Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

Przeglądałam nasiona pomidorów i poznajdywałam takie, które zamierzałam kupić ;:124 Znalazłam też pomidora "42 dni", może ktoś go uprawiał?
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Ania,mam to samo. Napaliłam się na SGT Peppers Yellow i kupiłam. Teraz widzę,że już ze dwa lata temu go
kupiłam i chyba zrezygnowałam z uprawy bo pękał. :oops:
A pieniądze popłynęły. Zaczyna mi się przypominać,że chyba go nawet wysiałam,bo pamiętam żółego z fioletem. :;230
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

Aniu ;:136 zawsze jest szansa, że nawet ta sama odmiana z innego źródła będzie odrobinę różnić się :wink: Dopóki miałam w zapasach kilkadziesiąt odmian, wiedziałam na pamięć, jakie mam. Zasoby z biegiem czasu poszerzyły się, sensowną segregację odkładam... Asia fajnie ułożyła w albumie, ja raczej powinnam układać według nazw sklepów, gdzie kupowałam, i innych źródeł.
Anna
Awatar użytkownika
MustardOlive
50p
50p
Od: 22 sie 2025, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krabik, ja tak właśnie mam listy zapisane w notesie - każde źródło oddzielnie plus opis odmiany. Na końcu są listy odmian, które były w danym roku wsadzone do ziemi razem z planami nasadzenia, a same nasiona oryginalne i zebrane są zapakowane do kartonów po chusteczkach higienicznych z rokiem uprawy na boku.
No i jeszcze jest zeszyt Excela, w którym całą kolekcję mam pogrupowaną kolorami, wielkością, wysokością... czym chcecie :tan
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p

Post »

MustardOlive Moje gratulacje ;:63 To ideał skatalogowania ;:oj
Anna
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

krabik pisze: 9 gru 2025, o 13:59 Aniu ;:136 zawsze jest szansa, że nawet ta sama odmiana z innego źródła będzie odrobinę różnić się :wink: Dopóki miałam w zapasach kilkadziesiąt odmian, wiedziałam na pamięć, jakie mam. Zasoby z biegiem czasu poszerzyły się, sensowną segregację odkładam... Asia fajnie ułożyła w albumie, ja raczej powinnam układać według nazw sklepów, gdzie kupowałam, i innych źródeł.
Ja osobno powkładałam te, co kupiłam i dostałam w tym roku …. Żeby wiedzieć które to nowe ;:172 ;:306
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MustardOlive jestem pod wrażeniem, to bardzo dużo pracy. ;:108
Ja zrobiłam sobie taki album, w miarę potrzeby można dorabiać kartki i wpinać do segregatora.

Obrazek
Nareszcie mam należyty porządek w nasionach. A jest prawie 500 odmian.
To całe bogactwo 2 segregatory i album do zdjęć , pełne nasion. :lol:

Obrazek

Kartki robię z koszulek i kartek z bloku technicznego , kolorowego. Przeszywam na maszynie do szycia.
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam nasiona w segregatorze ułożone alfabetycznie ale małym i koszulki mam takie gotowe juz podzielone do kolekcjonowania kart bo był duzy bałagan, a tak można wpiąć kartkę gdzie brakuje okienka na dokupioną nową odmianę i szybko sie potem odnajduje potrzebne nasionka. Ale do takiej kolekcji jak Twoja to mi sporo jeszcze brakuje. Koktajlowe odmiany mam oddzielnie w małym albumie na zdjęcia
deltoro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2017, o 22:27

Post »

Ja mam pudło plastikowe 50x40x40 - w nim dilerki duże zbiorcze, z oznaczeniem na nich 1 litery. W każdej takiej zbiorczej poupychane małe. I ciężko mi wieczko domknąć :)
Do tego rozbudowany arkusz Excel z różnymi informacjami - pomaga to łatwo filtrować potrzebne informacje.
Patrząc na takie klasery, to niezłą biblioteczkę musiałbym mieć ;:306
pozdrawiam,
Tomek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

No to u nas już zbieractwo .Ja mam /będę miała około 500 szt odmian ;:172
Miałam podobnie tak jak ty Tomku, posegregowane nasiona ,ale w segregatorze ,w koszulce - alfabetycznie.
Swoją drogą dopiero wczoraj odkryłam ,że są takie koszulki a4 z kieszonkami na kolekcjonerskie karty. ;:oj
Pewnie dokupię i zrobie osobny segregator na nowości i koktajlowe .
Ten klaser jak dla mnie super sprawa, też powsadzane w kieszonki alfabetycznie ;:215 każda dilerka osobno .Fajnie się szuka i ogląda.
Co do notatek o odmianach , to prowadzę je w telefonie , zdjęcia i opisy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”