Guciowe storczyki - gucia

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety, u białego z żółtą warżką pierwszy kwiat rozwinięty na uśpionym pędzie po 2 tygodniach usycha ...zupełnie nie wiem dlaczego?
ja też mam białego z żółtą warżką i też kwiaty były krótkotrwałe, pierwszy odpadł po 2,3 tygodniach. bardzo krótko kwitł jak na Phalaenopsisa, ale wydłuża jeszcze pęd i odgałęzienia. miał 20 kwiatów, ale bardzo nietrwałych. pierwsze odpadły zanim rozwinęły się ostatnie. nie wiem, czemu tak jest. może to taka odmiana.

a pozostałe są piękne.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cytrynowy prześliczny :D uwielbiam takie pogodne słoneczne kolorki :D
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko, wiesz, jak czas szybko 'leci' ? Postaram się dotrzymać słowa, co do wakacji :)
A teraz o Twoich storczykach. Żal tego białego. U falenopsisa dwutygodniowa trwałość kwiatów, to rzeczywiście zagadkowa sprawa. Może ma takie geny po 'rodzicach' :?:
Gdyby to była katlejka, nie byłabym zdziwiona...
A Twoja biała piękność w dodatku wyjątkowo zdrowo wygląda !
Ten cytrynowy bardzo ładny, no i widzę tajemniczy pęd, u którego naliczyłam chyba z 10 pączków !!!

A co z Twoją 'Nelly...' ? Dalej postępuje choroba na liściach ?
U mojej, na jednym się zatrzymała, a na drugim znów widzę postęp brązowienia. Pewnie tak będzie, aż dojdzie do psb...
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Guciu, tam z tyłu na zdjęciu widzę sabotka. mój jest taki sam, ale nie kwitnie od dłuższego czasu. nie miał też aż tak wysokiego pędu kwiatowego. Co robisz, że Twój jest tak piękny?
platynka :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pestko, dziękuję :D Storczyki na poważnie zaczęłam uprawiać w styczniu ubiegłego roku, a ten z wysokim pędem z pączkami kwitnie u mnie już po raz drugi. Kolekcję falenopsisów mam niewielką, bo tylko 9 sztuk, ale cieszę się z niej ogromnie, bo prawie wszystkie powtarzają kwitnienie.
Agnieszko, ten cytrynowy najszybciej rozwinął kwiaty, zarówno te na uśpionym pędzie , jak i te na nowym i bardzo go lubię :)
Platynko, sabotka dostałam w prezencie na początku sierpnie ubiegłego roku i kwitnie bez przerwy. W tej chwili rozwinął już 6 kwiatka i ma kolejne pączki i nową rozetę, ale nie jest to tzw. moje kwitnienie. Podlewam go podobnie jak falki, po przesuszeniu podłoża. Dla uzupełnienia wapnia i magnezu zawsze dolewam kranówki lub wody po gotowaniu jajek. Nawożę ostrożnie i utrzymuję maksymalna wilgotność na parapecie. Ciekawa jestem, czy i on powtórzy u mnie kwitnienie...zobaczymy :?:
Dusiu, kupiłam go jako 'Big White Cloud' i pierwsze kwitnienie...to sklepowe, trwało u niego 4 m-ce. Zobaczymy, jak długo będą kwitły kwiaty na nowym pędzie.
Asieńko, wiem, wiem... czekam, ale to aż 5 m-cy :cry:
Biały zgubił dzisiaj tego uschniętego uśpionego kwiatka, ale rozwija ładnie pączki na nowym pędzie, więc miejmy nadzieję, że będzie ok.
Cytrynowy kwitnie super, ten lewy krótki uśpiony pęd ma w tej chwili 3 kwiaty, a ten nowy po prawej rośnie nadal. Największą niespodziankę zrobił mi jednak ten "drzewkowy"...na drugim zdjęciu..wszystkie kwiaty rozwinęły się na uśpionych pędach i są po prostu cudne. Nowy pęd rośnie już szybciej, ale będzie raczej niezbyt długi.
"Nelly' ratuję wszystkimi siłami i wydaje mi się, że choroba zatrzymała się na tej jednej psb. Dzisiaj skróciłam znowu chore liście i podlałam deszczówką z Bravo, ale psb na pewno nie uratuję :cry:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Witaj Guciu. Piękne kwitnienia, oby było ich jeszcze więcej i jak najdłuzszych! :)

Takiego jak Twoje drzewko białe z warżką bordo też mam, kwitł dokładnie tak samo- wysoki pęd i na górze rozgałęział się we wszystkie strony, miał z 4 czy 5 małych pędzików naokoło, nazywałam go wiatraczkiem ;) Bardzo wigorna roślinka, przedłużał mi pędy, puszczał odgałęzienia... Niestety, to był 1 z moich dwóch pierwszych i przelałam go, teraz jest w reanimacji. Ale liczę na ten jego wrodzony wigor :)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

guciu piekny jest ten biały z bordowa warzka- mam takiego samego ale przekwitl mi w grudniu i jak na razie nic nie wypuszcza, caly czas czekam bo te kwiaty sa sliczne :lol:
gelka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, kupiłam go jako 'Big White Cloud' i pierwsze kwitnienie...to sklepowe, trwało u niego 4 m-ce. Zobaczymy, jak długo będą kwitły kwiaty na nowym pędzie
mój biały był kupiony jako Phalaenopsis white satin (a przynajmniej tak pisze na białej tabliczce wetkniętej w doniczkę). był kupiony, jako jedyny z moich Phalaenopsisów, bez kwiatów. kwiaty nie są bardzo trwałe, ale ostatnio miał ich 20 na 1 pędzie, a teraz puszcza 10 następnych pąków na przedłużeniach. to naprawdę piękny phalaenopsis, ale byłoby cudownie, gdyby kwitł nie kilka tygodni, ale np. pół roku albo chociaż 3 miesiące.

a cytrynowy Phal. piękny. biały z rózową warżką też, ma bardzo dużo kwiatów. mój miał tylko 5, właśnie przekwita.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Bożenko, przekonasz się, że to tylko 5 miesięcy :) :) :)
Biały falenopsis z malinową warżką (gałązkowy) - MARZENIE ! Juz pisałam, że mam do nich słabość.
A co do Nelci, czemu piszesz, że nie uratujesz tej jednej psb ? Co się z nią dzieje ?
Pytam, bo u mnie jeszcze choróbsko nie doszło do psb., a to, co miałaś na liściach, u mojej Nelly wygląda
podobnie. Obserwuję więc, czego mogę się spodziewać w najbliższym czasie :?
Najlepsze jest to, że pomimo choroby, moja Nelly I. szykuje się do kolejnego kwitnienia na pędzie
wydanym z niedojrzałego przyrostu. A skoro "niedojrzałego", to będą na nim 2 kwiatki...
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie, ....marzyło mi się o wiośnie, ale zima niestety nie odpuszcza :cry:
Na szczęście kolejne moje kwitnienia dodają mi jak zawsze humoru :D

Obrazek Obrazek

Mój "pierwszy", to jego drugie kwitnienie u mnie. Piękna hybryda, z długim pędem kwiatowym i dużymi kwiatami.
Moje kwitnienia zupełnie nie odbiegają od tego pierwszego- sklepowego, wydaje się nawet, że kwiaty są większe.
Stare pędy nigdy nie uruchamiały uśpionych oczek, a nowe pędy kwiatowe, pojawiały się już po miesiącu od zrzucenia kwiatów.

Obrazek

Hybryda kupiona jako 'Big White Cloud', rozwija kolejne pączki na nowym pędzie. Zrzucanie kwiatów z uśpionego pędu nie powtórzyło się.

Obrazek Obrazek

Mój "piąty", ładna hybryda z rodzaju "gałązkowych"...to moje pierwsze kwitnienie.

Obrazek Obrazek

Mój "trzeci", hybryda ta nie wypuściła nowego pędu. Ma jedynie boczne pędy z uśpionych oczek. Kolor w realu pokazuje drugie zdjęcie...jego kolor na tle szyby jest lekko przekłamany.
Po tym kwitnieniu, obetnę stare pędy i zobaczę po jakim czasie storczyk wytworzy nowy pęd kwiatowy.

Asieńko, psb o której mówię, straciła już wigor, pozostał jeden liść, który dalej żółknie :cry:
Na szczęście pozostałe są ok, więc jest nadzieja, że choroba się dalej nie rozwija. Wczoraj prysnęłam ją Asahi i ...odpukać, może wszystko wróci do normy :P Mam obawy co do kwitnienia na niedojrzałej psb, u mnie kwiatów było więcej, ale do końca rozwinęły się tylko trzy, pozostałe niestety zwiędły. Ciekawa jestem w jakiej formie wykształci się pęd u Twojej Nelly?

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

śliczne kwiatuszki- zazdroszcze wlasnych kwitnien, ja pewnie jeszcze troche poczekam na swoje :wink:
gelka
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Guciu, sliczne masz te kwiatuchy, bez wyjatku...Ladnie wyglada Phalaenopsis z poprzedniej str. w zimowej scenerii :shock:
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne phalaenopsis'y i cudowne kwitnienia :D Ale ten pierwszy to mnie powalił na kolana - bardzo długi ma pęd :shock:
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Anusska pisze:Ale ten pierwszy to mnie powalił na kolana - bardzo długi ma pęd :shock:
Podpisuję się pod tym zdaniem :!: :wink:
niesamowity ten pęd, naliczyłam 14 :shock: pąków/kwiatów, chyba że coś przeoczyłam :oops: :lol:
Biały i malinowy też prześliczne :wink:
Gratuluję wszystkich kwitnień :!:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękne Phalaenopsisy.