Domownicy Zgredo

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to spróbuję teraz włożyć listek tak jak mówicie :)
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 1 maja 2008, o 15:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za wizytę :)

Edytko - to crassula ovata w odmianie hobbit (lub gollum, lub jaktam ludzie nazywają)

Kasiu, ta wcześniejsza to też ovata, drzewiastych podobno się nie spotyka za bardzo w uprawie i w większości to ovaty, więc obstawiam że i mój :) W anglojęzycznych krajach odmiana zwie się "cytryna z limonką" nie widziałam jeszcze innej wersji, ktoś określał go jako variegata, ale to podejrzewam wynik próby nazwania nieznanego :)

Same gruboszki nie maja jeszcze korzeni - na razie ograniczają się do nie padania, ale mam nadzieję, że będą się tego pomysłu trzymały jeszcze przez lata ;)

Na kwiatka czekam niecierpliwie i ja, ale dziś wygląda jak w dniu robieni zdjęcia - nie spieszy się :D

Ilonko - moja miłość do zielistek dopiero się rodzi - ale systematycznie - pierwszy egzemplarz został wyciągnięty ze stryszku z niechęcią a teraz już przebieram z niecierpliwości nóżkami w oczekiwaniu na trzeci :D

Jagódko - widzę, że masz tez sucholubne - podoba mi się zawartość Twojej doniczki ;)
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników"
Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Awatar użytkownika
Kasia.N
1000p
1000p
Od: 10 cze 2009, o 14:23

Post »

Jeśli chodzi o Hobbita to ja dokładnie mam odmianę o nazwie CRASSULA portulacea f. monstruosa odm. HOBBIT. A drugi to też raczej C. ovata jak u Ciebie ale pewna nie jestem bo kupowany w markecie (prawdopodobnie z napisem Crassula mix ;) ) A teraz czekam na paczkę z C. lycopodioides ;:109
Pozdrawiam, Kasia
Moje domowe
Awatar użytkownika
2iza
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 13:27

Post »

Śliczny ten pstry gruboszek ,bardzo mi się podoba ;:97
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

kasiu, do tej pory trafiałam na info, że hobbit to ovata, bo tak gdzieś znalazłam i potem tak szukałam, ale po wpisaniu takiej kombinacji, jak podajesz - też jest tego troszkę (choć nie znajduje źródeł typu encyklopedycznego) - poszukam, bo to ciekawe zagadnienie :)

Znalazłam fajny rysunek z ovatami i argenterami
Obrazek

taki poglądowy, bo barwnych nie ma wszystkich, na przykład takiej:
Obrazek

i pewnie jeszcze kilku innych (hobbit np jest tam tylko z brzegiem czerwonym a przecież widuję często całe zielone i nie sądzę, aby to była kwestia np słońca, bo wśród "klasycznych" ovat są i mam z brzegiem i bez - trzymane w tych samych warunkach.

Iuś - dziękuję :)

Dotarły do mnie paczuszki (od Magi, nataliady oraz doniczki), w kwiatkach dzieje się co nie miara - kwitną, rosną i przyjmują się kolejne moje nowości, ale nie zrobiłam chyba zdjęć wszystkiego, co chciała bym wam pokazać, a że od 2 dni niemal nie wchodzę do domu, to dziś to, co się załapało na sesję:

Paczuszka od magi (w tle zaś przemyciło się kilka nowości + nowe doniczki oszczędzające miejsce ;) )

Madziu - nie wiem, jak Ci się odwdzięczę, przysłałaś mi cuda... (nie) dziękuję
Obrazek

Grudniki siedzą albo w donicy zbiorczej (razem z białym od Asi i kawałkami od nataliady)
Obrazek

albo opisane w produkcyjnych (zazwyczaj się gubię który jest który a chce mieć każdego na oku aby stworzyć kompozycję super-mieszaną. Muszę też rozstrzygnąć który kiedy kwitnie, chciała bym 3 donice: grudnikową, wialkanocnikową, mieszankę wszystkiego, w każdym kolorze razem z tymi, które kwitną i w grudniu i na wiosnę :))
Obrazek

Rebutka schła i zażywała słoneczka jeszcze troszkę a przed chwila wylądowała w donicy (po stwierdzeniu, że tam na dole coś chyba zaczyna się pojawiać... )
Obrazek

Zielisteczka jest faktycznie odwrotna niż ta od Ilonki - nawet mój mężczyzna uważa, że fajnie i koniecznie muszę je posadzić razem ;)
Obrazek

Od mamy zaś dostałam pasiatkę potrzebną mi do kompozycji zielistkowo - trzykrotkowej
Obrazek
Moje... wszystko
magi
500p
500p
Od: 30 maja 2009, o 23:15

Post »

Dominiko cieszę się że roślinki ci się podobają :) :)
rebutię oderwałam kilka dni przed wysyłką, więc porządnie podeschła :)

widzę że zakładasz hodowlę grudnikową - super, szkoda że ja już na nic nie mam miejsca :?

widziałam też w temacie zakupowym że kupiłaś śliczne trzykrotki - jeśli kiedyś będziesz miała ich nadmiar to się uśmiechnę tak leciutko :oops:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

:shock: Rany julek ileż tego tam masz :shock: i same śliczności.
Kiedyś natrafiłam na ten sam obrazek co ty i też mi się wydawało że czerwonego hobbita to nigdzie u nas nie ma :? , a jest boski.
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Madziu - magi: trzykrotkami chętnie się podzielę, pstryknęłam szybko fotki poglądowe, bo bardzo jestem zadowolona z zakupów i chciałam pochwalić sprzedającą, w wątku zamieszczę jak obpstrykam wszystkie, dotarło chyba 3 rodzaje, więc będzie z czego wybierać :)

Grudniki zawsze bardzo lubiłam - mam nadzieje uzyskać z tego 3 nowe donice, bo dwie obecne chyba chciała bym rozsadzić do tych odpowiedniej z tych trzech planowanych - głównie z racji braku miejsca właśnie.

Madziu - Lenko: Gdzieś tam mi czasem mrygają przed oczami różne śliczności, ale czasem to nawet głupio iść i prosić o kawałek... :oops:
Moje... wszystko
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
fraszka
200p
200p
Od: 22 maja 2009, o 14:20

Post »

ojoj jak u Ciebie zielono :)
Grubosz jest w zwykłej ziemi ??
Czy na wierz mozna dac jakies kamyczki?
Kurcze strasznie mi u gruboszów ziemia odchodzi od doniczki :roll:
Awatar użytkownika
Zgredo
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wszystko zależy który grubosz. Mam odziedziczonego w zwykłej ziemi, mój duży jest w kupnej kaktusowej (wygląda jak zwykła z piaskiem) a maluchy siedzą w niemal czystym piachu (dodawałam ziemi). Jeśli odstaje ziemia, to może torf się po prostu już zużył, bo on generalnie jak nie jest stale mokry, to zaczyna mieć problemy z przyjmowaniem wody i nawet, jak się podlewa to roślina tego nie wchłania i faktycznie bryła odstaje wtedy od doniczki.
Moje... wszystko
Awatar użytkownika
miluck
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2008, o 21:03

Post »

Dominiko bardzo fajna informacja dot.crassulek, jeśli pozwolisz to skopiuje sobie na dysk :lol:
Z "sucholubych"najbardziej lubię właśnie grubosze i mam kilka odmian(które, jakimś cudem jeszcze nie zalałam :wink: )
Ale widzę,że u Ciebie szaleństwo,tyle nowych maluchów :shock:
Awatar użytkownika
LeNka
1000p
1000p
Od: 23 sie 2008, o 07:35

Post »

A czy którejś z was już grubcio kwitnął :?: .
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Pokłony dla M. Podziwiam jego cierpliwość :shock: Osobiście wsypałabym wszystko do jednej doniczki i niech sobie radzą. ;)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
nuska89
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 23:29

Post »

A jak tam mają się kamyczki? Kiełkują?
Anna S.
Moje kwiatki
Awatar użytkownika