Storczyki patrysi

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

szkoda tego cytrynowego. jak nie ma liści, to już pewnie po nim. a Mini Mark cudowny. bardzo mi się podobają, niestety mój jest tak kapryśny, że pewnie nigdy nie doczekam się jego powtórnego kwitnienia. ostatnie listki puścił takie cherlawe, pędy zrzuca za każdym razem krótko po wypuszczeniu. z żadnym innym Phalaenopsisem nie mam takich problemów, nawet z botanicznymi, ale je mam za krótko, żeby mi zdążyły zakwitnąć u mnie.
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

wygląda na to, że stracił też stożek wzrostu :cry:
jeden pędzik z kwiatami zaczyna schnąć też. :?
Zamoczyłam go w roztworze topsinu :( ale nie wiem czy to coś pomoże :cry: :cry: :cry:
Patrysia
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

DAK pisze:Aniu walcz o Limonka, może on się przesilił tak obfitym kwitnieniem, przy słabszym systemie korzeniowym. Ja swojego Cytrynka gdy straciłam to on już nie miał nic, ani korzeni, ani liści - była zima, nie kąpałam tylko podlewałam z lenistwa :evil: i przegapiłam moment, kiedy pewnie wołał o ratunek. Ale o inne walczyłam i widzę, że cierpliwość się opłacała. :)
Spryskałabym Asahi, obłożyłabym Spagnum u nasady, dbając by było lekko wilgotne i uzbroiłabym się w cierpliwość i dodawanie mu sił wiarą w jego wyzdrowienie.
DAK czemu Ania ma walczyć o limonka??? Toż to mój biedaczek :P

Pocieszam się, że ma jeszcze kilka innych ładnych korzeni i to go jeszcze trzyma przy żywocie :roll:
Patrysia
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:) Patrysiu, moja wada nazywania wszystkich cudzymi imionami objawiła się w całej krasie, niech to będzie dobry znak dla Limonka. ;)
Jak Ania i wszyscy tu będziemy wirtualnie o niego walczyć to nabierze sił witalnych. :lol:
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

DAK pisze::) Patrysiu, moja wada nazywania wszystkich cudzymi imionami objawiła się w całej krasie, niech to będzie dobry znak dla Limonka. ;)
Jak Ania i wszyscy tu będziemy wirtualnie o niego walczyć to nabierze sił witalnych. :lol:
oby :P bo naprawdę obficie kwitnie i nawet rozwija jeszcze dodatkowy pączek :roll:
Patrysia
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Patrysiu, ale co się właściwie stało z tymi liśćmi, one żółkły czy odpadały "na zielono"? Szczerze mówiąc bardzo źle mi się to kojarzy...
Nie mam tendencji do rezygnowania z walki o kwiatka, ale tu bym chyba nie żywiła wielkich nadziei. Obym się myliła. Może kiedyś puści keiki, ale ja czekam na keiki na moim którego zżarła jakaś choroba już niemal pół roku i nic. Nawet wiosna mu nie pomogła.

Odizolowałaś go? Myślę, że to ważne, bo nie wiadomo co mu jest.
Powodzenia w walce!

A Mini Mark to też moje marzenie, zagapiłam się, może też bym się skusiła przy pomocy Joli.... ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

Agita pisze:Patrysiu, ale co się właściwie stało z tymi liśćmi, one żółkły czy odpadały "na zielono"? Szczerze mówiąc bardzo źle mi się to kojarzy...
Nie mam tendencji do rezygnowania z walki o kwiatka, ale tu bym chyba nie żywiła wielkich nadziei. Obym się myliła. Może kiedyś puści keiki, ale ja czekam na keiki na moim którego zżarła jakaś choroba już niemal pół roku i nic. Nawet wiosna mu nie pomogła.

Odizolowałaś go? Myślę, że to ważne, bo nie wiadomo co mu jest.
Powodzenia w walce!

A Mini Mark to też moje marzenie, zagapiłam się, może też bym się skusiła przy pomocy Joli.... ;)
te od dołu zżółkły całkowicie zanim odpadły, przy czym nie traciły turgoru natomiast im bliżej było do stożka zaczęły opadać zielone

szczerze mówiąc to go nie odizolowałam jeszcze :oops: ale jak wrócę z pracy to to zrobię :roll:
Patrysia
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

MM od Jolusi naprawdę śliczny okaz mimo, że pewnie będzie niedługo przekwitać :roll: :roll: :roll: bo pączki wszystkie już rozwinął :P :P :P
Patrysia
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Mini mark boski,umarłam :shock:
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

trochę nas nie było, bo zdobywałam Tatrzańskie szczyty :P :lol: :P

ale pochwalę się zakwitnięciem Emmy Tropical Season:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Patrysia
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ładne fioletowe Dendrobium. miałam kiedyś podobne.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Jejuuuu ale kolor :shock: :shock:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Śliczne :shock: Czy to może miniaturka? :wink:
Ach.... zazdroszczę troszkę Tobie zdobywania tych tatrzańskich szczytów :roll: Ja niestety w tym roku nie pojadę do Zakopca :wink:
A może nam zdradzić, jakie szczyty udało Ci się zahaczyć podczas górskiej wędrówki? :o
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p

Post »

To dendrobium jest normalnych rozmiarów tylko kwiaty mniejsze a przynajmniej tak mi się wydaje :roll:

Podczas moich wycieczek zaliczyłam najpierw Kościelec (aż sama nie wierzę, że wylazłam tak wysoko) 2.155m n.p.m.
kilka dni później Wielki Kopieniec 1.328m n.p.m. Sarnią Skałę, fragment Czerwonych Wierchów spod Kopy Kondrackiej przez Małołączniak do Doliny Miętusiej, aż w końcu Przełęcz Zawrat do Doliny Pięciu Stawów Polskich przez Szpiglasową Przełęcz do Morskiego Oka :roll:

Pokażę Wam kilka fot, nawet zrobiłam zdjęcia storczykom górskim :P
Patrysia
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dendrobium ma piękny kolor :shock: Podziwiam też Twoje wędrówki po Tatrach, sama coraz bardziej lubię nasze góry :wink: Ciekawa jestem relacji zdjęciowej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”