Bogusiny Ogród (Bogusia2)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Frida pisze:Bogusiu, szalejesz na wiosnę z zakupami. Pozazdrościłam Ci pełników i wczoraj wybrałam się na zakupy, kupiłam jeden - czerwony - więcej nie było. Z tej zgryzoty nabyłam dwie magnolie oraz jednego ciemiernika.
Pozdrawiam, Danuta
ale się uśmiałam...piękny zakup jako pocieszenie.
:;230 :;230

pierwszy raz słyszę i widzę pełniki :shock: :shock: :shock:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00

Post »

Witajcie kochane Koleżanki. Haniu dziękuję :D . Juz teraz wiem jak sadzić. A oto moje cesarzowe. Pozostaną jednak bezimienne, bo na opaskach był napis Light Pink i Light Red i nie więcej czyli Jasnoróżowa i Jasnoczerwona :?. Ale nic to. Jeżeli będą miały kwiaty takie jak na obrazkach wetkniętych w doniczki, to wszystko im daruję. :D
To jest różowa
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
A to jest czerwona
Obrazek Obrazek Obrazek
Piekna sadzonka mojej ulubionej, białej, serduszki okazałej.
Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Bogusiu, piwonie piękne, dobry zakup (a ceny też dobre?). Mam chyba podobną różową, raz kwitła, teraz się rozkrzewia po złamaniu przez psa. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zakwitnie. Jak patrzę na te pąki, to ... ech. Moja cudnie pachniała świeżymi różami - tylko jak to zmierzyć, bo róże też różnie pachną.
Wykład Hani jak zwykle rzeczowy i bardzo przystępnie podany :lol: .
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
nigella
1000p
1000p
Od: 1 kwie 2009, o 23:36

Post »

Brawo! Uwielbiam takie zakupy!
Też mam już sporą kolekcję piwonii krzewiastych, jeżeli pięć to dużo.
Właśnie dzisiaj posadziłam ostatnią ale wszystkie są jeszcze młodziutkie i do pełnej krasy im daleko.
Pełnikami zaintrygowałaś więcej osób.
Pozdrawiam, nigella
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Hanka "odwaliła kawał dobrej roboty", super instrukcja sadzenia peonii drzewiastej, dodam jeszcze, że jest mniej wymagająca niż bylinowa jeśli chodzi o wilgotność gleby.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu-piękne nabytki i od Hanki jak zwykle szybko, jasno, czytelnie wszelkie instrukcje.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam
Bogusiu teraz rozumiem dlaczego Danusia dostała zgryzoty, zakupy super i piwoni serduszki , ja nie miałam szczęścia zawsze kupowałam niby białą a później była różówobiała, jeśli mozna zapytać to gdzie zakupiłaś swoje nowe nabytki,
Pozdrowionka ciepluteńkie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Bogusiu

choruję na takie piwonie- ale niestety miejsca nie mam :cry: :cry:
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie miłe Koleżanki :D. Wszytkie rośliny kupiłam albo w PNOZ w Al.Krakowskiej albo w sklepach naprzeciwko PNOS, na u. Krakowiaków. Serduszkę w PNOZ. Peonie u ogrodnika naprzeciwko.
Jestem strasznie zawiedziona pogodą. Nastawiłam sie na prace w ogrodzie a tu pada od samego rana. Nawet wyszłam do ogrodu ale po 30 minutach kurtka mi przemiękła i tyle było roboty. Poza tym padły mi lawendy i dziś to dopiero zauważyłam. Zostały zaledwie dwie a uschło 8 szt w tym dwie bardzo duże kępy :cry: . Zetnę je na 10 cm i poczekam. Może odbiją.
Nie kupujcie pełników! Te moje były strasznie pędzone, bo mimo że mają dużo pączków marnieją w oczach. Są podlane, na słońcu, nie wiem co im nie służy. Jeszcze dwa dni temu były piękne a dziś smętnie zwisają. Tak jakby miały tyle sił zeby dotrwać do przekwitnięcia tych pierwszch rozkwitłych kwiatów, z którymi je kupiłam. Te rozwijające się z pączków są dużo mniejsze, a dziś, te pierwsze kupione, różowe, w ogóle podziękowały. Mam nadzieję, że Wasze nie były takie wymyślne i lepiej będą się rozwijać.
Bogusia
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Bogusiu, piękne piwonie drzewiaste kupiłaś. Ta różowa na etykietce bardzo przypomina moją 'Hana Kisoi' a jeśli na
Twojej przywieszce jest jeszcze numer 28 to już na pewno ta sama.
Tu jest jej zdjęcie sprzed lat, sama porównasz jak Twoja zakwitnie. Z góry przepraszam za wklejanie na Twoim wątku.
Lekcja Hanki o jej sadzeniu doskonała, tylko korzystać. Brawo Haniu.

Obrazek

Życzę Ci powodzenia w uprawie piwoni i nie tylko.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesiu dzięki za wizytę. Swoim zdjęciem pięknej piwonii, zrobiłaś mi wielką przyjemność :D . Dzięki za info. o numerach na przywieszkach. Na różowej jest numer 04 a na czerwonej 02. Czy wiesz jak rozszyfrować te kody?
Bogusia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu-pełnik czerwony(zdecydowanie mniejszy od Twoich) też mi jakby przywiądł zamiast się rozwinąć, myślałam,że to z powodu wiatru.Jeśli kolejny kwiat się nie rozwinie, to trudno.Wsadzę go w podwórkowym,ale w osłoniętym miejscu.W nocy z niedzieli na poniedziałek przewidują nawet przymrozek.Zza okna zawsze można przenieść do środka.U nas nie pada wcale, ale jest zimny wiatr,trochę chmur przelotnych i dużo słońca.Właściwie to idealna pogoda na wycieczkę w góry.Niestety muszę posiedzieć na esejami studenckimi i pracami ze Studium Podyplomowego.Przykro,że stolicę tak mocno skrapia akurat w weekend.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Bogusiu, te numery na przywieszkach odpowiadają prawdopodobnie numeracji odmain przez producenta. Ale niestety
każdy producent ma własną numerację jak zauważyłam. One najprawdopodobniej by się zgadzały jakby to był ten
sam producent ale jak widać to nie jest w naszym przypadku. ;:185
U mnie był numerk 28 co nie przeszkadza że to może być ta sama piwonia ;:219
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

dziewczyny

czy te piwonie sadzi się w cieniu, półcieniu? mam miejsce od wschodu tam do 14 jest słońce pózniej cień...
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie miłe Ogrodniczki. Tess, z tego co sie naczytałam na temat peonii krzeczastych wynika, że moga być w półcieniu i że to sprzyja dłuższemu okresowi kwitnienia i lepszemu wybarwieniu. Z kolei na karkach wetkniętych w doniczki, mniemam że przez producenta, jest napisane, że preferują miejsca słoneczne. Ja jedną posadzę w miejscu bardzie nasłonecznionym, a drugą w bardziej cienistym. W ogóle nie mogę się zdecydować gdzie im będzie dobrze. Przyjaciólka mi radzi, żeby posadzić je w grupie, ale moim zdaniem tam jest miejsce dla jednej, bo mam nadzieję, że wyhoduję duuuże krzewy a czytałam, że przesadzania nie znoszą. Więc póki co siedzą w doniczkach a ja myślę.
Już ostatnia sesja donicy z hiacyntami, które są w apogeum kwitnienia. Zakwitły też maleńkie narcyze czy może żonkile.
A to jak różnie wyglądają młode róże. Obie sadzone z gołym korzeniem jesienią:
pierwsza to Mr.Lincoln, druga Erotica
Obrazek Obrazek
Nie byłabym sobą, gdybym nie miała wątpliwości co do nawożenia. Te róże, tak jak wiele róż w moim ogrodzie, posadziłam jesienią , na oborniku. Teraz ich w ogóle nie nawoziłam. Podlałam, bo zrobiło się sucho i nic poza tym. Dobrze?
A to nowokupiona bezimienna żurawka. Może znacie jej nazwę.
Obrazek Obrazek
Filip w ogrodzie Obrazek Obrazek Obrazek
Bogusia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”