Sezon 2007 i 2008
Sezon 2007 i 2008
Mój powojnik"Bałtyk"ma mnóstwo pączków,zimował w donicy i dopiero dwa dni temu go wsadziłam do ziemi na stałe miejsce.Żal mi go przyciąć,choć pewnie powinnam-gdyby ktoś się wypowiedział,byłabym wdzięczna-należy do drugiej grupy,o której piszą,że powinien być przycięty na wys.1-1,5m.Był kupiony jako wielkokwiatowy kwitnący 1x,okazało się,że kwitnie dwa razy,a pierwsze kwiaty są na pędach zeszłorocznych,tym bardziej żal przycinać.Obecnie ma ponad 2m.wys.
Czekam na opinie bardziej doświadczonych od siebie.
Czekam na opinie bardziej doświadczonych od siebie.
Życie jest piękne.
xyz
xyz
Właśnie sobie kupiłam powojnika "Warszawska Nike" - na fotce śliczny...
W opisie na stronie jest podany kolor purpurowo-fioletowy a na fotce jest ciemny bordo.
Zobaczymy jak zakwitnie ;-) Jeśli będzie fioletowy to będę musiała poszukać "Monte regulamin".
Jeden z moich sąsiadów ma piękne powojniki w ogrodzie i zawsze na jesieni je wycina prawie do samej ziemi, zostawia może 10 cm... Do lata już ma z tych 10 cm wielką kępę.
W opisie na stronie jest podany kolor purpurowo-fioletowy a na fotce jest ciemny bordo.
Zobaczymy jak zakwitnie ;-) Jeśli będzie fioletowy to będę musiała poszukać "Monte regulamin".
Jeden z moich sąsiadów ma piękne powojniki w ogrodzie i zawsze na jesieni je wycina prawie do samej ziemi, zostawia może 10 cm... Do lata już ma z tych 10 cm wielką kępę.
Ja posadziłam w tamtym roku przy pergoli przez całe lato poszedł do 1,5 m .Nie przyciełam go ,bo mi było szkoda tak ładnie sie owinoł .Myślałam że zrobie to na wiosne ale on juz ma pączki na całej długosci.Nie wiem co robić czy go moge przyciąc jeszcze
boje sie że jak nie przytnę to będzie wysoki ale rzadki

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Powojniki
Powojnik " Bill MacKenzie " to powojnik wschodni(orientalis) i jako taki w ogóle nie wymaga przycięcia, podobnie jak pow. alpejskie, tunguskie i teksańskie. Ciąć należy odmiany wielkokwiatowebasa gabriela pisze: Jak wysoko obcinacie powojnika,,Bill MacKenzie,,

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
U mnie rozpoczął się już sezon powojników. U większości z nich już zaczynają rozwijać się pąki a oto pierwsze w tym roku z kwiatami.
Clematis Alpina
( w rzeczywistości płatki mają jasno niebieski kolor, teraz już wyblakł bo kończy kwitnienie i zdjęcie jest zrobione w pełnym słońcu)

Clematis Asao

Clematis Alpina
( w rzeczywistości płatki mają jasno niebieski kolor, teraz już wyblakł bo kończy kwitnienie i zdjęcie jest zrobione w pełnym słońcu)

Clematis Asao

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- diya3
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 sty 2007, o 14:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie niestety przemarzl w ostatnich dniach powojnik alpejski ,,tetra...'' w poprzednim roku kwitł pięknie czteropłatkowymi jasnoróżowymi kwiatkami, teraz też miał mnóstwo pączków ale przyszedl w nocy mróz , no i już po kwiatkach
za to ten który nie kwitł przez poprzednie 2 lata/b.duże kremowe kwiaty/ po przesadzeniu w inne miejsce rośnie jak szalony i ma już ogromne pąki/a ja myślałam ,że jest z tych poźnych-a tu niespodzianka-zakwitnie na dniach
podeślę zdjęcie-może ktoś mi pomoże zidentyfikować odmianę
ewa
za to ten który nie kwitł przez poprzednie 2 lata/b.duże kremowe kwiaty/ po przesadzeniu w inne miejsce rośnie jak szalony i ma już ogromne pąki/a ja myślałam ,że jest z tych poźnych-a tu niespodzianka-zakwitnie na dniach
podeślę zdjęcie-może ktoś mi pomoże zidentyfikować odmianę
ewa
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Niestety ograniczenie czasowe na zmiany własnych postów jest bardzo kłopotliwe
, ale cóż nie mogę podmienić zdjęć więc wymnażam posty
Tak rzeczywiście wygląda mój Clematic alpina

Nowe zdjęcie Clemeti Asao

A tak w tej chwili wygląda, według mnie najpiękniejszy powojnik wielkokwiatowy
Clemati Bałtyk

Mam zdjęcia tego powojnika z innych lat......ale pozostawię wszystkich, którzy nie znają tego powojnika w oczekiwaniu na rozwinięcie się właśnie tych pąków.
To będzie "miód" dla oczu.

Tak rzeczywiście wygląda mój Clematic alpina

Nowe zdjęcie Clemeti Asao

A tak w tej chwili wygląda, według mnie najpiękniejszy powojnik wielkokwiatowy
Clemati Bałtyk

Mam zdjęcia tego powojnika z innych lat......ale pozostawię wszystkich, którzy nie znają tego powojnika w oczekiwaniu na rozwinięcie się właśnie tych pąków.
To będzie "miód" dla oczu.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,