KamilK02 pisze: ↑24 lip 2025, o 18:32Jestem po próbie testu 4 moich mieszańców papryk F2, rozstrzał cech wielki(...)
W końcu F2

. Annuum x annuum i tak nie jest pod tym względem aż taka szalona, cuda to dzieją się u międzygatunkowych, jak moja AX005, gdzie np jedna roślina wygląda jak Wild Brazil, druga jak jakieś takie trochę pokraczne Habanero, a trzecią można by pomylić z Jalapeno gdyby nie kształt i sposób wypuszczania pąków kwiatowych, a pozostałe mają kryzys tożsamości i nie mogą się zdecydować.
Sam jestem po próbie trzech różnych PKam1, dwóch niedojrzałych, jednej dojrzałej. Dojrzała była średnia (a szkoda, akurat na nią liczyłem), jedna niedojrzała była okropna, najgorsza niedojrzała papryka, jaką kiedykolwiek jadłem

.
Trzecia, tę zamierzam kontynuować w F3. Jak widać, kształt coś pomiędzy Jalapeno a Odą, lekkie korkowacenie jak na Jalapeno, jasne przebarwienia jak na Odzie. Bardzo łanie pachnie, nawet bez przekrawania.

Pomarańczowe przebarwienia na gnieździe nasiennym to kapsaicyna, po usunięciu jest bardzo mało ostra, bez usuwania, powiedziałbym że nic nie ustępuje Jalapeno. Bardzo smaczna, nawet niedojrzała, nastawiam się, że dojrzały owoc będzie bomba. Bardzo chrupka, również jak Jalapeno.