Ogórki krzywe, bombki, gorzkie,sałatkowe,wężowe, kwaszeniaki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Proponuję w takim razie wybierać do kiszenia te najmniejsze ogóreczki - takie jak do korniszenia - im młodszy ogórek i bardziej świeży przed włożeniem do słoika tym szansa na to, że komory nasienne się rozkleją mniejsza :)
gosia1228
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 gru 2008, o 16:48

Post »

a ja bym powiedziała tak:jeśli kupisz ogórki i woda czy to w małosolnych czy w kiszonych zrobi się ciemna to znaczy że ogóry dostały taaaaaaaaaaką wielką dawkę nawozu że aż miło :twisted: a co do tego że są puste w środku to już sprawa zalewy ja zawsze zalewam ogórki czy to do kiszenia czy w occie gorącą bardzo gorącą zalewą i trzeba przestrzegać proporcji soli bo też będą puste jeśli damy za dużo moja teściowa zalewa surową wodą i zawsze ma puste a ja tylko gotowaną i są pyszne twarde i pełne :lol:
gosia1228
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

a ile dajecie soli na 1 litr wody ?
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

Ja na 1 litr wody do ogórków małosolnych daję 1 łyżkę soli (bez jodu oczywiście)
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Smolkus1993
200p
200p

Post »

ja dałem do kiszonych rok temu 2 łyżki ! i ogórki nie były złe wręcz przeciwnie były bardzo dobre i nie kapcie jak to zawsze bywało !
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

"Kapcie " się zrobią jak dasz sól jodowaną.
Ja zawsze daję 1 łyżkę i nigdy nie mam "kapci"
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Smolkus1993
200p
200p

Post »

Ja daję sól Kamienną. A ta jodowa to jest ta zwykła czy jeszcze inna ?
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Ja ostatnio zalewałam zimną nawet nie gotowaną, bo nie miałam czasu, wyszły świetne, ale to chyba dlatego, że prosto z krzaka. Grunt to mieć dobre źródło ogórkowe :lol: .
Puste są w środku, podobno, jak mało podlewane, albo bardzo suchy rok.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak rozpoznać ogórki kwaszeniowe od sałatkowych

Post »

fezo pisze:Często się zdarza tak że na targu lub w sklepie kupujemy ogórki np, na małosolne lub do kiszenia na zimę.
Pytamy sprzedawcę czy to ogórki na małosolne, oczywiście odpowie że tak.
Po zakiszeniu okazuje się że ogórek w środku jest pusty.Czyli jest to ogórek sałatkowy.
Jak rozpoznać /na oko w sklepie / czy kupowany ogórek nadaje się do kiszenia a inny tylko na sałatki?? ;:23

Oczywiście nie chodzi mi o nazwy odmian, bo ja ich nie sadzę a rolnik sprzedający i tak oszuka, chodzi mi o to
jak optycznie rozpoznać....... :wink: :wink: :wink:
Puste komory po zakiszeniu mają zwykle ogórki patrenokarpne i dlatego są używane na małosolne (przenawożenie to osobna historia) , w krótkim czasie nie zdążą zrobić się puste . Do kiszenia na zimę powinny być używane odmiany ogórków owadopylnych , czyli takich z męskimi i żeńskimi kwiatkami . Po wyglądzie trudno rozpoznać .
Teraz w handlu są tylko ogórki partenokarpne , do kiszenia na zimę z upraw w polu będą w lipcu . Na już żeby nie zrobić sobie gumiaków , dobrze jest nakroić ogórki na połówki lub ćwiartki ( nie do końca , tak żeby się nie rozleciały ) .
Kiszą sie błyskawicznie , a komora nasienna nie traci właściwej struktury.

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Od kilku lat mam zwyczaj ogórki kupione do kiszenia moczyć najpierw w wodzie.
Może to jest przyczyną że nie mam pustych komór ?
Albo po prostu mam szczęście :D
Oczywiście zalewam gorącą wodą w słoikach.
Jaco0807
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2009, o 18:56

Ogórki

Post »

Ogóry żeby były dobre ważne są też przyprawy w których je kiśimy tzn-chrzan czosnek -kolendra która daje jędrność ogórówi i wiadomo koper a naważniejsze to jakość ogórka Jak chemicznie goniony to wiadomo kapeć 8)
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Post »

Kochani :!: :!: :!:
Wszystko O.K.
Ale :shock: jak rozpoznać sałatkowego /który podczas kiszenia traci ziarnka / od takiego na małosolne. ;:209 ;:157
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Ogórki sałatkowe to są albo "szklarniowe" - duże i gładkie, albo podobne z pola, Tobie chodzi o ogórki nazywane gruntowymi, kwaszeniakami, konserwowymi. Wśród nich jest tylko taki podział, jak napisała Kozula. Partenokarpiczne są przeważnie spod osłon, jest ich dużo w handlu już od wiosny. Nadają się idealnie na małosolne, bo mają delikatną skórkę i szybko się zakiszają.
Puste komory mają różne przyczyny, zapobiec im może dodanie soli w ilości jak radzi Smolkus (przez te 2-3 dni zakiszania ogórki nie zdążą jej naciągnąć, nie będą wcale za słone).
Podobno najważniejsze jest, aby ogórek był zakiszony zaraz po zbiorze, co udaje się tylko gdy ma się swoje ogórki :)
Po wyglądzie można co najwyżej sprawdzić czy ogórek nie jest w środku "papierowaty" co świadczy, że ma już z siedem dni i po zakiszeniu będzie zwiotczały. Lepszym wyjściem byłoby znalezienie na targu kogoś, kto sprzedaje swoje ogórki, sprawdzić je i tam kupować.
ekos611
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 mar 2009, o 14:58

Post »

witam,
ja w temacie kiszenia ogórków - od wielu już lat uprawiamy ogórki gruntowe różnych "nacji" na potrzeby swoje i na sprzedaż. do produkcji podchodzimy w sposób idealistyczny - naturalny nawóz, bez oprysków itd; mamy grupę stałych klientów, którzy od wielu już lat zaprawiają nasze ogórki i różnie z tym zaprawianiem bywa
dlatego podzielę się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami:
1. co do klasyfikacji - ogórki ze wzgl. na wielkość dzieli się na korniszony (do octu), kiszeniaki i sałatkowe - my jeszcze mamy "pipulki", ogórki do 5 cm dł. do zalewy słodko-kwaśnej (bardzo drogie, ale pyszne)
2. zarówno do kiszenia jak i do małosolnych robi się taką samą zalewę, różnica jest w dodatkach no i oczywiście w konsumpcji - nazwa małosolne wzięła się chyba stąd, że ogórki nie zdążą się ukwasić, tak szybko znikają ze słoja - ja wykradam ze słoja już po 24h (aby przyspieszyć małosolne wszystkie ogórki są głeboko nakłuwane)
3. co do "gumiaków" i pustych: łatwiej uzyskać gumiaki jeśli temp. w pomieszczeniu, gdzie są słoje spadnie poniżej 20st. C, dlatego w1 tygodniu kiszenia słoje powinny stać np. w kuchni a potem do piwnicy
puste ogórki to odwrotne zjawisko - ogórki kisiły się bardzo szybko lub były zebrane w upalne dni - spragnione wody, dlatego lepiej je namoczyć przed kiszeniem
znam jeszcze kilka trików z przyprawami, wodą i solą mogę je zdradzić...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
fezo
100p
100p
Od: 31 sty 2008, o 14:10

Triki

Post »

Proszę, zdradż nam te triki a będziemy jedli równie smaczne ogórki jak Twoje ;:8
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”