Sezon 2007 i 2008

Powojniki
ODPOWIEDZ
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

aurynka pisze:Dopiero po przyjeździe do domu kapnęłam się, że mogłam pomierzyć wszystkie kwiaty i wybrać największy okaz, a nie rzucić się na pierwszego lepszego :;230 :;230
Aniu,chyba się krygujesz,18 cm to przecież powód do dumy :D
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Moja miarka zatrzymała sie na 12 cm -gdzie mi tam do Was ,szkoda zdjęcia robić :cry: :cry: :cry:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki takim informacją (jak również zdjęciom i pomiarom kwiatów) - forum będzie ciekawym zbiorem informacji o powojnikach - szkoda tylko, że te informacje są porozrzucane po całym forum, (nawet w tym temacie) a nie zgromadzone w jednym miejscu. Myślę, że za rok trudno będzie znaleźć tą informację od Jurka. A szkoda, gdyż informacje takie są nieocenione przy podejmowaniu decyzji o nabyciu danej odmiany. :?
Proszę bardzo tutaj możesz przeglądać info z różnych tematów o powojnikach i innych roślinach http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2821
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Już wcześniej się nim chwaliłam,ale co tam! To zdjęcie jest lepsze. Odmiana "GIPSY QUEEN" - u mnie jest trzeci rok.
Obrazek

A to "JAN PAWEŁ II" zasadzony w tym roku. Zdjęcie zrobiono wczoraj - zaczął kwitnąć:
Obrazek Obrazek
Posadziłam go przy pergoli obok róży - zdominowała go i zabiera mu światło. Mój błąd! W tamtym roku róża się tak nie rozrastała. Chyba nic mu nie będzie?
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

RoksiSK pisze: Posadziłam go przy pergoli obok róży - zdominowała go i zabiera mu światło. Mój błąd! W tamtym roku róża się tak nie rozrastała. Chyba nic mu nie będzie?
Róże z powojnikami to podobno bezproblemowo współgrające połączenie ale gdzieś mi się obiło o oczy, że warunkiem jest wcześniejsze posadzenie powojnika a potem róży, właśnie, żeby dać się temu delikatniejszemu rozrosnąć i wzmocnić.
No ale oczywiście przeczytałam to tuż PO tym, jak wkopałam mojego Xerxesa pomiędzy dwiema różyczkami pnącymi :lol: . Róże u mnie też dopiero co posadzone i niewielkie, więc powojnik sobie jak na razie rośnie spokojnie, z tym, że jest z niego niesamowite chucherko - jeden pędzik cieniutki jak nitka, ale bedziemy walczyć.
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ewelina pisze: Dziś kupiłam i posadziłam : "JERZY POPIEŁUSZKO"- kwitnie ! i "DOCTOR RUPPEL" - nie kwitnie :(ale mam nadzieję... Narobiliście mi apetytu tymi pięknymi zdjęciami...Tylko,że jak dotąd clematisy średnio u mnie rosną. Cóż , na piachach to chyba tylko kaktusy...

Ewelino u mnie też sam piach ( nawet pod budowe domu nie musiałam go kupować ), a mimo to dr.Ruppel kwitnie.

RoksiSK ja clementisa mam wkompowanego razem z różą dlatego, że kwitną naprzemian. Teraz dr.Ruppel przekwita a rozkwita róża czerwona ( miałam tam też żółtą ale uschła :cry: ). Pędy róży które niszczą jej pokrój obcinam i posypuje rany węglem, przez cały czas wegetacji.

Obrazek
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Iwika, znakomicie to wyglada ,moze i ja coś takiego zrobię :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Jurku, co Ty na to ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Nie mogłam oczom uwierzyć , gdy go zobaczyłam - 22 cm !To taki " jedynaczek " ( Jerzy Popiełuszko) , pozostałe kwiaty są mniejsze. :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
myszek
500p
500p
Od: 28 kwie 2007, o 00:37

Post »

;:145 A ja dzisiaj postawiłam X na ostatnim "Popiełuszkowym" pędzie. Nie miał on u mnie szczęścia biedaczek. Kupiłam piękną roslinkę z mnóstwem pędów i pąków i co. :?: Po posadzeniu nie dość, że przez dwa miesiące nie urósł ani o centymetr, to jeszcze zaczął powoli acz skutecznie wybywać . Najpierw mechanicznie, przy sadzeniu poszedł jeden pęd, potem przy podsypywaniu kory drugi a potem po rozwinięciu pąków następne. Kwiatki oklapywały w 3-4 dni. Dzisiaj ostani niedobitek zwiesił płatki. ;:130
Na dodatek, rozchylił się pierwszy kwiatek "Syreny", który do "Syreny" jak na mój gust podobny raczej nie jest. Jak trochę podrośnie, to dołączę zdjęcie, może ktoś pozna co to za jeden ;:150 .
A jakby tego było mało, zaczynam podejrzewać, że mój z trudem wyszukany wiciokrzew Blanche Sandman, jest wiciokrzewem Dropmore Scarlet a to jednak różnica :evil: .
Czy jestem paranoiczką, czy tylko ofiarą bylejakiego szkółkarstwa? :wink:
Mysza

'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Myszko, nie jesteś jedynym pechowcem- ja mam kremowe goździczki, które kwitną na ...różowo :;230 A co do powojników, może daj im jeszcze czas?
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

To ja może nie wielkością, acz ilością płatków.Po raz pierwszy mój Proteus zakwitł pełnią urody
Obrazek Obrazek
Może nienajwyraźniej wyszło, ale wyszło.
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina pisze:Jurku, co Ty na to ?

Obrazek
Wygląda na to,że mamy juz zwyciężcę :)
Piękny widok,wzbudza podziw i......podnosi poprzeczkę :D
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eleka pisze:To ja może nie wielkością, acz ilością płatków.Po raz pierwszy mój Proteus zakwitł pełnią urody
Poczekaj do lata,bedziesz miała okazję na powtórkę,juz co prawda nie pełne,ale też ładne :)
A to mój Proteus:
Obrazek
Obrazek
A to powtórzone kwitnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
eleka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 kwie 2007, o 20:15

Post »

Pojedynczy, czy pełny to i tak są to najpiękniejsze pnącza.
Jeszcze zauważyłam,na nowozakupionym powojn.Julia Corevon, pierwsze dwa kwiaty.Nie spodziewałam się tak mocnej czerwieni.Może ktoś ma większy okaz do oglądnięcia.Jutro, jak przestanie padać postaram się pstryknąć mu fotkę.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Piękne te wielowarstwowe powojniki, dziwi mnie jednak, bo takich nie mam ,że powtórne kwitnienie jest pojedyncze? I kolor piękny. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Powojniki”