Ogródek KaRo - cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jadziu -

Być może wystarczy włóknina ta grubsza ... nie spodziewamy się już siarczystych mrozów,
prawda? A poza tym Twoja paulownia nie będzie posadzona na biegunie zimna :D

Do zimy grubość ściółki znacznie się zmniejszy a przecież w każdej z nich gryzonie mogą buszować, w korze również czyż nie?
Poza tym spróbuj by stwierdzić naocznie jak udoskonalisz swoją ziemię i tak jak piszesz przed zimą w ramach prac porządkowych możesz ją usunąc na kompost.

Czy robisz szpaler ze swoich pęcherznic?
Jak długi Jadziu? :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Krysiu co do ściętej trawy to też jestem za :lol: wykorzystuję ją do obsypywania drzewek owocowych i nie tylko ,przesypuję też kompostownik , oczywiście najpierw troszeczkę poleży w miejscu do tego celu przeznaczonym . Tam trochę osiądzie jak ja to nazywam i jest gotowa do sypania . W ogrodzie też rozsypuję , a na zimę ostatni pokos idzie cały na ogród :lol: i tak leży do wiosny , wiosną Zbyszek przekopuje . U nas nie marnuje się ani jeden kosz trawy :lol:
Ale się rozpisałam przepraszam :oops:
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Krysiu - w końcu biorę sprawy w swoje ręce, więc nareszcie i trochę trawy
bez kwitnących chwastów będzie. I zacznę ją wykorzystywać.

Mam posadzone 3 pęcherznice (2 żółte i 1 diabolo). A sadziłam "na oko" :oops:
i z ciekawości sobie sprawdzę, czy posadziłam je jak na szpaler czy jak na swobodny
krój. :lol: Ale ogród duży, w wodzie ukorzeniają się ścięte gałązki, więc może
i u mnie będzie taka pęcherznicowa zasłona.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Super grzybienie :)
Awatar użytkownika
Ania Kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2009, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj KaRo!

Niestety, chyba moje nadzieje na kwiaty u hebe okazały sie płonne. :-(

Wczoraj dokadnie zbadałam "pączki" i niestety to chyba nie są pączki kwiatowe tylko nowe przyrosty :-( a miałam już nadzieje ze w tym roku zakwitnie :evil:
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Aniu :D ... jeszcze nic straconego,jeszcze wszystko możliwe,
hebe kwitą od V,VI aż do późnego lata więc wszystko jeszcze może się zdarzyć. :D
Jednak ... :) należy oswoić się z myślą,że w naszym kraju większość hebe kwitnie wyłącznie w warunkach szklarniowych lub nie kwitnie wcale. Oczywiście sporadycznie zdarzyć się może kwitnienie w uprawach ogrodowych czy tarasowych ale są to autentycznie sporadyczne przypadki chociaż nie wykluczone.
Klimat się zmienia hebe już z powodzeniem zimują u nas ,często bez zimowego okrywania więc coraz większe są szanse na to byśmy mogli doczekać się ich kwiatów w naszych uprawach.
Hebe warto mieć nawet jeśli nie kwitnie,różnorodność jego odmian rekompensuje brak kwiatków.
Ale obserwujmy Aniu Twój krzaczek ,może będziesz mieć szczęście ...
a przy tej okazji również i ja ,zobaczę kwiatki "uzyskane" w amatorskiej uprawie :D
Pozdrawiam Aniu
KaRo
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Krysiu, lilie wodne przepiękne. Ja jednak na oczko się nie skuszę, przynajmniej nie zakłada tego najbliższy plan 5-cio letni ;) Również róże na razie wykreśliłam z listy zakupów. Chemii boję się używać przy moich alergikach, a bez tego chyba nie dałabym rady utrzymać róż w dobrej kondycji. Nade wszystko zaś nie znoszę brzydkich roślin. Denerwowałyby mnie okropnie plamy na liściach :evil:
Pooglądałam sobie korzystając z przedpołudniowej drzemki małego i deszczowej pogody kilka stron wstecz i bardzo spodobał mi się żywopłot z pęcherznicy. Lubię tę roślinę. Ma śliczne kolory i bardzo ładny kształt liści. Nie wiedziałam, że dodatkowo tak ładnie kwitnie. Cieszę się, że kolejną ładną roślinkę mam w swoim ogrodzie :)
Czekam z niecierpliwością na Twoje róże.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

ja również czekam na Twoje róże, Krysiu :D
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

KaRo, masz piękny ogród! tajemniczy wprost, z pięknie rozrośniętymi krzewami. studiuję kolejne lata i podziwiam Twoją pracę. takie doświadczenie jest ogromną inspiracją. już w tym wątku jest kilka krzewów, do których będę chętnie wracać. (chociażby formowanie derenia - cudo!).

do zobaczenia często :)
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33

Post »

KaRo czekam na zdjęcia ogrodu, dawno nic nie wstawiałaś, a na pewno jest u Ciebie pięknie. Ja najbardziej lubię zdjęcia dużych fragmentów twojego ogrodu, gdzie widać kompozycję, okazy najbardziej wuszukane u mnie nie przetrwają
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo mam pytanko w spr. lawendy - jak myślisz czy ma sesn kupienie teraz (w OB) lawendy , która jest w takim sobie stanie (na przecenie 5zł) i przycięcie jej żeby jeszcze w tym roku podrosła?
Ogródek EdytyB

zapraszam
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Dziewczyny witam i już jestem i zaraz Wam pokażę co w mojej trawie piszczy :roll: :D
Niestety nie za wiele bo do dziś rana włącznie u mnie leje i leje i leje i końca nie widać.
Grad nawet uszkodził mi liście styrakowca i innych delikatnych roślin.
Nie ma kiedy trawy skosić,nie ma jak unicestwić mszyc bo ciągle leje...
Róże nie miały czasu się rozwinąć choć między jednym padaniem a ulewą wychodziło słonce więc jakoś się dostosowały i mam już kilka dorodnych pąków.Ale nie jest to jeszcze to na co czekam :(.
Dlatego biegam po Waszych ogródkach,po różnych tematycznych wątkach i podglądam Wasze kwiaty i rabaty.
U siebie natomiast zbudowałam bagno by móc wreszcie zagwarantować swoim niektórym pupilkom godziwe warunki rozwoju.
Lepiężniki,kaczeniec 'Multiplex',Peltoboykinia ,dziewięciornik błotny ,tulejnik kamczacki,mieczyk dachówkowaty i stroiczki a także papirus rosną od kilku dni w warunkach jakie najbardziej lubią czyli w bagnie.
Jeszcze dziś zaczynam budować płaską rabatę w kompletnym cieniu gdzie przeniosę,mam nadzieje już jutro- uciśnione innymi roślinami paprocie,tawułki Arendsa i żurawki a może również rodgersje.
Jestem więc zagoniona trochę bo wszystko psuje mi padający ciągle deszcz
:roll: :D
A więc proszę to dla Was :D

Miniaturowa NN
Obrazek

'Black Baccara'
Obrazek

Obrazek
'Westerland'
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Krysiu przepiękne różyczki, kolorki bajeczne :shock: :D Westerland- moje marzenie- nawet miejsce na nie czeka, ale już w tym roku nie zdążyłam posadzic :roll: ale przyszłej wiosny, to będzie pierwszy zakup 8) Kolor miniaturki niesamowity :shock:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak Agnieszko 'Westerland' powinna być w każdym ogrodzie.
Jedną puściłam samopas ma już ze 3 m i masę pąków.
Druga cięta stoi jeszcze ale wkrótce będzie ją i widać i czuć :D :D :D

Obrazek

Obrazek

Oczywiście Edyto kupuj tę lawendę, kupuj i przytnij .Niczym nie ryzykujesz:D
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Olgo buduje nowe rabatki ,jak zarosną będa super ,na razie jest to nieciekawy wygląd.
Tymczasem dla Ciebie takie widoczki z nizin :D

Obrazek
Strzyżony fantazyjnie iglak został mocno okrojony.Mam trochę miejsca na rozluźnienie tej żółtej rabaty.
W tym roku nie będzie niebieskich dodatków lecz wstawię tam purpurowe akcenty.
Już rosną szczawiki purpurowe- 2 miski i łoboda purpurowa.
Zastanawiam się co jeszcze ... na pewno szarłaty ... a może lobelię czerwonolistną?
Może ktoś coś podpowie w temacie bordo,purpura? :D

Obrazek
Ognik (wysoko) i irga będą mieć w tym roku znowu masę koralików.
Cieszy mnie to,bo kosy uwielbiają moje ogniki :D a także będę mieć ładny widok zimą

Pozdrawiam
K. :D :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”