Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kamilo normalnie oczy dziś wypatrzę u Ciebie- ale superowo aż miło się zagląda i podziwiać można bez końca. ;:1 Gratuluje takich pędzików- coś pięknego jak rozwiną wszystkie pączki to będzie las storczykowy. ;:80
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kamilko, ale ciekawie zakwitł, podoba mi się! :) Ale jest szansa że te pozostałe będą bardziej plamiaste, bo te faleczki tak mają, że na każdym kwiatku inny układ kropek.

Ten z nakrapianymi listkami pięknie Ci kwitnie, gratuluję, sama czekam na kwitnienie takiego, ale nie wiem czy się uda, bo pędzik ledwo się pojawił, przyblokował się o listek i chyba nie rośnie... :?
Takiego jak Uszatek też mam, u niego pędzik dla odmiany dzielnie rośnie, kupiłam go przecenionego z dwoma kwiatkami i nie widziałam w takim rozkwicie jak u Ciebie- przyznaję, że pięknie wygląda, no i pachnie przecież do tego! :)

A Rudego zazdroszczę, bo to moje marzenie, a jeszcze piszesz że pachnie, mmm...
No i maluszków zazdroszczę, i wigornej rosliny która je wydała, kto wie iloma jeszcze Cię obdarzy ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Aniu, bardzo Cię przepraszam, ale to odwet za to, że ja wypatruję oczy u Ciebie! :P

Agnieszko, Aniu- dziękuję za miłe słowa, od razu mi lepiej na duszy :)

To koniec kwiatków na dziś, mam nadzieję, że niedługo będę mogła Wam, kochani forumowicze, pokazać rozkwitnięte pąki na pędzie u niespodzianka i miniaturki, też z kwiatków nieznanej, a przeżywającej obecnie trudne chwile- został jej jeden pąk, nie wiem czy po przewianiu czy wskutek ostatniej utraty kilku korzonków...
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale nad podziw kwitnienia Kamilko. A zauważyłam jeszcze coś, pod tym kropkowanym śliczna serwetuchna, jakbym mogła prosić o schemacik przy okazji ;:113 ;:112
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

ile odnóg, a jakie pąki, ja kilka razy się przyglądałam, czy on żywy... ;) a nawożony?
platynka :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Kamilo, niesamowicie i pięknie rozgałęził się ten storczyk :shock: Jak już zakwitnie cały widok będzie wspaniały :D Też mnie ciekawi dlaczego ma mniej kropek niż poprzednio :?: Tym bardziej mnie to interesuje, bo mam takiego samego i też szykuje się do kwitnienia, choć jeszcze daleko mu do Twojego :wink: Poza tym, zauważyłam inne podobieństwo i zarazem coś nietypowego. Chodzi mi o liść sercowy, który tak nietypowo rośnie, jak by tworzył coś w rodzaju rurki. U mnie z takiego liścia wyrasta już kolejny i zastanawiam się jak będą oba rosły dalej :roll:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Super, jak Ty to zrobiłaś, ze Biały ma tak symetrycznie ułożone kwiatuszki?
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25

Post »

Halinko- dziękuję!

Platynko-mnie tez dziwi ilość tych odnóg, jedna z nich też ma małe odbicie, szczególnie, że kwitł na jednej łodydze wcześniej. Nawożony, ale nieregularnie, nawozem z Substralu, czasem podlewany roztworem piwa (1:1), czasem stosuję Grewit, no i podstawa to woda z filtra dzbankowego. Ogólnie nic szczególnego, chyba ten typ tak ma, bo Rudy stoi obok niego, jest identycznie podlewany, a pąków ma 5.

Mambo- to już kolejny taki liść u tego storczyka, każdy z czasem pękał na szwie, by zrobić miejsce następnemu i pewnie z tym tak będzie. Dotąd widziałam jeden taki przypadek u Hanusi, z tym, że u niej liść nie pękł, tylko został rozcięty nożem. Mam nadzieje, że "brat" mojego u Ciebie ładnie zakwitnie i będzie miał jednak więcej plamek :)

Beatko- nic z nim nie robiłam, ot, był z przeceny z przyciętą łodygą i wypuścił odbicie z pędu. Nawet nie wiem jak można by wpłynąć na roślinkę, by właśnie tak zakwitła.

Dziękuję Wam za wizytę i miłe słowa!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Baryczka pisze:
Mambo- to już kolejny taki liść u tego storczyka, każdy z czasem pękał na szwie, by zrobić miejsce następnemu i pewnie z tym tak będzie. Dotąd widziałam jeden taki przypadek u Hanusi, z tym, że u niej liść nie pękł, tylko został rozcięty nożem. Mam nadzieje, że "brat" mojego u Ciebie ładnie zakwitnie i będzie miał jednak więcej plamek :)
Właściwie to u mnie też nie jest to pierwszy taki liść, a poprzedni pękł z małą "pomocą" pewnej osoby :twisted: Jeszcze trochę przyjdzie poczekać na kwitnienie mojego kwiatka, ale u Twojego już niedługo rozwiną się kolejne pąki i okaże się czy pozostałe również mają mniej plamek. Niecierpliwie czekam na fotorelację :wink:
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Baryczko, a napiszesz mi na pw o tym roztworze z piwa,co to takiego?
platynka :)
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37

Post »

Herbaciany - dobrze zrozumiałam? - kwitnie po raz pierwszy? Pytam bo i ja kupiłam takiego, właśnie kwitnie po raz wtóry (pierwsze moje) i jest tak odmienny że gdybym nie miała pewności to nie uwierzyłabym że to ta sama roślina :lol:
Piegusek jest tak piękny że chyba wyskrobię trochę miejsca na podobnego. Jest zachwycający.
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Ile on odbić ma :shock:
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Kamilko ale szaleją Tobie te storczyki :shock: :shock: :shock: Pozdrawiam
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękne kwitnienia. a Phalaenopsisy w ciapki za każdym razem mają nieco inne kwiaty. jeden z moich obecnie kwitnących białych w bordowe ciapki ma teraz dużo dużych ciapek, a 2 lata temu miał mniej (1 kwiat był całkiem biały i miał tylko 2 nieduże ciapki).
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Baryczko, same cudeńka u Ciebie :shock: Nie wiem na czym wzrok skupić :wink:
Na razie zapamiętałam tylko 'Cezara' z dużą ilością pędów, pieguska i herbacianego - a teraz lecę obejrzeć wszystkie jeszcze raz :lol:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”