Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory uprawiane pod folią, w tunelu cz. 10
Nie pamiętam przepisu,ale raz robiłam z zielonych pomidorów i cebuli sałatkę, była pyszna.
Poszperam w internecie i może zrobię,bez pasteryzacji.
Poszperam w internecie i może zrobię,bez pasteryzacji.
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu, nie jemy niedojrzałych zielonych pomidorów z powodu tomatyny i solaniny. Aby użyć zielone pomidory trzeba je na 1 godz. posolone odstawić i wylać potem ten sok. Gotowanie, marynowanie czy smażenie zmniejsza stężenie tej substancji, czyniąc sałatkę bezpieczną do spożycia.
magda111123 - można do zielonych pomidorów dodawać, papryki kolorowe, ostre, marchew, cukinie, cebule, przyprawę mexykańską wg wyobraźni i gustu
Każda partia może różnić się smakowo 
magda111123 - można do zielonych pomidorów dodawać, papryki kolorowe, ostre, marchew, cukinie, cebule, przyprawę mexykańską wg wyobraźni i gustu

- magda111123
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie to chyba głównie o kolor chodzi. Jak uwielbiam zielone warzywa liściaste, fasolkę inne tak papryka i pomidory w tym kolorze mi nie przejdą. Liczę że minie kiedy trafię na super przepis, nie ustaję w poszukiwaniach....
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Jola, ja wiem o tym. Czytałam,że w sałatce można spokojnie jeść. Szczegółów nie podam, nie pamiętam.
Trafiłam na taką informację i sałatkę zrobiłam. Jestem z tych ostrożnych. Ważne by pomidory były twarde.
Z ostrożności poczytam jeszcze o zielonych pomidorach.
Przejrzałam, wszędzie te same informacje. Nigdy nie miałam problemów żołądkowych po zjedzeniu takiej sałatki.
Teraz już sama nie wiem.Tutaj jest dość szczegółowy opis.Co ciekawe, taka sałatka może też mieć wartości zdrowotne.
https://dietetycy.org.pl/zielone-pomidory/
Trafiłam na taką informację i sałatkę zrobiłam. Jestem z tych ostrożnych. Ważne by pomidory były twarde.
Z ostrożności poczytam jeszcze o zielonych pomidorach.
Przejrzałam, wszędzie te same informacje. Nigdy nie miałam problemów żołądkowych po zjedzeniu takiej sałatki.
Teraz już sama nie wiem.Tutaj jest dość szczegółowy opis.Co ciekawe, taka sałatka może też mieć wartości zdrowotne.
https://dietetycy.org.pl/zielone-pomidory/
- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pokrojone zielone pomidory posypuję solą i odstawiam na 24 godzin.
Powstały sok wylewam, a zalewę robię z przepisu. Sałatka jest pyszna, przepis mam bardzo stary.
A póki co to jeszcze mam pomidory w tunelu, ale go zamknęłam i podgrzewam piecykiem z doniczek i wkładu do znicza.
Powstały sok wylewam, a zalewę robię z przepisu. Sałatka jest pyszna, przepis mam bardzo stary.
A póki co to jeszcze mam pomidory w tunelu, ale go zamknęłam i podgrzewam piecykiem z doniczek i wkładu do znicza.

-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52