Dala- mój piękny ogród cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
x-d-a

Post »

Witajcie dziewczynki,

ja dzisiaj dopiero teraz wchodzę na forum, bo całe przedpołudnie - mimo kiepskiej pogody - pracowałam w ogrodzie.
Rano było jeszcze całkiem, całkiem i nawet, jak pisała Ewa z Wrocławia, świeciło słońce, ale szybko się zachmurzyło i zrobiło zimno (ok.4 stopni), a teraz to nawet pada coś w rodzaju śniegu.
Mój M. kontynuował przekopywanie wrzosowiska (on się b. szybko nudzi, męczy i zniechęca i dlatego dość wolno mu to idzie, ale ja cicho siedzę i cieszę się, że nie muszę tego robić sama).
Ja porządkowałam kolejne rabaty i m.in. przycięłam barbulę (kariopteris) i wrzosy na rabacie iglakowej (a wybujały na pół metra) i rozsadziłam trochę kwiatków (m.in. tojeść, przetacznik i marcinki).
Teraz ziemia jest taka fajna, wilgotna i łatwo się przesadza. A do tego w ziemi jest tyle tłustych dżdżownic, że aż przyjemnie... U Was też?

Halinko,
teraz nocne przymrozki mogą być już bardzo niebezpieczne, bo wiele roślin ma już nabrzmiałe pąki.

Haniu,
czy Twojemu amorkowi nie jest zimno w tym skąpym ubranku? Bo psiunia to chyba futerko ma całkiem, całkiem...

Danusiu,
moja laurowiśnia straciła tylko kilka listków, ale Ty Twojej jeszcze nie spisuj na straty, bo zawsze jest szansa, że odbije od korzeni. Ja mam podobną sytuację z aukubą japońską...
Z pierisem dotąd nie miałam żadnych problemów, a niczym go specjalnie nie okrywam. I im jest starszy, tym bujniej kwitnie.

Grażynko,
masz rację, te liliowce, to popularne smolinosy i właśnie one najszybciej wylazły z ziemi. Te szlachetne odmiany są jeszcze malutkie.

Ido,
to nie rura ciepłownicza, ale ogrzewanie podłogowe..

Ado,
patrz wyżej!

Alu, Ewo, Moniko
i u Was niebawem będzie wiosennie. Na szczęście prędzej czy póżniej, ale wiosna przychodzi wszędzie.

Cynthio, Ewo
po chwilowych porannych przejaśnieniach i u mnie jest teraz zimno i ponuro.

Ewo z Wrocławia,
rano wydawało się, że będzie pięknie, ale niestety...Na szczęście krokusiki już wylazły, ale w tym roku na fiołki jeszcze poczekamy.

Magdo, Moniko, Ado, Agnieszko
niestety, "grzanie z góry" zostało szybko wyłączone i również do mnie powróciła zima...

Reniu,
trochę dzisiaj popracowałam, a co zrobiłam, napisałam wyżej.

Mons,
witam Cię serdecznie w moim ogrodzie i cieszę się, że Ci się podobało.

Ido,
wstawiam jeszcze wczorajsze fotki, żeby przywołać trochę tego nastroju wiosennego.

Dziewczynki, nie zapominajcie, że ja mieszkam u stóp Ślęży - magicznej Góry, na szczycie której jest czakram i to on wysyła do mnie dobre fluidy, korzystne dla moich roślinek...

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalo już przesadzasz roślinki :?: ,właśnie mam do przesadzenia trytomę,trawę kostrzewę muszę poprzesadzać,rozdzielić i przyciąć,mam pierwszy rok i nie wiem kiedy się za tę trawę wziąć :?: .Chciałabym przesadzić kalinę ,małą i też nie wiem kiedy,może coś podpowiesz :?: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
x-d-a

Post »

Halinko,
z delikatniejszymi roślinkami jeszcze chwilkę bym się wstrzymała, chociaż tę kalinę to chyba można przesadzić zanim ruszy wegetacja.
Ja rozsadzałam byliny kwitnące póżnym latem lub jesienią, no i u mnie jest trochę cieplej niż w innych regionach kraju.
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Dalo aż się uśmiechnęłam od ucha do ucha jak zobaczyłam te piękne kwiatki :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Zasada jest taka- byliny kwitnące wiosną i wczesnym latem, dzielimy i przesadzamy jesienią, natomiast kwitnące późnym latem i jesienią przesadzamy teraz. A krzewy to im wcześniej tym lepiej.
Ale ja i tak często robię po swojemu i nie trzymam się regół :D
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

dalo to sporo popracowałaś dzisiaj w ogródeczku :D fajnie ze chociaż Tobie pogoda na prace pozwoliłam :D u mnie wieje i pada snieg , ale tez byłam w ogródeczku :D sadziłam roślinki od Comy :D
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Dala, cudnie, wiosennie u Ciebie :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Grzesiu ja robię to samo :oops: sadzę kiedy dostanę albo kupię albo kiedy mam czas :lol:
Dalo przepraszam ,że u Ciebie :? :lol:
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Dalu ,Grzesiu dzięki za podpowiedź :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dalu-to miałyśmy pracowity dzień :P :P
Awatar użytkownika
cattleya
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2007, o 13:19

Post »

Dala zazdroszczę prac w ogrodzie. Ja tez chcę już oglądać tłuste dżdżownice w moim ogrodzie ;:145
I moje róże http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 74&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
I ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=21086" onclick="window.open(this.href);return false;
x-d-a

Post »

Agatko,
Aszko,
Halinko,
Jadziu,
Reniu,
nie dajemy się zimie i u nas na forum ogłaszamy wiosnę :!:
Zresztą kalendarzowa będzie bez łaski już w sobotę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dalu to proszę o troszeczkę tej dobrej energii dla mojego ogrodu.
Podmuchaj w moją stronę, to może doleci. :wink: :lol:
A mnie potrzeba jej jak rybie wody, bo ta pogoda mnie dobija. ;:110
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Ja nałożyłam bluzkę i 2 swetry szalik i powiem- było mi gorąco.Żeby nie wiatr to by był bardzo ciepły dzień.W zaciszu było miło 8) 8)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, ale ty nie masz czego u mnie zazdrościć. Przecież widzę sama na zdjęciach że u Ciebie też już jest wiosna na
całego. Te krokusiki są śliczne. Takie dorodne i tłuste. Aż ślinka leci
;:13
A jaki pieris wyrośnięty i zielono wszędzie. Widzę że Ty też masz śliczną żabkę co ci pilnuje kwiatków i tłuste dżdżownice.
Nie przepracuj się za bardzo. Jeszcze jest trochę czasu by z wszystkim się uporać.

Pozdrowionka
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”