem w wizytówce :wit
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U Ciebie Ewelinko nie tylko ogród jest piękny i dekoracje domu. To jak potrafisz pokazać to co Cię cieszy w połączeniu z poezja jest na prawdę wzruszające ;:170 Z wielka przyjemnością do Ciebie zagląda, choć po cichutku zazwyczaj :D Podglądam pomysły i rozwiązania i wczytuje się w dobre i fachowe rady .
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego wiosennego ;:196
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
misia
500p
500p
Od: 28 lip 2006, o 10:40

Post »

Piękna wizytówka :) Ogród śliczny o każdej porze roku.
Czekam z niecierpliwością na pierwsze oznaki wiosny i wypracowanie o trawniku :)
Mój po zimie wygląda jak jedno wielkie kretowisko :oops:
Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Ewelina - widać ,że wiosna blisko, bo się obudziłaś z zimowego snu :wink:
Fajnie ,że jesteś bo ja lubię do Ciebie zaglądać i podziwiać Twój ogród :D
Mojemu M też się podoba i razem oglądamy Twoje włości :D
Mąż podziwia Twoje Rh i sosny ,a ja całą resztę :wink:
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Ewelinko, cudna ta Twoja wizytówka a ja nieustannie uwielbiam Twoje poetyckie opisy. Bardzo miło się to czyta. Cieszę się bardzo, że uaktywniłaś się znów po zimowej przerwie bo Twój ogród to perełka na tym forum ;:196
Byle do wiosny....
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

Dziękuję Ewelino - wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć. Wiem, że są różne trawnikowe tematy na forum - ale Ty ładnie tłumaczysz. Dziękuję ;:196 Będę tak z tydzień za Tobą :D ( ale namieszałam z agapantem )
stokrotka6
200p
200p
Od: 24 sie 2009, o 21:46

Post »

Ewelino,cieszę się że wróciłaś Przeczytałam i obejrzalam Twoje wszystkie wątki.
Teraz też będę zaglądać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”