Pies na gryzonie

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jeśli moge cos wtrącic to polecam jack russela - jednak z dobrej hodowli, po "normalnych " rodzicach..
Zarówno yorki jak i jacki MOGĄ BYĆ : histeryczne, szczekliwe, złośliwe..etc ALE NIE MUSZĄ !!!
Ja osobiście mam doświadczenie z yorką - (nie kopie ) ale jacki u zaprzyjaznionej hodowczyni tez tego nie robią .
Nie musze dodawać, ze gryzoni obie nie mamy:-)
A tak dla porównania fotka szczeniąt obu ras :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
piters
50p
50p
Od: 5 paź 2008, o 11:45

Post »

albo się mylę, albo mój post zniknął....
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piters pisze:albo się mylę, albo mój post zniknął....

Awaria była.
Zbyszek444
100p
100p
Od: 30 sty 2009, o 19:41

Post »

[:( :( :(
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

ja polecam jamniki na gryzonie ;)
dominikdz1420
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 lip 2010, o 18:52

Re: Pies na gryzonie

Post »

a ktory bedzie lepszym rozwiazaniem , jack russell terrier gładkowłosy czy szorstkowłosy
Awatar użytkownika
PUMKA
500p
500p
Od: 16 sty 2009, o 10:25
Kontakt:

Post »

Oba tak samo cięte, a od Ciebie zależy czy wolisz psiaka gładkiego czy szorstkim włosiem:-) Nawet " szorstek" choć ma dłuższe włosy to są one twarde i absolutnie nie ma z nimi problemu pielęgnacyjnego...gdy pies nawet zakopie sie po szyje to otrząsając się usunie z sierści ziemię.
Green Tea
100p
100p
Od: 20 mar 2010, o 08:21

Post »

Jamniki, zwłaszcza szorstkowlose są świetne w polowaniu na gryzonie.
Jednak najskuteczniejsza jest łasica (a na drugim miejscu kuna) :D Oczywiście nie można jej przynieść do ogrodu (tzn. fizycznie pewnie można, ale nie wolno, zarówno prawnie jak i moralnie :-) ) , ale gdyby zamieszkała sama, to naprawdę robi pogrom wśród gryzoni. Tylko, że jeśli sąsiedzi mają koty, to raczej nie zamieszka...
"Ogrodnik wspiął się - istny drozd w waciak odziany - na szczyt drzewa,
łącząc tym samym niby most to, co dwunogie, z tym, co śpiewa."
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Kuna może i teoretycznie robi pogrom wśród gryzoni, jednak praktycznie może przynieść poważne szkody jeśli zamieszka na poddaszu. Tak, że kune odradzałbym.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Green Tea
100p
100p

Post »

Tak, jeśli chce sie mieć wszystko szczelnie zamknięte, to kuna potrafi sama sobie zrobić drzwi :D , ale ja zostawiłam im swobodne wejście, więc nic nie niszczą, bo nie muszą. Co roku mam na strychu całą kunią rodzinkę. Ja się z tego cieszę, ale ja jestem pod tym względem raczej nietypowa :shock: , a poza tym moge sobie na to pozwolić, mam na tyle duży dom, że strych wcale nie jest mi potrzebny, rzadko tam chodze. Małe strasznie rozrabiają, bawia sie w ganianego, skaczą z belek na podlogę, robia niezły łomot, ale ja na to reaguje uśmiechem na twarzy. Jestem im bardzo wdzięczna za zlikwidowanie plagi myszy. Kupiłam niezamieszkały stary dom na dużej odludnej działce, pierwsza zima uplynąła mi na wymyślaniu, jak schować i zabezpieczyć przed myszami doslownie wszystko. Nie tylko jedzenie, ale nawet buty mi zjadły :lol: :lol: ... A teraz nie mam w domu doslownie ani jednej myszy, a w ogrodzie znacznie mniej.

Ja tak naprawdę nie namawiam nikogo do takiego rozwiazania problemu gryzoni. To chyba oczywiste, że mówię to półżartem. To jest możliwe tylko w wyjatkowo wyjątkowych przypadkach, tak sie składa, że ja mam taki własnie przypadek. Jednak, może... może znajdzie sie jeszcze parę osób, które mogłyby sobie pozwolic na coś takiego i przeczytaja z zainteresowaniem o tym, jak to ktoś mieszka z kunami, które mu zlikwidowały myszy :D :D . (Są też kuny leśne, w odróżnieniu od domowych, zwanych kamionkami)
Łasica to natomiast inny temat. Ona w domu nie zamieszka, no chyba że oswojona. Czytałam, że dawniej ludzie oswajali łasice i trzymali je w domach właśnie po to, by tępiły gryzonie, koty wtedy nie były powszechne, a poza tym kot jest malo skuteczny w porównaniu do łasiczki, ona jest mała i bardzo giętka, potrafi wejść do mysiej nory.

No, a calkiem poważnie, to może kupowanie drugiego pieska nie jest konieczne, może wystarczą dzwiękowe odstraszacze, u mnie skutkują. Pies jest bardzo malo skuteczny, poza tym pies "pracuje" tylko w dzień, bo jest zwierzęciem dziennym, a prawie wszystkie gryzonie żerują głównie w nocy.
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Łasicy chyba nie da się oswoić. W domu trzymało się gronostaje. Słynna Dama z łasiczką to w istocie dama z gronostajem.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Green Tea
100p
100p

Post »

To, że Dama z łasiczką, to dama z gronostajem - wiem, od dziecka :) Natomiast zastanawiam się, czy faktycznie nie da sie oswoić... Oczywiście nie zamierzam próbować, dzikie zwierzę powinno pozostać dzikie! Chodzi mi jedynie o to, że "moja" łasiczka, która mieszka u mnie pod starą lipą, jest już dość "oswojona" :D , wychodzi, kiedy jestem w pobliżu i wcale nie ucieka przede mną :D . Ja oczywiście nie staram się zmniejszać dystansu, chcę, żeby miała absolutną pewność, że jej nie zagrażam. Początkowo bylo widać, że jest wystraszona, teraz to raczej wygląda jak powitanie :D Jest bardzo ciekawska :D zawsze sprawdza, co robię, staje słupka i zagląda...
Josif Brodski "Ogrodnik"
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

Jeśli chodzi o proporcje między drapieżcą a ofiarą, to łasice są największymi zabójcami. Gdyby takie proporcje zachować przy lwach, to w pojedynkę zabijały by słonie.
Może ta łasica chce Cie upolować i zjeść? :heja
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Green Tea
100p
100p

Post »

Jasne, tylko czeka, aż zdarzy się, że będę szła z cebulką, czosnkiem, marchewka, jablkiem... żeby miala od razu potrawkę... ;:137
Josif Brodski "Ogrodnik"
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

dominikdz1420 pisze:a ktory bedzie lepszym rozwiazaniem , jack russell terrier gładkowłosy czy szorstkowłosy
... moim zdaniem wersja pośrednia czyli jack z włosem tzw "złamanym" stosunkowo łatwy w pielęgnacji, włos szorstki trzeba trymować systematycznie ale jeśli ktoś lubi to dlaczego nie ?
Rodzaj włosa jednak nie ma tu żadnego znaczenia w przypadku tępienia gryzoni na działce :)
A jack russell terrier to ciekawa rasa tylko trzeba nabyć od prawdziwego hodowcy ...
Rysiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”