Domownicy Zgredo
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
- Od: 1 maja 2008, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziękuję za wizytę 
Edytko - to crassula ovata w odmianie hobbit (lub gollum, lub jaktam ludzie nazywają)
Kasiu, ta wcześniejsza to też ovata, drzewiastych podobno się nie spotyka za bardzo w uprawie i w większości to ovaty, więc obstawiam że i mój
W anglojęzycznych krajach odmiana zwie się "cytryna z limonką" nie widziałam jeszcze innej wersji, ktoś określał go jako variegata, ale to podejrzewam wynik próby nazwania nieznanego 
Same gruboszki nie maja jeszcze korzeni - na razie ograniczają się do nie padania, ale mam nadzieję, że będą się tego pomysłu trzymały jeszcze przez lata ;)
Na kwiatka czekam niecierpliwie i ja, ale dziś wygląda jak w dniu robieni zdjęcia - nie spieszy się
Ilonko - moja miłość do zielistek dopiero się rodzi - ale systematycznie - pierwszy egzemplarz został wyciągnięty ze stryszku z niechęcią a teraz już przebieram z niecierpliwości nóżkami w oczekiwaniu na trzeci
Jagódko - widzę, że masz tez sucholubne - podoba mi się zawartość Twojej doniczki ;)

Edytko - to crassula ovata w odmianie hobbit (lub gollum, lub jaktam ludzie nazywają)
Kasiu, ta wcześniejsza to też ovata, drzewiastych podobno się nie spotyka za bardzo w uprawie i w większości to ovaty, więc obstawiam że i mój

Same gruboszki nie maja jeszcze korzeni - na razie ograniczają się do nie padania, ale mam nadzieję, że będą się tego pomysłu trzymały jeszcze przez lata ;)
Na kwiatka czekam niecierpliwie i ja, ale dziś wygląda jak w dniu robieni zdjęcia - nie spieszy się

Ilonko - moja miłość do zielistek dopiero się rodzi - ale systematycznie - pierwszy egzemplarz został wyciągnięty ze stryszku z niechęcią a teraz już przebieram z niecierpliwości nóżkami w oczekiwaniu na trzeci

Jagódko - widzę, że masz tez sucholubne - podoba mi się zawartość Twojej doniczki ;)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Moje... wszystko
- Kasia.N
- 1000p
- Od: 10 cze 2009, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o Hobbita to ja dokładnie mam odmianę o nazwie CRASSULA portulacea f. monstruosa odm. HOBBIT. A drugi to też raczej C. ovata jak u Ciebie ale pewna nie jestem bo kupowany w markecie (prawdopodobnie z napisem Crassula mix ;) ) A teraz czekam na paczkę z C. lycopodioides 

Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Moje domowe
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
kasiu, do tej pory trafiałam na info, że hobbit to ovata, bo tak gdzieś znalazłam i potem tak szukałam, ale po wpisaniu takiej kombinacji, jak podajesz - też jest tego troszkę (choć nie znajduje źródeł typu encyklopedycznego) - poszukam, bo to ciekawe zagadnienie 
Znalazłam fajny rysunek z ovatami i argenterami

taki poglądowy, bo barwnych nie ma wszystkich, na przykład takiej:

i pewnie jeszcze kilku innych (hobbit np jest tam tylko z brzegiem czerwonym a przecież widuję często całe zielone i nie sądzę, aby to była kwestia np słońca, bo wśród "klasycznych" ovat są i mam z brzegiem i bez - trzymane w tych samych warunkach.
Iuś - dziękuję
Dotarły do mnie paczuszki (od Magi, nataliady oraz doniczki), w kwiatkach dzieje się co nie miara - kwitną, rosną i przyjmują się kolejne moje nowości, ale nie zrobiłam chyba zdjęć wszystkiego, co chciała bym wam pokazać, a że od 2 dni niemal nie wchodzę do domu, to dziś to, co się załapało na sesję:
Paczuszka od magi (w tle zaś przemyciło się kilka nowości + nowe doniczki oszczędzające miejsce ;) )
Madziu - nie wiem, jak Ci się odwdzięczę, przysłałaś mi cuda... (nie) dziękuję

Grudniki siedzą albo w donicy zbiorczej (razem z białym od Asi i kawałkami od nataliady)

albo opisane w produkcyjnych (zazwyczaj się gubię który jest który a chce mieć każdego na oku aby stworzyć kompozycję super-mieszaną. Muszę też rozstrzygnąć który kiedy kwitnie, chciała bym 3 donice: grudnikową, wialkanocnikową, mieszankę wszystkiego, w każdym kolorze razem z tymi, które kwitną i w grudniu i na wiosnę
)

Rebutka schła i zażywała słoneczka jeszcze troszkę a przed chwila wylądowała w donicy (po stwierdzeniu, że tam na dole coś chyba zaczyna się pojawiać... )

Zielisteczka jest faktycznie odwrotna niż ta od Ilonki - nawet mój mężczyzna uważa, że fajnie i koniecznie muszę je posadzić razem ;)

Od mamy zaś dostałam pasiatkę potrzebną mi do kompozycji zielistkowo - trzykrotkowej

Znalazłam fajny rysunek z ovatami i argenterami

taki poglądowy, bo barwnych nie ma wszystkich, na przykład takiej:

i pewnie jeszcze kilku innych (hobbit np jest tam tylko z brzegiem czerwonym a przecież widuję często całe zielone i nie sądzę, aby to była kwestia np słońca, bo wśród "klasycznych" ovat są i mam z brzegiem i bez - trzymane w tych samych warunkach.
Iuś - dziękuję

Dotarły do mnie paczuszki (od Magi, nataliady oraz doniczki), w kwiatkach dzieje się co nie miara - kwitną, rosną i przyjmują się kolejne moje nowości, ale nie zrobiłam chyba zdjęć wszystkiego, co chciała bym wam pokazać, a że od 2 dni niemal nie wchodzę do domu, to dziś to, co się załapało na sesję:
Paczuszka od magi (w tle zaś przemyciło się kilka nowości + nowe doniczki oszczędzające miejsce ;) )
Madziu - nie wiem, jak Ci się odwdzięczę, przysłałaś mi cuda... (nie) dziękuję

Grudniki siedzą albo w donicy zbiorczej (razem z białym od Asi i kawałkami od nataliady)

albo opisane w produkcyjnych (zazwyczaj się gubię który jest który a chce mieć każdego na oku aby stworzyć kompozycję super-mieszaną. Muszę też rozstrzygnąć który kiedy kwitnie, chciała bym 3 donice: grudnikową, wialkanocnikową, mieszankę wszystkiego, w każdym kolorze razem z tymi, które kwitną i w grudniu i na wiosnę

Rebutka schła i zażywała słoneczka jeszcze troszkę a przed chwila wylądowała w donicy (po stwierdzeniu, że tam na dole coś chyba zaczyna się pojawiać... )

Zielisteczka jest faktycznie odwrotna niż ta od Ilonki - nawet mój mężczyzna uważa, że fajnie i koniecznie muszę je posadzić razem ;)

Od mamy zaś dostałam pasiatkę potrzebną mi do kompozycji zielistkowo - trzykrotkowej

Moje... wszystko
Moje... wszystko
Dominiko cieszę się że roślinki ci się podobają
rebutię oderwałam kilka dni przed wysyłką, więc porządnie podeschła
widzę że zakładasz hodowlę grudnikową - super, szkoda że ja już na nic nie mam miejsca
widziałam też w temacie zakupowym że kupiłaś śliczne trzykrotki - jeśli kiedyś będziesz miała ich nadmiar to się uśmiechnę tak leciutko

rebutię oderwałam kilka dni przed wysyłką, więc porządnie podeschła

widzę że zakładasz hodowlę grudnikową - super, szkoda że ja już na nic nie mam miejsca

widziałam też w temacie zakupowym że kupiłaś śliczne trzykrotki - jeśli kiedyś będziesz miała ich nadmiar to się uśmiechnę tak leciutko

- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Madziu - magi: trzykrotkami chętnie się podzielę, pstryknęłam szybko fotki poglądowe, bo bardzo jestem zadowolona z zakupów i chciałam pochwalić sprzedającą, w wątku zamieszczę jak obpstrykam wszystkie, dotarło chyba 3 rodzaje, więc będzie z czego wybierać 
Grudniki zawsze bardzo lubiłam - mam nadzieje uzyskać z tego 3 nowe donice, bo dwie obecne chyba chciała bym rozsadzić do tych odpowiedniej z tych trzech planowanych - głównie z racji braku miejsca właśnie.
Madziu - Lenko: Gdzieś tam mi czasem mrygają przed oczami różne śliczności, ale czasem to nawet głupio iść i prosić o kawałek...

Grudniki zawsze bardzo lubiłam - mam nadzieje uzyskać z tego 3 nowe donice, bo dwie obecne chyba chciała bym rozsadzić do tych odpowiedniej z tych trzech planowanych - głównie z racji braku miejsca właśnie.
Madziu - Lenko: Gdzieś tam mi czasem mrygają przed oczami różne śliczności, ale czasem to nawet głupio iść i prosić o kawałek...

Moje... wszystko
Moje... wszystko
- Zgredo
- -Moderator Forum-.
Wszystko zależy który grubosz. Mam odziedziczonego w zwykłej ziemi, mój duży jest w kupnej kaktusowej (wygląda jak zwykła z piaskiem) a maluchy siedzą w niemal czystym piachu (dodawałam ziemi). Jeśli odstaje ziemia, to może torf się po prostu już zużył, bo on generalnie jak nie jest stale mokry, to zaczyna mieć problemy z przyjmowaniem wody i nawet, jak się podlewa to roślina tego nie wchłania i faktycznie bryła odstaje wtedy od doniczki.
Moje... wszystko
Moje... wszystko
Pokłony dla M. Podziwiam jego cierpliwość
Osobiście wsypałabym wszystko do jednej doniczki i niech sobie radzą. ;)

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- Andziax007
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 gru 2008, o 08:18
- Kontakt: