Storczyki Marty

Zablokowany
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie moje przesychają dosyć szybko, a w Gdańsku wcale takiej brzydkiej pogody, jak zapowiadają nie ma, co jeszcze przyspiesza przesychanie. Zresztą co storczyk to ma inne wymagania. 2 cambrie stoją w takich samych warunkacj w takim samym podłożu, a jedna jest cała pomarszczona od braku wody a druga ma jeszcze mokro w doniczce. Najbardziej się martwie o moje dendrobia i sabotka, który lubi być często podlewany.

Torebkę nasienną spróbuje wysiać, w końcu wiele to mnie nie kosztuję :)

Teraz mam w planie kupno dwóch półek na storczyki, bo mój biedny chomik ma już dżungle naokoło :P I wtedy będę mogła powiększać moją kolekcję :twisted:

Dzięki wielkie za miłe komentarze :) Moje storczyki i tak się nie umywają do Waszych :)
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

każdy storczyk jest inny. u mnie jest w pokoju ciepło, więc nie wiem, czemu przesychają tak powoli. ostatnio podlewałam jakieś 10 dni temu, w tym tygodniu będę musiała znowu. tylko botaniczne częściej podlewam, bo one podobno lubią więcej wilgoci.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Ja jestem osobą raczej zimnolubną (w zime tak przechłodziłam mojego storczyka, że pogubił pąki), chociaż wiadomo, że w lato i tak w mieszkaniach jest ciepło. Dodatkowo w pokoju mam spore akwarium, które powinno nawilżać powietrze.
Możee przesychają mi tak szybko dlatego, że często wietrze pokoje. Już sama nie wiem.
Jak jestem w domu to nie przeszkadza mi to szybkie przesychanie, gorzej jak gdzieś na dłużej wyjeżdżam.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

no, z wyjazdami to jest zawsze problem. ale myślę, że 10-12 dni im się nic nie stanie.
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Storczyki ładnie rosną. Dendrobium nobile wypuściło 4 "cosie" na pseudobulwie. Mam nadzieję, że zakwitnie. Sabotek puszcza nowy listek. Może w końcu też pęd puści.

W drodze są moje pierwsze botaniczne storczyki :) Na początek 2 sadzonki, ale na jesień zamierzam trochę poszaleć :)
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Martusiu, okienko prezentuje się szykownie. Jak dotrą do Ciebie sadzonki to pochwal się maluszkami.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Dzisiaj w końcu ujrzałam moje piękności i zorganizowałam im nowe lokum :) O to one:
Obrazek Obrazek

I reszta:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oooooooo, sliczności, gratuluję nowych nabytków
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nowe nabytki piękne-gratuluje. ;:1 Dużo pędzików z pączkami i dendrobium, które szykuje się do kwitnienia. ;:112
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Oba dendrobia szykują się do kwitnienia ;:1 ;:1 Mam nadzieję, że nobile nie zrobi mnie w balona. Jeszcze może się okazać, że to są keiki, a nie pędziki :roll:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Nesuniaaa, miło mi powitać kolejną osobę z mojej okolicy na forum :)
Widzę, że odważnie kupujesz różne gatunki storczyków- powodzenia, niech Ci wszystkie pięknie rosną, co najmniej tak jak dotąd! ;)

Z tego co widziałam, masz chyba jednego faleczka posadzonego w szkle? Napisz coś więcej na ten temat: jak długo już go tak trzymasz, jak się nim opiekujesz, i jak oceniasz sprawę- warto, nie warto..? :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p

Post »

Z tym falkiem w szkle to trochę zawaliłam sprawę. Jak go dostałam to był posadzony w zwykłej ziemi, a gdzieś się doczytałam aby do szkła wsadzić go w podłożu w jakim aktualnie jest. Najpierw na dno poszedł keramzyt, potem delikatnie część ziemi odsypałam i wsadziłam go do wazonu i na wierzch znowu keramzyt. Początkowo część korzeni zgniła, bo nie były przystosowane do takiej uprawy. Jednak sporo się przystosowała i obecnie się wydłużają. Ogólnie storczyk teraz jest w bardzo dobrym stanie i kwitł jakieś 4 msc. Teraz wydłuża swoje pędy.

Taka uprawa jest bardzo wygodna, bo praktycznie nic z nim nie robię. Raz na jakiś czas dolewam wody na dno. Jedyny minus to zielone glony na szkle, ale to może być niestety wina ziemi, którą zostawiłam.
Później zrobię zdjęcia jak obecnie to wygląda.

Bardzo się cieszę, że jest w końcu jakaś osoba z moich okolic :) Coś na pomorzu krucho ze "storczykarzami" :)
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano właśnie, krucho, ale ze storczykarzami obecnymi na forum, bo po sklepach i oknach patrząc, to trochę nas jest ;) Inna rzecz, że wystawę też by mogli jakąś zrobić w tych okolicach, to może by nas przbyło...

Chętnie obejrzę fotki tego storczyka w szkle :) ostatnio myślę właśnie nad tym, żeby ponownie spróbować tego sposobu. Rok temu posadziłam falka w identycznym wazonie z ikei ;), ale zbyt mocno go przechłodziłam i zaczął mi pleśnieć. Może tym razem by się udało, mam już więcej doświadczenia... Myślę o tym, bo nie wyrabiam się czasowo z podlewaniem, może choć kilka sztuk by tak "prowadzić" dla odciążenia... Ale boję się kolejnej porażki :?
Pozdrawiam, Agnieszka
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52

Post »

Agnieszko taka uprawa nie jest trudna, ale musisz trafić na zdrową roślinkę (nie całkowitego "padalca"). Najlepiej, aby nie odnieść za dużej szkody, do szkła wsadzić jakiegoś przecenionego biedaka po kwitnieniu. Tak postąpiłam ze swoim, uznałam, że skoro nie za ciekawie wygląda, to jak padnie, nie będzie szkoda. Na dno wazonu keramzyt, na to gruba kora, potem roślinka i jeszcze trochę grubej kory. Całość zalać do poziomu keramzytu, a kolejne podlewanie dopiero po całkowitym odparowaniu wody z poziomu keramzytu. Czasami nie podlewam przez miesiąc, bo nie ma takiej potrzeby. Przez szkło doskonale widać, czy kora jest jeszcze wilgotna.Od czasu do czasu spryskam wierzchnią warstwę drobną mgiełką wody demineralizowanej. Zaręczm, że roślinka już mi w takich warunkach kwitła i ma się dobrze. Pleśń najczęściej bierze się z nadmiaru wody i jej zbyt częstego dolewania.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Lana, chyba się odważę spróbować :) Gorzej, że nie na żadnym z przeceny, bo już nie mam miejsca na nowe, będę musiała wziąć któregoś z moich wychuchanych, wybór prosty nie będzie :roll:

Nesuniaaa
, czekam na fotki :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”