Przede wszystkim serdecznie dziękuję Wam za odwiedziny!
Saraaa pisze:Ciesze się, że zdecydowałaś się ujawnić swoją kolekcje, która jest baaardzo okazała...
Okazała? No coś Ty!

Ja tak długo zwlekałam z ujawnieniem, bo mi było wstyd, że przy większości Waszych kolekcji mój temat będzie wyglądał, jakbym chwaliła się, że mam w ogródku trawę.
Saraaa pisze:za wszystkie maluszki mocno trzymam kciuki, aby nie pzestawały rosnąć
Z Twoimi kciukami maluszki na pewno dadzą radę.
Saraaa pisze:będe tu do Ciebie zaglądać, bo bardzo mi się tutaj podoba
A mnie się podoba, że już mam stałą "zaglądaczkę"!
Saraaa pisze:pozdrawiam w ten wigilijny wieczór

Ja również pozdrawiam... w ten wieczór pierwszego dnia świąt. ;:225
Madzia0400 pisze:Roślinki cudowne i bardzo zadbane- a to się ceni

fajnie, że mamy przyjemność oglądania takich okazów

Pozdrawiam serdecznie i życzę aby Twoi zieloni przyjaciele cały czas byli tak pokaźni i urokliwi

Kochana, Ty mi tak nie pisz, bo wpadnę w samouwielbienie.
A serio, to ja jestem ogromnie wdzięczna, że tyle mądrych wskazówek i rad mogę czerpać z forum. Naprawdę, jesteście nieocenieni!
Cześć
deissy!
Palma koralowa jest taka ładna, odkąd pamiętam, więc to nie moja zasługa.
Kliwię 3 miesiące temu odłączyłam od dużego okazu teściowej i byłam przeszczęśliwa, gdy ją sadziłam, mimo, że wyczytałam na forum, że bardzo powoli rośnie. I, wyobraź sobie, codziennie przez ten czas zaglądałam do niej, czy nie widać postępów, a tu tydzień temu taka niespodzianka - jeden listek za drugim.

Warto było czekać, choć wiem, że na kwitnienie będę musiała poczekać co najmniej 3 lata.
A co do różyczki, to było mi bardzo przykro, że nie wyszło Ci z moimi nasionkami.

Sama dopiero zaczynam przygodę z roślinkami i wiem, jak boli każde niepowodzenie, dlatego bardzo się cieszę, że będę Ci mogła sprawić radość w miarę rozwiniętą roślinką.
Przy okazji, Twoje Adenium ma już 4 listeczki.
zuzia55 pisze:Śliczne roślinki zgromadziłaś,szczególnie podoba mi się haworsja,tez mam obiecaną na wiosnę od koleżanki z forum.
Ja niedawno widziałam gdzieś czerwoną haworsję, cudo!

Niestety (a może stety), jestem spłukana...
zuzia55 pisze:Ładnie wygląda fittonia,u mnie siedzi kilka miesięcy,bez widocznych oznak wzrostu.
Hmm, pewnie wiesz, że fittonia potrzebuje zwiększonej wilgotności i najlepiej, gdyby stała na podstawce z keramzytem i wodą?
zuzia55 pisze:Niech Ci wszystkie zdrowo rosną.
Dziękuję! ;:18
Czarodziej_ pisze:Ta palma (duży okaz) o której piszesz to juka
Tak coś czułam, że to nie jest "zwykła" palma.

Jedną jukę już mam, ale ogrodową - chyba nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego, poza nazwą? Zaraz poczytam o domowej.
Czarodziej_ pisze:natomiast co do cebul jeśli młode powstają poprzez podział cebuli (samoczynny) to jest to vallota natomiast jeśli obok dużej cebuli pokazała Ci się z ziemi malutka to prawdopodobieństwo jest większe że to właśnie hipeastrum
To znaczy ona była jakby przyklejona do macierzystej cebuli i ja ją zwyczajnie urwałam i posadziłam obok tych dwóch "upierzonych".
Tutaj dobrze widać cebulę-matkę z maluszkiem:
Czarodziej_ pisze:czemu posadziłaś te cebule razem i tak blisko siebie?
Żeby nie czuły się samotne.

A serio, ze względów czysto ekonomicznych - zabrakło mi doniczek, więc umieściłam je w jednej. Poza tym, podstawki, w których wcześniej stały zabrałam z filiżanek stanowiących część chodzieży i mama upominała się o ich zwrot.
Sugerujesz, że mam je rozsadzić? A wystarczy, jeśli posadzę je trochę dalej od siebie?
Proszę, napiszcie, czy Wy też widząc ciekawy kubek, miseczkę, niewinny wiklinowy koszyczek przerabiacie go już w myślach na domek dla swoich roślinek...?