Wszystko o pomidorach cz. 21
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 21
Przeglądałam nasiona pomidorów i poznajdywałam takie, które zamierzałam kupić
Znalazłam też pomidora "42 dni", może ktoś go uprawiał?
Anna
-
anulab
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ania,mam to samo. Napaliłam się na SGT Peppers Yellow i kupiłam. Teraz widzę,że już ze dwa lata temu go
kupiłam i chyba zrezygnowałam z uprawy bo pękał.
A pieniądze popłynęły. Zaczyna mi się przypominać,że chyba go nawet wysiałam,bo pamiętam żółego z fioletem.
kupiłam i chyba zrezygnowałam z uprawy bo pękał.
A pieniądze popłynęły. Zaczyna mi się przypominać,że chyba go nawet wysiałam,bo pamiętam żółego z fioletem.
- krabik
- 500p

- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Aniu
zawsze jest szansa, że nawet ta sama odmiana z innego źródła będzie odrobinę różnić się
Dopóki miałam w zapasach kilkadziesiąt odmian, wiedziałam na pamięć, jakie mam. Zasoby z biegiem czasu poszerzyły się, sensowną segregację odkładam... Asia fajnie ułożyła w albumie, ja raczej powinnam układać według nazw sklepów, gdzie kupowałam, i innych źródeł.
Anna
- MustardOlive
- 50p

- Od: 22 sie 2025, o 12:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krabik, ja tak właśnie mam listy zapisane w notesie - każde źródło oddzielnie plus opis odmiany. Na końcu są listy odmian, które były w danym roku wsadzone do ziemi razem z planami nasadzenia, a same nasiona oryginalne i zebrane są zapakowane do kartonów po chusteczkach higienicznych z rokiem uprawy na boku.
No i jeszcze jest zeszyt Excela, w którym całą kolekcję mam pogrupowaną kolorami, wielkością, wysokością... czym chcecie
No i jeszcze jest zeszyt Excela, w którym całą kolekcję mam pogrupowaną kolorami, wielkością, wysokością... czym chcecie
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ja osobno powkładałam te, co kupiłam i dostałam w tym roku …. Żeby wiedzieć które to nowekrabik pisze: ↑9 gru 2025, o 13:59 Aniuzawsze jest szansa, że nawet ta sama odmiana z innego źródła będzie odrobinę różnić się
Dopóki miałam w zapasach kilkadziesiąt odmian, wiedziałam na pamięć, jakie mam. Zasoby z biegiem czasu poszerzyły się, sensowną segregację odkładam... Asia fajnie ułożyła w albumie, ja raczej powinnam układać według nazw sklepów, gdzie kupowałam, i innych źródeł.
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
MustardOlive jestem pod wrażeniem, to bardzo dużo pracy.
Ja zrobiłam sobie taki album, w miarę potrzeby można dorabiać kartki i wpinać do segregatora.

Nareszcie mam należyty porządek w nasionach. A jest prawie 500 odmian.
To całe bogactwo 2 segregatory i album do zdjęć , pełne nasion.

Kartki robię z koszulek i kartek z bloku technicznego , kolorowego. Przeszywam na maszynie do szycia.
Ja zrobiłam sobie taki album, w miarę potrzeby można dorabiać kartki i wpinać do segregatora.

Nareszcie mam należyty porządek w nasionach. A jest prawie 500 odmian.
To całe bogactwo 2 segregatory i album do zdjęć , pełne nasion.

Kartki robię z koszulek i kartek z bloku technicznego , kolorowego. Przeszywam na maszynie do szycia.
-
Olafasola13
- 200p

- Od: 18 lis 2022, o 11:10
Też mam nasiona w segregatorze ułożone alfabetycznie ale małym i koszulki mam takie gotowe juz podzielone do kolekcjonowania kart bo był duzy bałagan, a tak można wpiąć kartkę gdzie brakuje okienka na dokupioną nową odmianę i szybko sie potem odnajduje potrzebne nasionka. Ale do takiej kolekcji jak Twoja to mi sporo jeszcze brakuje. Koktajlowe odmiany mam oddzielnie w małym albumie na zdjęcia
-
deltoro

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Ja mam pudło plastikowe 50x40x40 - w nim dilerki duże zbiorcze, z oznaczeniem na nich 1 litery. W każdej takiej zbiorczej poupychane małe. I ciężko mi wieczko domknąć 
Do tego rozbudowany arkusz Excel z różnymi informacjami - pomaga to łatwo filtrować potrzebne informacje.
Patrząc na takie klasery, to niezłą biblioteczkę musiałbym mieć
Do tego rozbudowany arkusz Excel z różnymi informacjami - pomaga to łatwo filtrować potrzebne informacje.
Patrząc na takie klasery, to niezłą biblioteczkę musiałbym mieć
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Pelasia

- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No to u nas już zbieractwo .Ja mam /będę miała około 500 szt odmian
Miałam podobnie tak jak ty Tomku, posegregowane nasiona ,ale w segregatorze ,w koszulce - alfabetycznie.
Swoją drogą dopiero wczoraj odkryłam ,że są takie koszulki a4 z kieszonkami na kolekcjonerskie karty.
Pewnie dokupię i zrobie osobny segregator na nowości i koktajlowe .
Ten klaser jak dla mnie super sprawa, też powsadzane w kieszonki alfabetycznie
każda dilerka osobno .Fajnie się szuka i ogląda.
Co do notatek o odmianach , to prowadzę je w telefonie , zdjęcia i opisy.
Miałam podobnie tak jak ty Tomku, posegregowane nasiona ,ale w segregatorze ,w koszulce - alfabetycznie.
Swoją drogą dopiero wczoraj odkryłam ,że są takie koszulki a4 z kieszonkami na kolekcjonerskie karty.
Pewnie dokupię i zrobie osobny segregator na nowości i koktajlowe .
Ten klaser jak dla mnie super sprawa, też powsadzane w kieszonki alfabetycznie
Co do notatek o odmianach , to prowadzę je w telefonie , zdjęcia i opisy.
- Teresa Pszczola

- Od: 6 sty 2016, o 17:28
Ja segreguję nasionka w albumie na wizytówki. Na jednej stronie mieści się 10 odmian.
Wielkość A4. Do tego lista w komputerze. Kilka lat temu można było zapasowe kartki kupić, teraz już nie.
Więc kolejne nasiona są w albumie na zdjęcia. 600 odmian ?
Wielkość A4. Do tego lista w komputerze. Kilka lat temu można było zapasowe kartki kupić, teraz już nie.
Więc kolejne nasiona są w albumie na zdjęcia. 600 odmian ?
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Kasia,super porządek.
Najbardziej cenne nasiona przechowuję w lodówce, by się za szybko nie
zestarzały. Lodówkowe w zwykłych torebkach foliowych, by zajmowały mniej miejsca.
zestarzały. Lodówkowe w zwykłych torebkach foliowych, by zajmowały mniej miejsca.
-
Ewaca
- 1000p

- Od: 12 lut 2023, o 18:40
To u mnie jest mocno nieprofesjonalnie. Nasiona przechowuję w torebkach papierowych ulozonych jak biblioteczne katalogi. W jednej szufladce jest jeden rocznik i nasiona podzielone przekładką na własne i zdobyte. Potem podział na kolory i typy i tu juz leci alfabetycznie. Na torebkach mam rózne info. Poza tym exel, zeby wiedziec co gdzie szukac.
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
- leszkat76

- Od: 13 gru 2020, o 14:12
Ja boję się w lodówce trzymać nasiona bo mi się wydaje że złapią wilgoć, a poza tym mąż może je ,,sprzątnąć,,
Chodzi mi wciąż po głowie nazwa Karkiano, chyba się podoba mojej podświadomości.
Uprawiał ktoś tego pomidorka?
Chodzi mi wciąż po głowie nazwa Karkiano, chyba się podoba mojej podświadomości.
-
deltoro

- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Nie tylko Ty tak robiszEwaca pisze: ↑10 gru 2025, o 09:47 To u mnie jest mocno nieprofesjonalnie. Nasiona przechowuję w torebkach papierowych ulozonych jak biblioteczne katalogi. W jednej szufladce jest jeden rocznik i nasiona podzielone przekładką na własne i zdobyte. Potem podział na kolory i typy i tu juz leci alfabetycznie. Na torebkach mam rózne info. Poza tym exel, zeby wiedziec co gdzie szukac.
Craig LeHoullier - zdjęcie z jego bloga https://www.craiglehoullier.com/blog1?month=01-2024

pozdrawiam,
Tomek
Tomek