Powojniki do donic,skrzynek na taras ,balkon- wymagania,uprawa,zabezpieczanie
- rastharsis
- 200p
- Od: 20 sie 2008, o 22:56
-
- 200p
- Od: 13 mar 2009, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Jaka ziemia
To ja się podłącze tutaj z pytaniem - jaka ziemia do powojnika? Mam ograniczone możliwości, żadnych oborników w supermarkecie raczej nie znajdę, a nie posiadam samochodu, żeby przywieźć go sobie z dalszych części miasta. Chcę go chodować na dużym balkonie, w donicy - jaką wybrać ziemię? Do wyboru mam ziemię do iglaków, kaktusów, pelargonii, surfinii, rododendronów oraz zwykłe do roślin ozdobnych lub 3 w 1 - Substral z nawozem i keramzytem. Keramzyt osobno tez mam. Poradzcie cos - może zamiast szalenstw kupie zwykla ziemie i jakis nawoz w butelce lub proszku? 

- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Ja uprawiam powojniki w mieszance ziemi i torfu - nie skarżyły sie, pięknie kwitły;)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
-
- 100p
- Od: 16 mar 2009, o 13:12
- Kontakt:
Wlasnie przyszly powojniki. Piekne. Juz maja paki z listkami. Super. Sprzedawca je przypial do bambusa. Ja zamierzam kupic mala kratke do nich - czy mam je sama poprzypinac, czy one same z siebie beda sie piely?
I jeszcze jedno - wiem, ze "dol" rosliny powinien byc zacieniony - co takiego mozna posadzic? A moze przykryc wierzch doniczki np kora?
I jeszcze jedno - wiem, ze "dol" rosliny powinien byc zacieniony - co takiego mozna posadzic? A moze przykryc wierzch doniczki np kora?
- Leśny Duch
- 1000p
- Od: 10 lut 2009, o 12:40
Powojniki powinny same się piąć - ja uparcie chciałam, żeby moje porastały "w bok", co im się niespecjalnie podobało, ale same się owijały. Możesz posadzić jakieś niskie roślinki, jakiekolwiek:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
Na leśnym balkonie
Witam wszystkich!
wpisuję swoją wiadomość jako początkująca, będąca pod ooogromnym urokiem clematisów:) Właśnie podjęłam decyzje o zakupie jednego (tylko, bo to początek ,a poza tym wymiary balkonu mnie ograniczają:) Po przewertowaniu tysiąca stron w internecie, obejrzenia setek zdjęć i porównaniu warunków, jakie mogę zapewnić z wymaganiami poszczególnych gatunków zdecydowałam: Xerxes (Elsa Späth) albo The President (na razie skłaniam się ku tym drugim)? No i mam dylemat, który wybrać?Co mi radzicie? Dodam, że sąsiadką będzie młodziutka pnąca róża o czerwonych kwiatach(oczywiście, jeśli zacznie w końcu żwawo rosnąć:). Planuję również zakup niezawodnych lobelii zwisających (do skrzynek) Jak to widzicie??
wpisuję swoją wiadomość jako początkująca, będąca pod ooogromnym urokiem clematisów:) Właśnie podjęłam decyzje o zakupie jednego (tylko, bo to początek ,a poza tym wymiary balkonu mnie ograniczają:) Po przewertowaniu tysiąca stron w internecie, obejrzenia setek zdjęć i porównaniu warunków, jakie mogę zapewnić z wymaganiami poszczególnych gatunków zdecydowałam: Xerxes (Elsa Späth) albo The President (na razie skłaniam się ku tym drugim)? No i mam dylemat, który wybrać?Co mi radzicie? Dodam, że sąsiadką będzie młodziutka pnąca róża o czerwonych kwiatach(oczywiście, jeśli zacznie w końcu żwawo rosnąć:). Planuję również zakup niezawodnych lobelii zwisających (do skrzynek) Jak to widzicie??
Witaj Lidko!
Ja mam dwa 'Xerxesy' i oba u mnie cienko przędły przez dwa lata..... Kwiata jeszcze ani jednego nie widziałam
. W tym roku ładnie odbija od ziemi jeden co go uwiąd dopadł i wzbudził się też drugi, który po prostu przestał rosnąć nie wiadomo z jakiej przyczyny. Może w tym sezonie w końcu cierpliwość moja zostanie wynagrodzona....
'The President' zagościł u mnie w tym roku, więc jeszcze nie wiem jak sobie poradzi ale z tego co się czyta na różnych forach, to jest to odmiana raczej niezawodna..., więc ja bym na Twoim miejscu spróbowała właśnie z nim
.
Kombinacja rodzajowo-kolorystyczna zapowiada się bardzo fajnie ;:228
Pozdrawiam,
Ja mam dwa 'Xerxesy' i oba u mnie cienko przędły przez dwa lata..... Kwiata jeszcze ani jednego nie widziałam

'The President' zagościł u mnie w tym roku, więc jeszcze nie wiem jak sobie poradzi ale z tego co się czyta na różnych forach, to jest to odmiana raczej niezawodna..., więc ja bym na Twoim miejscu spróbowała właśnie z nim

Kombinacja rodzajowo-kolorystyczna zapowiada się bardzo fajnie ;:228
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Widziałam 'Xerxes' w ogrodniczym. Ma powalające kwiaty, przeogromne w pięknym niebieskim kolorze. Chyba
na niego zachorowałam. 'The President' jest taki bardziej oklepany choć też ładny. Oba będą ładnie wyglądały
z różą.
na niego zachorowałam. 'The President' jest taki bardziej oklepany choć też ładny. Oba będą ładnie wyglądały
z różą.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Abeille i Myszek dziękuję za rady! W takim razie chyba zadecyduje los, kupię tego, który akurat będzie w ogrodniczym
(planuję wyprawę po clematisa i inne drobiazgi ) Mam nadzieję, że w końcu uda mi się stworzyć balkon, o którym marzę od dawna!!
Muszę przyznać, że bardzo emocjonuję się tym, że będę miała nowego gościa na balkonie
Chciałbym również spytać się Was ekspertów jaką ziemię polecacie (proszę o konkretną nazwę, bo wiem że wybór jest przeogromny). Nie zdecydowałam jeszcze co będzie chłodzić stopy mojemu clematisowi, opcje są dwie: kora + rojnik (nie zaszkodzi clematisowi?) albo jakieś drobne białe kwiaty (koniecznie białe, bo pomyślałam, że będą łanie komponować się z czerwoną różą i niebieskim clematisem..)eh, ale się rozmarzyłam!!:)
jeszcze raz dziękuję za rady
pozdrawiam

Muszę przyznać, że bardzo emocjonuję się tym, że będę miała nowego gościa na balkonie

jeszcze raz dziękuję za rady
pozdrawiam
Lidko!
Jeśli masz nielicznych delikwentów do posadzenia, to ja proponuję zainwestować w ziemię Substral, może być z nawozem długodziałającym.
Kora jako ściółka będzie bardzo dobra, rojniki też, tak jak wszystkie inne roślinki płytko korzeniące się.
Z roślin o drobnych białych kwiatkach doświadczenie mam tylko ze smagliczką nadmorską (Lobularia maritima), która kwitnie pięknie do późnej jesieni. Jest co prawda roślinką jednoroczną, ale nasionka drogie nie są, a i wysiewa się sama też nieżle.
Pozdrowienia,
Jeśli masz nielicznych delikwentów do posadzenia, to ja proponuję zainwestować w ziemię Substral, może być z nawozem długodziałającym.
Kora jako ściółka będzie bardzo dobra, rojniki też, tak jak wszystkie inne roślinki płytko korzeniące się.
Z roślin o drobnych białych kwiatkach doświadczenie mam tylko ze smagliczką nadmorską (Lobularia maritima), która kwitnie pięknie do późnej jesieni. Jest co prawda roślinką jednoroczną, ale nasionka drogie nie są, a i wysiewa się sama też nieżle.
Pozdrowienia,
Mysza
witam!
chciałabym prosić was o pomoc w wyborze zastępstwa dla Presidenta (lub Xerxesa).
Niestety, mój powojnik-podróznik chyba się nie przyjmie. Muszę wrócić do pierwotnego planu; zakupu niebieskiego powojnika wielokwiatowego. Wczoraj na naszym balkonie zaintalowaliśmy fantastyczną kratę , niestety na razie możemy pomarzyć o pięknym powojniku, który by się po niej wspinał.
Znalazłam świetne centrum ogrodnicze, ale -z powdou ogromnego zainteresowania powojnikami- nie zawsze można dostać wszystkie gatunki. Jeśli nie dostanę w/w, to na który powinnam zwrócić uwagę?
Chciałabym, żeby jednak był niebieski/fioletowy (chociaż może podpowiedzie mi równie piękny, o innym kolorze). Chcę posadzić go własnie na balknie w doniczce. Sadzę, że nie może być bardzo delikatny, bo pogoda na Warmii nie zawsze jest łaskawa. Balkon jest "wewnętrzy", więc powojnik nie będzie narażony na wiatry i ostre słońce. Macie jakieś propozycje? Będę ogromnie wdzięczna za podpowiedzi!
chciałabym prosić was o pomoc w wyborze zastępstwa dla Presidenta (lub Xerxesa).
Niestety, mój powojnik-podróznik chyba się nie przyjmie. Muszę wrócić do pierwotnego planu; zakupu niebieskiego powojnika wielokwiatowego. Wczoraj na naszym balkonie zaintalowaliśmy fantastyczną kratę , niestety na razie możemy pomarzyć o pięknym powojniku, który by się po niej wspinał.
Znalazłam świetne centrum ogrodnicze, ale -z powdou ogromnego zainteresowania powojnikami- nie zawsze można dostać wszystkie gatunki. Jeśli nie dostanę w/w, to na który powinnam zwrócić uwagę?
Chciałabym, żeby jednak był niebieski/fioletowy (chociaż może podpowiedzie mi równie piękny, o innym kolorze). Chcę posadzić go własnie na balknie w doniczce. Sadzę, że nie może być bardzo delikatny, bo pogoda na Warmii nie zawsze jest łaskawa. Balkon jest "wewnętrzy", więc powojnik nie będzie narażony na wiatry i ostre słońce. Macie jakieś propozycje? Będę ogromnie wdzięczna za podpowiedzi!

Multi Blue, to był mój pierwszy pomysł, gdy podjęłam decyzję o zakupie powojnika:)..a potem były kolejne i kolejne
Wyprawa przełożona na jutro, w ramach wycieczki:) Z rozmowy telefonicznej dowiedziałam się, że na chwilę obecną sprzedaży jest m.in. Clematis Ramona i Frau Mikiko. Możecie powiedzieć coś o tych odmianach??Wyczytałam, że Ramona nadaje się na bardzo słoneczne stanowiska (mój balkon to wystawa południowo-zachodnia,więc chyba by pasował.
Julio może również Tobie by odpowiadał)..no cóż zobaczymy jutro..znając mnie, to wybór i tak będzie "na wariata":)
aha Myszko "podróżnik" chyba jednak się nie poddał
A tak poza moim gderaniem "a który?" ,"a jakie odmiany?", "a czy znacie?" może pochwalicie się swoimi nowymi nabytkami lub okazami, które obudziły się po zimie?:)
pozdrawiam

Julio może również Tobie by odpowiadał)..no cóż zobaczymy jutro..znając mnie, to wybór i tak będzie "na wariata":)
aha Myszko "podróżnik" chyba jednak się nie poddał

A tak poza moim gderaniem "a który?" ,"a jakie odmiany?", "a czy znacie?" może pochwalicie się swoimi nowymi nabytkami lub okazami, które obudziły się po zimie?:)
pozdrawiam
W końcu kupiłam swojego pierwszego clematisa!!!
Pominę ile mi to zajęło i ile miałam pomysłów, na który gatunek się zdecydować:)
A oto on,

Najładniejszy okaz, jaki znalazłam w szkółce. Nie był faworytem, przy wcześniejszym wyborze, no ale cóż, miało być " na wariata":)..i było:)
Jak się Wam podoba mój H.F. Young?:)

A oto on,

Najładniejszy okaz, jaki znalazłam w szkółce. Nie był faworytem, przy wcześniejszym wyborze, no ale cóż, miało być " na wariata":)..i było:)
Jak się Wam podoba mój H.F. Young?:)