Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Powoli ,zaczynasz mieć na czym oko zawiesić Martusiu ;:196 ;:63 ;:180
Mnie na razie nie dane :roll: ...nie wybieram się do siebie bo tam zapewne tylko chula wiatr w polu! :?
A Ty pokazuj bo to radocha o tej porze... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Kasiu, na takie dwucentymetrowe przebiśniegi, u mnie spadło dużo śniegu i one sobie pod nim sporo podrosły. Jednak przy tych zapowiadanych temperaturach, Twoje rozkwitną w pełni, razem z moimi. ;:333

Maryniu, przebiśniegi, przez lata, same mocno rozpanoszyły się w ogrodzie, a ranniki wysiewam w różnych miejscach, to żółcą się już widoczne plamy. ;:333 Teraz jeszcze tylko więcej słoneczka i wiosną wybuchnie z pełną mocą. :tan
Na razie przed nami dwa dni zimy. :(
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Dziękuję za rozszyfrowanie tych niebieskich kwiatków agapanta; trzymam kciuki aby w tym sezonie było ich więcej i cieszyły wasze oczy!
Ależ piękne widoki wiosenne masz w tej masie a te ze śniegiem poetyckie wręcz; pokazują jak zew natury jest mocny :D i przeciwstawi się upartej zimie. Mam nadzieje że nie masz dużych mrozów?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguniu, dziękuję. ;:196 Trzymaj mocno kciuki za agapanta, bo już trzeci rok mnie drażni nędznym kwitnieniem. ;:14
Nie wiem czy nie przesadzić go do dużej donicy, chociaż niektórzy zalecają ciasne. Jednak w Anglii one rosną w gruncie, nic im nie ogranicza korzeni i kwitną obłędnie! ;:oj
Przymrozki mam, ziemia ścięta, ale w dzień coraz cieplej, ;:333 a dzisiaj nawet pełne słońce na błękitnym niebie. :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żurawie wracają! :tan To już wiosna! ;:215

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ooo! :shock: I żurawie już widziałaś to chyba one na dobre wiosnę nam przyśpieszą!Choć dzisiaj słyszałam meteo ,iż prawdziwa wiosna na dobre dopiero w poł.kwietnia nastanie a póki co to przeplatanka... :wink: A ogrodowe zwiastuny cieszą! ;:138
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martuś pięknie u Ciebie, oj jak my już z utęsknieniem czekamy na wiosnę. ;:3
Błękitne niebo to ostatnio rzadkość, u mnie dzisiaj też było słonko chociaż przeplatane z chmurami
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Martuś nie tylko letnie kolory widać.Przebiśniegi, cebulice i szafirki już się pokazują. ;:oj
Biała świecznica cudna, ma u Ciebie dobrą glebę. ;:215 Moja o ciemnych liściach po trzech latach podlewania i nawożenia, wylądowała w kompostowniku, a właściwie jej resztki. W piaskach nie daje rady.
U mnie już chyba ze trzydzieści doniczek i koszyków z cebulami. Jak stopniał śnieg, to widzę, że gryzonie do niektórych się dobrały. Nie bały się wędrować pod śniegiem i wchodziły górą. :evil:
Dziś znowu mróz, już jest minus dwa. ;:145
Optymizmu, wiosna coraz bliżej. ;:168 ;:167
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Ależ cudnie wiosennie :D u ciebie!! I nawet klucze żurawi jak z filmu,na lazurowym niebie. Pięknie i rozweselająco to wygląda bo z takim utęsknieniem czekamy na wiosnę.
W Anglii klimat łagodniejszy i inna gleba a ogrodnictwo na wysokim poziomie od wieków.
Widać to wszystko w ich parkach,skwerach i prywatnych ogrodach; mieszkałam wiele lat tam i podziwiałam z dużym zachwytem. Teraz żałuję że nie poszłam na jakieś kursy ogrodnicze tam jak namawiali mnie znajomi pasjonaci ale wtedy nie sądziłam że kiedykolwiek wyląduję z powrotem na starych włościach babci.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś odpowiem też u Ciebie. ;:196
W lutym podkiełkowaną rzodkiewkę do paletek wkładam tylko raz, na najwcześniejszy zbiór.
Następną podkiełkuję za dwa tygodnie i już sadzę pod włókninę. Robię 2 cm dołek i wrzucam pęsetą losowo podkiełkowane nasiona.
Nie kupujemy nowalijek, więc taki sposób niezawodny. Czasem nasiona źle kiełkują, wtedy kolejną odmianę wykładam. Mam mało miejsca, więc mam pewność, że to co posadzone urośnie.
Z sałatą postępuję tak samo.

Dziś skończyłam torty i przycięłam 14 hortensji. :)

Miłego, spokojnego weekendu weekendu. ;:168
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu, mam nadzieję, że żurawie wiedzą co robią ;:224 i już będzie prawdziwa wiosna! :tan
Przy tych temperaturach, wszystko ruszy, a potem przyjdą mrozy, to może być nieprzyjemnie, ale na to nie mamy wpływu. ;:185 Trzeba korzystać z chwili. ;:215

Kasiu, chociaż noce jeszcze z przymrozkami, to pełne słońce, mocno ogrzewa powietrze. ;:333
W tym ciepełku rośliny zaczynają szaleć, wszystko rwie się do życia, ;:oj żeby tylko nie dostały po nosach w razie mrozów :roll:

Soniu, ciemnolistnej świecznicy zamierzam w tym roku podogadzać, jeśli tylko jeszcze zechce się pojawić. :roll: Po zadaszeniu tarasu ma ciężko, ale boję się ją ruszać, bo ponoć nie znosi przesadzania.
U siebie, na razie odkryłam tylko jedną doniczkę opróżnioną, ale i tuneli w ziemi sporo. Podziemne potwory podżarły mi irysy syberyjskie, łyse karpy zostały, a na narcyzach kopiec ziemi! ;:14 Pewnie jeszcze coś zjadły, bo zima była długa. :(
Soniu, już jutro wiosna meteorologiczna! ;:196

Igo, wczoraj cały dzień słychać było klangor żurawi. Przelatywały w pięknych kluczach, ale zanim ustawiłam telefon, to już były poza kadrem, a ja pstrykałam puste niebo! :roll: Na szczęście, jeden właśnie zmieniał szyk nade mną, to udało mi się. Uwielbiam je kiedy lecą na północ. ;:306
Iguniu, kursów nie żałuj, wiadomości z nich mogłyby się nie sprawdzić w naszym klimacie. ;:333

Kalina bodnantska chyba lubi mrozy! Wydaje mi się, że rozkwitnie . ;:oj
Obrazek

Śnieżyce chcą dogonić śnieżyczki.
Obrazek

Miłek rozwija wiosenne kwiatki.
Obrazek

Firefly otworzył kwiatuszki.
Obrazek

A tutaj się dzieje! :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I w hurcie.
Obrazek

Szkoda, że nie mogę wstawić filmiku, w przebiśniegach i rannikach wrzało, jak w ulu. :D

Wszystkim życzę ciepłego i słonecznego weekendu! :wit
Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś rzodkiewkę po dwu tygodniach wysadzę do gruntu. Oczka w paletce są małe 3cm szerokości x4 wysokości. Jakbyś chciała docelowe wkładać pokiełkowane do skrzynki, to zachowaj odległość jak w gruncie.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Piękne, wesołe wiosenne fotki z pszczółkami. ;:167

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Zachwycający łan przebiśniegów. U nas w parku też kwitną. Wiosna! :D
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, bardzo dziękuję Ci za dokładnie opisaną produkcję rzodkiewki. ;:196 Miałam nadzieję, że jakimś sposobem, wyrastają Ci dorodne w tych paletkach, :wink: a o sadzonkowaniu nawet nie pomyślałam. ;:oj

Loki, dzięki. ;:180 Kilka dni było tak przyjemnie wiosennych, że pszczółki szalały.

Małgosiu, ;:180 . Ode mnie, do parku trzeba dojechać, to sobie robię łany w ogrodzie. :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pojawiły się krokusy. Też mogłyby rosnąć łanami, ale niestety, gryzoniom smakują! ;:145
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają rozkwitać ciemierniki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przylaszczkę transylwańską coś podgryza. :(
Obrazek

Pełne przebiśniegi niechętnie się rozrastają. ;:185
Obrazek

Słoneczka, na pogodnym niebie, na nowy tydzień! :wit
Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to u Ciebie Martusiu wiosna już całkiem na bogato! ;:138
U mnie pełne przebiśniegi jakoś nie mają racji bytu choć kilkakrotnie je sadziłam także śnieżyce kiepsko.
Przylaszczek jeszcze nie widać u mnie,pocieszyłam się nią u Ciebie :D ;:196 Krokusów też masz już sporo kwitnących! ;:215
Miłego tygodnia w ogrodzie Martusiu! ;:168 ;:167
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”