Ogórki krzywe, bombki, gorzkie,sałatkowe,wężowe, kwaszeniaki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 27 maja 2009, o 19:42
Ogórki krzywe, bombki, gorzkie,sałatkowe,wężowe, kwaszeniaki
Witam wszystkich.
Posadziłam w szklarni ogórki szklarniowe- długie, ale zauważyłam że ogórki zaczynają rosnąć w kształt litery C, czy ktoś zna przyczyne tego zjawiska?
Posadziłam w szklarni ogórki szklarniowe- długie, ale zauważyłam że ogórki zaczynają rosnąć w kształt litery C, czy ktoś zna przyczyne tego zjawiska?
-
- 500p
- Od: 11 lut 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Długoowocowe odmiany są trudniejsze w uprawie i bardziej wymagające od średnioowocowych. Krzywieniem owoców mogą reagować na spadki temperatury połączone z brakiem jakiegoś składnika + np.chwilowo za dużo czy za mało wody. Przyczyny mogą być drobne, po prostu one mają taką tendencję (np. Atos).
Pozostaje się nie przejmować, bo na pogodę nie mamy wpływu, albo uprawiać te nieco krótsze.
Pozostaje się nie przejmować, bo na pogodę nie mamy wpływu, albo uprawiać te nieco krótsze.
to mój gracius gładki- i też się krzywi- ale jak na razie jeden taki banan mi rośnie , nikt go w krzywiżnie nie przebije 

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
oj, no to jutro będę miała nalot- władze zlikwidują moje uprawy .teren obejmą kwarantanną a potem wszystko zgrabnie zatuszują.... zostanie tylko niesmak - jak po miodzie spadziowym 

Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy ogórki(i inne kabaczki) nie urosną gorzkie?
Czy to cecha odmianowa? Czy sposób uprawy?
W każdym razie w zeszłym roku na całe poletko do końca nie było ani jednego gorzkiego! Mama twierdzi, że to kwestia tego jak głęboko sie je zasadzi. Ja dopytuję o odmianę. Nie chcę pomylić, więc jutro napisze precyzyjnie, ale może macie swoje sprawdzone sposoby?
W każdym razie w zeszłym roku na całe poletko do końca nie było ani jednego gorzkiego! Mama twierdzi, że to kwestia tego jak głęboko sie je zasadzi. Ja dopytuję o odmianę. Nie chcę pomylić, więc jutro napisze precyzyjnie, ale może macie swoje sprawdzone sposoby?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.