Agita- mój pierwszy sezon :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Pewnie, że białe są najpiękniejsze. Alabaster bardzo szykowny, jęzorek ma jak żmijka - czerwona kreseczka a na końcu rozwidlenie ssssssssssss ;:13

Myślę, że każdy kto załapał storczykowego bakcyla ma ten sam problem, po czasie zakupowego szaleństwa brak miejsca na nowe a storczyki zewsząd atakują, prześladują, nie pozwalają o sobie zapomnieć, czają się wszędzie - paranoja.
I nie do końca zdaję sobie sprawę z tego czy ja ich wcześniej zwyczajnie nie zauważałam czy teraz jest ich taki wysyp.
Twoje orchid-pociechy chyba rozumieją Twój smutek, że nie masz już miejsca na kolejne, dlatego tak się roz-pędziły ;:109 Osiem pędzików! toć to czyste szaleństwo! - wielkie gratulacje ale będziesz miała kolorowo, niech szybciutko zakwitają i chwal się nimi bo mnie ciekawość zje.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Grymasella
200p
200p
Od: 5 wrz 2008, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Agita, tak trafnie opisałas uczucia towarzyszące ubywaniu miejsca na storczyki że aż się śmieję, dokładnie - dokładniusieńko tak jest :lol: I ta ulga, że nie ma nic fajnego w sklepie 8)
A w kwestii białych - zgadzam się w 100%, są naj!
I nie, żebym kusiła ale widzę, że gust mamy podobny a ja szczerze i bardzo jestem zachwycona tą hybrydą:

Obrazek

Kaskady małych kwiatów, kwitnie jak głupi. Po prostu mój ulubieniec :)
Anra
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2009, o 22:10

Post »

Bardzo piękne storczyki, ja choruję na białego w łatki - krówkę. Mam takie pytanie gdzie trzymacie storczyki gdy już na parapecie brak miejsca, macie jakieś stojaki do kwiatów?
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Ja mam kwietnik na ścianie przeciwległej do okna, dzieli je jakieś 4-5m, i stwierdzam, że to jednak za ciemno- 1 trzymany tam storczyk wypuścił brzydko zdeformowanego liścia z braku światła. Więc teraz trzymam tam tylko storczyki w pełni kwitnienia, które nie wypuszczają nic, ani listka ani pędu. A takim mam w tej chwili dokładnie... jeden! Bo wszędzie jakieś przyrosty :)

Kwietnik miał rozwiązać mi problem braku miejsca, niestety nie udało się, storczyki "nadmiarowe" trzymam w dużym pokoju na stole- jak ktoś przychodzi, rozstawiam po wszystkich możliwych kątach- trochę uciążliwe :?

Ale myślę, że kwietnik pod oknem czy np na tle drzwi balkonowych jest dobrym rozwiązaniem. Część osób ma pod oknem ławy, stoliki specjalne na storczyki. Też można, wedle upodobania, byle jak najwięcej roślinek weszło! :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alabaster urzekł mnie kwiatami...
I kolejny Twój białasek, z żółtą warżką...nawet nie wiedzialam, że phalaenopsis może mieć aż tyle kwiatów...
To się naoglądalam...hihi..będę mieć trudny wybór, jak pojadę do Kraka, co kupić...zwłaszcza, że marzą mi się miniaturki...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

piękny ten biały. i chyba ma odgałęzienia. też uwielbiam takie zwykłe, białe, mam ze 3 (ale każdy inny, 1 wielkokwiatowy, 1 o średnich kwiatach i 1 też średni, ale z listkami malutkimi jak u miniaturki). no i 2 białe z rózową warżką. a uzależniona też jestem, jak tylko widzę ładnego storczyka, to mam ochotę go kupić. teraz to już mniej, bo odkąd zaczęłam marzyć o botanicznych, nie kupuję tyle hybryd, bo większość występujących w sklepach hybryd już mam. jak to dobrze, że botaniczne są takie malutkie, przynajmniej mi się trochę zmieści.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten mój nowy bialutki rzeczywiście ma 2 odgałęzienia, większość w pąkach, będzie miał 17 kwiatów, to chyba mój rekordowy storczyk, do tej pory miały najwięcej po 13.
A ten z wielką ilością kwiatów nie jest mój, to Grymasella się pochwaliła :) Rzeczywiście super rozgałeziony, gratuluję, jeśli to twoje kwitnienia Grymasello! :)

Obiecałam sobie dziś patrząc na te moje cudeńka, że zrobię im sesję grupową, będą pewnie pięknie wyglądać razem... :) No ale to wkrótce, na razie pojedyńcze sztuki, czas trochę uzupełnić mój storczykowy pamiętnik:

Najnowsze kwitnienie, pąk otworzył się dokładnie dziś, na Dzień Ojca ;) Duuży kwiat, niestety będą tylko 2, skromnie trochę. Miały być 3 ale 1 pąk ułamałam przy moczenu :? :

Obrazek

Obrazek

Tu biały szaleje- przyznam, że bardzo efektowne to kwitnienie, a myślałam, że najładniej będzie wyglądał z tyko 3-ema kwiatami rozwiniętymi i resztą w pąkach.. :D :

Obrazek

Obrazek

A tu Pink Panther kilka kwiatów temu- teraz ma chyba ze 3 więcej, cudeńko, bardzo go lubię i jest dokładnie taki jaki miał być - wigorny! ;) :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

wszystkie piękne. białemu się cudnie zwiesza pęd. a pink panther też ładny. mój niedługo zakwitnie, ma nowy pęd i odgałęzienie ze starego, oprócz tego keiki, które już zaczyna puszczać korzonki.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Agnieszko oczu nie mogę oderwać od tego białego z przewieszonym pędem :shock: coś pięknego :shock:
przypomina mi moją Białą Damę, ale ona miała 8 kwiatów a u Twojego naliczyłam się chyba 9 :wink:

Pink Panther wygląda i zachowuje się dokładnie jak mój :lol: widać że rodzina :lol: mój ma obecnie ok 15 kwiatów, każdy w inną stronę, śmiesznie to wygląda, taki "skołtuniony" :roll: :lol: i wciąż przedłuża pędy....
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Dla mnie biały też jest niesamowity, pięknie tak kwiatuszek za kwiatuszkiem :)
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mi się podobają wszystkie :D Gratuluję pięknych kwitnień ;:23
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

No Agniesiu, powiem Ci, że efektownie uzupełniasz swój pamętnik - takie kwitnienia, że tylko pozazdrościć.
Żółciutki, pomimo niewielkiej ilości kwiatów ale za to, ich wielkością i kolorem, daje z siebie maksymalną dawkę optymizmu na te deszczowo-burzowe dni (i na smutki też - tu mam na myśli ten doskwierający brak miejsca na nowe storczykowe zakupy)
Białego nawet nie skomentuję bo żadne słowa nie oddadzą jego wdzięku.
Pink Panther - ciekawe zjawisko - na każdym pędzie ma inaczej wybarwione kwiaty i nie chodzi mi o to żeby szukać sensu w roztargnionych centkach ale o to, że na jednej łodydze jest tych plamek zatrzęsienie a na drugiej występują znacznie skromniej i prześwituje spod nich białe tło. Niby jeden storczyk a jakby dwa w jednym - uroczy.
Zdradź nam tajemnicę swoich kwitnień bo co jedno to piękniejsze. Zauważyłam, że chyba przycinasz łodygę po kwitnieniu, za którym oczkiem to robisz, no chyba, że przycinasz do miejsca, do którego storczyk sam zasuszył swój pęd?
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeanne, ja też nie mogę się na niego napatrzeć, gdyby miał nieco dłuższy pęd wyglądałby jak z tych wystaw wietnamskich... Zawsze zastanawiałam się jak oni to robią, a tu proszę :D Tak, ma 9 kwiatów, dziś pękł ostatni pąk.
Twój Pink Panther musi pięknie wyglądać, one są niesamowite, rzeczywiście te ciekawskie kwiatki dość ciasno rosną i sterczą we wszystkie możliwe strony :D

Limonko, to są moje pierwsze kwitnienia, więc raczej specjalistką od kwitnień jeszcze nie jestem, ale mogę napisać co z nimi robię. Podlewam miękką wodą (ostatnio z braku czasu coraz częściej taką z brity, bez gotowania- choć wodę mam dosyć miekką jak na duze miasto), czasem z kilkoma kroplami cytryny. Mam 2 odżywki: agrecol NPK 5-5-5 i substral NPK 4+4,5+8. 1wszą używam głównie gdy storczyk nie kwitnie, na przemian ze zwykłą odżywką do roślin zielonych, drugą- jak idzie pęd bądź są już kwiaty. Dawka 1/4 tego co podaje producent, co 4-te podlewanie czystą wodą. Podlałam też ze 2-3 razy roztworem z drożdży sposobem Bogumiły z naszego forum, a także Humivitem Eco Uniwersalnym- to chyba coś w rodzaju biohumusu, piszą, że zwiększa parcie korzeniowe i rzeczywiście coś w tym jest- po podlaniu nim przez kilka dni pojawiała mi się kropelka wody na końcu ucietych, przyschnietych już pędów (!) - musiałam je wycierać, bo aż mi końcówki pędu rozmokły! :lol:
Nie mam tacek z keramzytem i nie zraszam, bo zauważyłam, że od tego robią się brzydkie korzenie powietrzne, mgiełka do storczyków też się u mnie nie sprawdziła, zostawiała osad na korzeniach, nawet jak zmieszałam ją pół na pół z wodą destylowaną...
Moczę zimą co 2 tygodnie, obecnie niemal wszystkie co tydzień (ale patrzę który jak szybko wysycha, notuję kiedy podlewałam i nawoziłam każdy z nich), trzymam je w wodzie dobrą godzinę- tylko dwa których jeszcze nie przesadziłam i mają drobne podłoże i nie wiem co w środku trzymam krócej, ale pewnie też z 30-40 minut będzie...

Stwierdzam, że te rosliny jednak lubią wodę, wystarczy spojrzeć jak pieknie i obficie nieraz kwitną ludziom którzy podlewają storczyki regularnie co tydzień, nie patrząc czy przeschły. Wtedy o ile roślina nie zgnije, jakoś się chyba dostosowuje i zaczyna "szaleć". Taki przypadek opisywał na swoich pierwszych stronach Orchideomaniak, ja zresztą też gdzieś na początku- phalaenopsis mojej bratówki kwitnie nieprzerwanie mając zawsze po dwadzieścia kilka kwiatów- pięknie to wygląda, choć w podłozu bagno i połowa korzeni zgniłych. Ja sama boję się tak podlewać, nie chciałabym stracić moich pięknotek, ale postanowiłam delikatnie spróbować podlewać częściej, zobaczymy co z tego będzie... ;)

Aa, jeszcze co do podcinania pędów- i tu mnie masz Justyno :D , rzeczywiście najczęciej podcinam. Nie lubię tych długich pogiętych badylków, zazwyczaj chodzę kilka dni i biję się z myślami: podciąć- nie podciąć?- i intensywnie obserwuję, czy przypadkiem końcówka pędu nie zasycha. Jak tylko się trochę pomarszczy i pożółknie, ciacham pęd z wielką stysfakcją- ale tylko tą część na której były kwiaty, zostawiam wszystkie mozliwe oczka. Sporo falków odbiło mi z czwartego oczka, nie wiem co by było gdybym podcięła nad trzecim..?

Trochę zdjęć:

Miniaturka walentynkowa długo kwitła, dziś ma już nowy pędzik i 5 wyraźnych pączków:

Obrazek

Ten misiek ledwo rozkwitł, przedłuża się o 2 kolejne pąki:

Obrazek

To Pink Panther dziś. Potwierdzam, że jednak pachnie- pięknie, delikatnie, ale w słoneczny dzień wyraźnie czuć przy poruszeniu go. Te jaśniejsze kwiaty są po prostu o jakieś 2 miesiące starsze i już wyblakły, a pęd został przycięty (wyrównany) bo kupiłam go pod koniec stycznia ze złamanycm jednym pędem- własnie tym, który teraz odbił i kwitnie- zresztą tam kwitną dwa, bo trzeci pęd storczyk wypuścił w miedzyczasie z dołu:

Obrazek

Stary kwiat:

Obrazek

Nowy kwiat:

Obrazek

A ten długodystansowiec wciąż kwitnie- to już 6 miesięcy :shock: :

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękności, widać jak je bardzo kochasz.
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p

Post »

Agniesiu, bardzo, bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
Po kolejnych zdjęciach, które nam tu pokazałaś, znowu jestem pod wielkim wrażeniem tego, ile się u Ciebie dzieje.
Co do pędów masz rację, o wiele bardziej estetycznie wyglądają kiedy się im przytnie powykrzywiane badylki. A Pink Panther z tym blaknięciem zachowuje się tak, jakby nowe kwiaty odbierały mu z tych starszych ich ciapki - ciekawa sprawa.
No to pędzę po Humivit, Biohumusu czy coś w tym rodzaju, może i moje kwiatuchy pobudzi do takiej obfitości jak u Ciebie.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”