Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Mój ogród - Ewelina - 2009r. cz.3
Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczka 

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Oj, długo tu nie zaglądałam, ale złożyło się na to wiele przyczyn...
Bardzo się cieszę ,że mimo mojej nieobecności odwiedzało mnie tylu miłych gości
Wszystkim bardzo dziękuję za poświęcony czas. Teraz przynajmniej kilka odpowiedzi:
Dorota- "Danio"/ BOżENA 1542 - Dziękuję za miłe słowa , mam nadzieję ,że Wasze ogrody będą takie ,jak sobie wymarzycie. A jeśli moje dekoracje w mieszkaniu czy ogrodzie , albo i sam ogród mogą stanowić dla Was inspirację...to wypada mi się tylko cieszyć .
StasiuDziękuję
Miiriam Kochana jesteś
. Dziękuję za życzenia i za ten piękny wiersz. To porównanie...mnie zawstydza , ale wiem , że tak właśnie - pozytywnie - oceniasz ludzi . A" we mnie jest puch ze skrzydeł Anioła i błoto spot kopyt Diabła " !!!
Zosiu, Stokrotko, Sabinko,Kocico, Pyziu, Agrażko, Beatko

TadeoZamieszczonymi zdjęciami szczeniaków Golden Retrieverów sprawiłaś mi wiele radości
jeszcze niedawno moja sunia tak wyglądała, a teraz z niej poważna dama...
Niebawem założę kolejną - wiosenną część wątku - tam napiszę obszerniej o trawniku i jego pielęgnacji (Choć przecież na forum są wątki na ten temat !)
Teraz tylko kilka słów o tym :TRAWNIK PO ZIMIEwygląda zwykle paskudnie
Często jest to wina uszkodzeń mrozowych. W czasie mrozów darń może być odrywana od podłoża. Woda, która się pod nią gromadzi na przemian zamarza i odmarza, podnosząc darń do góry. Powoduje to, że wiosną darń, która została oderwana od korzeni, najczęściej usycha. Kolejnym problemem może okazać się PLEŚŃ ŚNIEGOWA . Jej powstawaniu sprzyja długie utrzymywanie się grubej i zaskorupionej pokrywy śnieżnej ( jak to miało miejsce w tej zimy). Objawem jest biała placki pleśni na powierzchni, widoczne w okresach wysokiej wilgotności. Podstawowym zabiegiem, jaki należy wykonać ,gdy już rozmarznie wierzchnia warstwa ziemi, jest WYGRABIENIE TRAWNIKA I JEGO WERTYKULACJA. Zabiegi te należy wykonać jeszcze zanim rozpocznie się okres wegetacji (koniec marca/ kwiecień). Do grabienia najlepiej użyć grabi wachlarzowych (miotłograbie). Grabimy na krzyż, aby dokładnie usunąć stare, suche źdźbła, które zostały po zimie i obumarłe resztki roślin, mogące być siedliskiem chorób i szkodników. Wertykulacja natomiast polega na pionowym nacinaniu darni WERTYKULATOREM, co ułatwia napowietrzenie trawnika i zmusza korzenie traw do rozkrzewiania się.
Ale powtarzam - dopiero śnieg stajał i biedne trawniki wyglądają chyba u wszystkich fatalnie.Poczekajmy jeszcze troszke , niech gleba roztaje, darń podeschnie, słoneczko przygrzeje...
Co do Agapanta - niestety ,nie mam i nigdy nie miałam
A mama? Goldenki maja długą sierść , która , niestety , nie zawsze jest czysta. Zwłaszcza teraz , gdy na świecie błoto...Wiem coś o tym 
Bardzo się cieszę ,że mimo mojej nieobecności odwiedzało mnie tylu miłych gości

Dorota- "Danio"/ BOżENA 1542 - Dziękuję za miłe słowa , mam nadzieję ,że Wasze ogrody będą takie ,jak sobie wymarzycie. A jeśli moje dekoracje w mieszkaniu czy ogrodzie , albo i sam ogród mogą stanowić dla Was inspirację...to wypada mi się tylko cieszyć .
StasiuDziękuję

No to odbębniłaś niezłą lekturę po moich wątkach !!! Co do HORTENSJI PNĄCEJ - posadź koniecznie - to piękna , niezwykła roślina . Polecam ją z całego serca.EwaM pisze:Witam, przeczytałam od deski do deski wsystkie tsy tomy. Zajęło mi to trochę czasu, bo wpychanie gałek ocznych na miejsce jest dość pracochłonne, a moje co rusz dyndały nad podłogą. Podziwiam ogrom pracy włożonej w ogródHortensja pnąca jest niesamowita. Myślałam kiedyś o posadzeniu jej
Miiriam Kochana jesteś

Grażynko , informacja pewnie już nieaktualna , ale odpowiem - figurki przywiozłam przed kilku laty z Włoch.grazynarosa22 pisze: Ewelinko-powiedz mi gdzie można kupić takie anioły.....![]()
Zosiu, Stokrotko, Sabinko,Kocico, Pyziu, Agrażko, Beatko

To ja dziękuję - za poświęcony czas i cierpliwość.kubanki pisze:Ewelino, wczorajszy wieczór i dzisiejszy dzień spędziłam na przejrzeniu wszystkich Twoich wątków w poszukiwaniu natchnienia na nadchodzący sezon. Zaowocowało to kilkoma notatkami i całą listą pozycji do zakupienia w ogrodniczym, ale jestem bardzo zadowolona. Z przyjemnością jeszcze raz i drugi obejrzałam feerię barw Twoich różaneczników, piękne delikatne orliki w różnych kolorach i kształtach, sosny porośnięte bluszczem, dzbany z sezonowymi roślinami, no i przepiękny skalniak. A w międzyczasie mnóstwo mniejszych i większych urzekających kompozycji roślinnychDziękuję za tę ucztę

TadeoZamieszczonymi zdjęciami szczeniaków Golden Retrieverów sprawiłaś mi wiele radości

Iza - poczekaj na ocieplenie i na razie nie panikuj.aleb-azi pisze:Ewelino! ratunku!!! Pleśń na trawniku - co z "tym" robić? Pomocy - skierowałam do Ciebie forumowiczkę w sprawie agapanta, bo głowę bym dała, że tu WIDZIAŁAM i CZYTAŁAM. A wyszukiwarka nie pokazuje nic. Wpadłam jak bomba i z interesem... Spędziłam w Twoim wątku tydzień - to był bardzo dobry tydzień. Dziękuję za moc wrażeń i ... ciepło.
Niebawem założę kolejną - wiosenną część wątku - tam napiszę obszerniej o trawniku i jego pielęgnacji (Choć przecież na forum są wątki na ten temat !)
Teraz tylko kilka słów o tym :TRAWNIK PO ZIMIEwygląda zwykle paskudnie

Ale powtarzam - dopiero śnieg stajał i biedne trawniki wyglądają chyba u wszystkich fatalnie.Poczekajmy jeszcze troszke , niech gleba roztaje, darń podeschnie, słoneczko przygrzeje...
Co do Agapanta - niestety ,nie mam i nigdy nie miałam

Córcia byłaby zachwyconaMałaRybka pisze:Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczka

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dla wszystkich spragnionych nadejścia wiosny :
"Myślę sobie, że
Ta zima kiedyś musi minąć
Zazieleni się
Urośnie kilka drzew..."
Posłuchajcie : http://magducha22.wrzuta.pl/audio/8i5WX ... ie_sie_tak
Pozdrawiam cieplutko

"Myślę sobie, że
Ta zima kiedyś musi minąć
Zazieleni się
Urośnie kilka drzew..."
Posłuchajcie : http://magducha22.wrzuta.pl/audio/8i5WX ... ie_sie_tak
Pozdrawiam cieplutko

- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Ewelino
rzeczywiście nie było Cię długo .
U mnie też wystąpiła pleśń na trawniku , ale na nie zbyt dużym obszarze .
Przyczyna może rzeczywiście była gruba warstwa śniegu zalegająca ,
W moim ogrodzie zdarzyło się to po raz pierwszy.
Masz już jakieś oznaki wiosny w ogrodzie ?
Genia.

U mnie też wystąpiła pleśń na trawniku , ale na nie zbyt dużym obszarze .
Przyczyna może rzeczywiście była gruba warstwa śniegu zalegająca ,
W moim ogrodzie zdarzyło się to po raz pierwszy.
Masz już jakieś oznaki wiosny w ogrodzie ?
Genia.

- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Mama juz troszkę mniejEwelina pisze:Córcia byłaby zachwyconaMałaRybka pisze:Tadeo, piękne psy. Moja córcia byłaby zachwycona gdyby mogła wszystkie wpuścić do swojego łóżeczkaA mama? Goldenki maja długą sierść , która , niestety , nie zawsze jest czysta. Zwłaszcza teraz , gdy na świecie błoto...Wiem coś o tym

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Na poprawę humoru (po inspekcji na swojej działce
) obejrzałam sobie Twoją Wizytówkę - i słów brak - no bo jak opisać Raj na ziemi...
A samopoczucie mam teraz 10/10

A samopoczucie mam teraz 10/10

- JLG
- Od: 15 mar 2009, o 17:16
Ewelino - cieszę się, że przerwałaś zimowe milczenie
Powiedz mi czy w Poznaniu już ruszyła wegetacja, czy już jakieś cebulowe kwitną?

Powiedz mi czy w Poznaniu już ruszyła wegetacja, czy już jakieś cebulowe kwitną?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziewczyny, w Poznaniu to właśnie teraz (gdy to piszę ) pada grad!!! A przed chwila sypnęło śniegiem. Oczywiście temperatura jest dodatnia, więc zaraz to wszystko zamienia się w piękne błotko, tym niemniej marzec - figlarzec nieźle się dziś popisuje
A chciałam pójść na obchód ogrodu i poszukiwanie zwiastunów wiosny...może później?
Tymczasem zapraszam do obejrzenia mojej WIZYTÓWKI , w której panuje głównie wiosna i lato

Tymczasem zapraszam do obejrzenia mojej WIZYTÓWKI , w której panuje głównie wiosna i lato

- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
Jak tak ładnie zapraszasz, to lecę zobaczyć
U Ciebie pewnie szybciej będzie wiosna, Poznań ma jednak łagodniejszy klimat. Choć w Twoim ogrodzie, jak i u mnie, sporo cienia, co pewnie o kilka dni opóźnia rozpoczęcie sezonu. Lecę pocieszyć się latem w wizytówce 

- Andzia1
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U Ciebie Ewelinko nie tylko ogród jest piękny i dekoracje domu. To jak potrafisz pokazać to co Cię cieszy w połączeniu z poezja jest na prawdę wzruszające
Z wielka przyjemnością do Ciebie zagląda, choć po cichutku zazwyczaj
Podglądam pomysły i rozwiązania i wczytuje się w dobre i fachowe rady .
Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego wiosennego

Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego wiosennego

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- misia
- 500p
- Od: 28 lip 2006, o 10:40
Piękna wizytówka
Ogród śliczny o każdej porze roku.
Czekam z niecierpliwością na pierwsze oznaki wiosny i wypracowanie o trawniku
Mój po zimie wygląda jak jedno wielkie kretowisko

Czekam z niecierpliwością na pierwsze oznaki wiosny i wypracowanie o trawniku

Mój po zimie wygląda jak jedno wielkie kretowisko

Pozdrawiam, Beata
Ogród Misi
Ogród Misi
- Babopielka
- Od: 9 wrz 2007, o 19:28
Ewelina - widać ,że wiosna blisko, bo się obudziłaś z zimowego snu
Fajnie ,że jesteś bo ja lubię do Ciebie zaglądać i podziwiać Twój ogród
Mojemu M też się podoba i razem oglądamy Twoje włości
Mąż podziwia Twoje Rh i sosny ,a ja całą resztę

Fajnie ,że jesteś bo ja lubię do Ciebie zaglądać i podziwiać Twój ogród

Mojemu M też się podoba i razem oglądamy Twoje włości

Mąż podziwia Twoje Rh i sosny ,a ja całą resztę

- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
Ewelinko, cudna ta Twoja wizytówka a ja nieustannie uwielbiam Twoje poetyckie opisy. Bardzo miło się to czyta. Cieszę się bardzo, że uaktywniłaś się znów po zimowej przerwie bo Twój ogród to perełka na tym forum
Byle do wiosny....

Byle do wiosny....
-
- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Kontakt:
Dziękuję Ewelino - wiedziałam, że mogę na Ciebie liczyć. Wiem, że są różne trawnikowe tematy na forum - ale Ty ładnie tłumaczysz. Dziękuję
Będę tak z tydzień za Tobą
( ale namieszałam z agapantem )

-
- 200p
- Od: 24 sie 2009, o 21:46
Ewelino,cieszę się że wróciłaś Przeczytałam i obejrzalam Twoje wszystkie wątki.
Teraz też będę zaglądać.
Teraz też będę zaglądać.
Sześciolistna koniczynka - stokrotka6 
Pozdrawiam. Krystyna

Pozdrawiam. Krystyna