Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Małgosiu, fajna wycieczka. Park Mużaków też kilka lat temu odkryłam.
Ciekawa też jest Ścieżka geoturystyczna "Dawna Kopalnia Babina" zlokalizowana po drugiej stronie Łęknicy, też warta odwiedzenia ze względu na kolorowe jeziorka oraz wieże widokową z której widać bodajże Saksońskie Góry.
A może tam też udało wam się dotrzeć?
Misza123
100p
100p
Od: 11 gru 2022, o 20:55

Post »

Małgorzato :wit
Dawno nie pisałam, ale Twój wątek śledzę na bieżąco.
W Twoim ogrodzie pewnie roznoszą się piękne zapachy od goździków i róż. Dla mnie zapach w ogrodzie jest najważniejszy. Maki cudne.
Muszę się pochwalić, że wreszcie mam sukces w uprawie frezji w gruncie. W uprawie doniczkowej miałam same porażki. Teraz już wiem co i jak. Z 10 cebulek w tej chwili zakwitło 9. Niestety przy pieleniu 1 się złamała. Jak bardziej rozkwitną, to utnę do wazonu, żeby cebulki się wzmocniły. W przyszłym roku na pewno dokupię więcej. Są piękne i najważniejsze pięknie pachną. A jak reszta twoich frezji?
Turkuć podjadek, to wstrętne stworzenie, dlatego toleruję w ogrodzie krety, które między innymi i z nimi na pewno się rozprawiają. :D
Pozdrawiam Gośka
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. :wit
Ostatnio nie bardzo mam wenę i czas na ogrodowanie. Biegam truchcikiem między pracą, remontami, a szpitalem ojca (już ponad 3 mies. po szpitalach jeżdżę), z kilkudniową przerwą na wyjazd. Czas szukać hospicjum :( Taka kolej rzeczy, że każdy kiedyś opuści ten świat i nie ma co się rozczulać. Trzeba działać. :)

Jolu, koniczyna krwista jest bardzo sympatyczna i taka nieoczywista w ogrodzie. Wygląda dość egzotycznie. Koleżanka wzięła ją do bukietu i dość długo wytrzymała w wazonie (ok. 2 tyg.), przekształcając się w puszysty kłos po przekwitnięciu. Polecam więc :)

Kasiu (74), nie udało nam się dotrzeć do tego, o czym piszesz. Będzie coś na następny raz. :)

Gosiu (Misza), ja również uwielbiam zapachy w ogrodzie. Goździki tak spektakularnie nie pachną, jak niektóre róże. Mam taką jedną, co to ją czuć z kilku metrów - Papi Delbard. Pierwsze pąki zmarzły, ale już powoli zaczyna swój pokaz, który będzie trwał do jesieni. :)
Reszta moich frezji żyje. Są w doniczkach na balkonie i chyba tam zostaną. Jeszcze jeden kwiat z pierwszego rzutu próbował przebić się przez pochewkę z liści, ale utknął i częściowo wyłazi bokiem. Główka nadal tkwi w liściach. Zobaczymy, czy mu się uda :wink:

Nie mam fotek ogrodowych, bo ciągle się spieszę.

Jak zapewne pamiętacie, zdecydowałam się wziąć udział w loterii biedronkowej. Zakupiłam 5 powojników. Przesadziłam do 1l doniczek i zostawiłam na balkonie.
Jedna z odmian (2szt.) zdecydowała się zakwitnąć. Wyglądają identycznie. Miały być 2 szt. „Multi Blue” i kolor nawet trochę się zgadza, ale chyba nic więcej ;:306 Liście nie chcą im się owijać na podporach, więc tymczasowo przypięłam spinaczami od bielizny. Muszę poszukać, co to może być za grupa odmian/gatunek, żeby wiedzieć, jak z nimi postępować.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, masz piękne powojniki bylinowe Arabella ;:333 , możesz je posadzić na skarpie i będą płożące, tylko czy tam jest jeszcze miejsce?
To bardzo fajne, bezproblemowe powojniki, wiosną ścinasz jak wszystkie byliny, a potem całe lato masz morze kwiatów.
Taka to loteria i nie tylko biedronkowa, bo ja kupowałam w poważnej szkółce, właśnie Arabellę, a wyrosło coś pnącego, różowego ;:306 , na szczęście ładne to i zdrowe.
Zdrówka i sił do ogarnięcia wszystkich spraw życiowych i ogrodowych. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Martuniu :)

Tak samo celowałam w Arabellę: viewtopic.php?p=6493364#p6493364
Celowałam również w odmianę Justa z grupy Viticella, ale do Arabelli bardziej mi pasuje. Wpadł mi w oko jeszcze jeden bylinowy - Juuli, ale ten ma żółte pręciki i nie jest tak popularny, jak Arabella.
Miejsce na skarpie by się znalazło, ale jakieś podziemne potworki niszczą mi nasadzenia. Już zniszczyły mi większość jaskrów azjatyckich i parę innych sadzonek. Szkoda mi więc tak ładnego powojnika (zaczyna mi być szkoda każdej rośliny). Może zostawię sobie 1 egzemplarz na balkonie w donicy 20 l? :)

Na skarpie dobrze sobie radzą na razie liliowce, irysy u podnóża i siewki łubinów trwałych. Jak łubiny przeżyją ten rok, to wiosną sieję następne.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Kiedyś też mieliśmy powojniki Małgorzato, a potem róże zajęły cały teren.
Jeszcze w niektórych miejscach próbują się pokazać, ale już nie takie jak na początku.
Zdrowia dla taty i sił dla ciebie na te wyjazdy życzę.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Dużo się dzieje...ale Ty nadążasz Kochana ;:196
Współczuję stanu Taty /wiem co to za uczucie :(
Wycieczka a raczej miejsce bardzo ciekawe.
No i szkodnik dwunożny - ja mam taki pomysł ,wiem ,że trochę za 'mocny''.
Weź zdobądź zatrzask na zwierzęta /taki kłusowniczy.... ;:209 ;:306
To się odechce może komuś przychodzić. Kamerką też warto nagrać ;:306
Goździki cudne, dzikie niebieskie kwiaty - miodzio :D
Ze stworami podziemnymi też bardzo współczuję.
Czasy mamy nieciekawe ,pogodę i jeszcze TO.
W moim warzywniku sucho i jeszcze kret centralnie wzdłuż rządków ryje.
A w nocy ślimaki. Truskawki zarosły /nie ma komu pielić.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Andrzeju
Rozumiem zamianę powojników na róże, bo są piękne :)

Agnieszko, no nie bardzo nadążam... :(
Co do uczuć odnośnie ojca, to są skrajne. Z jednej strony mam ochotę zostawić go bez pomocy (zasłużenie), a z drugiej strony litość bierze górę. Co bym nie zrobiła, to i tak będzie mi z tym źle. Wybieram więc mniejsze zło i pomagam.
Pułapek na szkodniki dwunożne nie zastawię, bo psy biegają po ogrodzie, więc musiałabym wchodzić pierwsza, zabezpieczać, a potem psy wpuszczać, potem znów zastawiać, i tak w kółko. Poza tym bałabym się odwetu. Psycholi nigdzie nie brakuje.
Współczuję Ci szkodników. Przyroda jest bezlitosna, ale i piękna.

Na wsi...

Firletkom deszcz niewiele szkodzi :) To jest firletka od Marty ;:196
Obrazek
Rudbekie wyglądają olśniewająco w pochmurny dzień :D
Obrazek

Obrazek
Róże wyglądają fatalnie. To są najładniejsze kwiaty
Obrazek
Fasola wielkokwiatowa zaczyna pokaz - Piękny Jaś :)
Obrazek
Na melonach chyba widzę pierwszy żeński kwiat :)
Obrazek
Na arbuzach widać za to już bardzo ładne owoce :D Oby tylko nie pochorowały się od tej pogody. Muszę je prysnąć jakimś fungicydem. Będzie co pojeść :D ;:138 :heja
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Dużo pięknych kwiatów pokazałaś. Największe wrażenie zrobiły na mnie goździki brodate, a zwłaszcza ich ilość! U mnie w tym roku nie obrodziły więc spoglądam z utęsknieniem na takie połacie. Na szczęście siewki ładnie się rozkrzewiły więc powinno ich być dużo w przyszłym sezonie.
Co do frezji, dlaczego było ich tak dużo w kwiaciarniach w PRL-u, a nam słabo udaje się ich uprawa, to wyjaśnienie nie jest trudne. Uprawa profesjonalna zapewnia roślinom optymalne warunki, jest harmonogram oprysków i wszystkie inne parametry są precyzyjnie zaplanowane i realizowane. Dziś dochodzi do tego elektronika i jeszcze większa precyzja.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Cześć Gosiu. :wit
Rutbekie to u Ciebie mają raj, tak ich dużo i tak pięknie kwitną.
Piękne masz arbuzy i melony ;:215
Moje to cherlaki. Martwilam się że melony tak ładnie kwitną i że kwiaty same męskie ale widzę że masz tak samo w dodatku krzaczki dużo większe niż moje. Skoro dopiero teraz wypatrzyłaś żeński kwiat to będę cierpliwie czekać i ja. Arbuzy mam tak małe że obrywam zawiązane owoce żeby ktzaczki rosły większe i nie mam owoców. U Ciebie są ładne . Zapisuj sobie kiedy się zawiązały i odliczaj 40-45 dni do zerwania. Tyle czasu trzeba do dojrzałości.
Kukurydzę siałaś w tym roku?
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Małgosiu
No, no arbuzy i melony niedługo będą łakomym kąskiem ;:oj
U mnie po deszczach i wichurze też róże w kiepskim stanie, część jeszcze leży na ziemi.
Teraz wyszło słoneczko może się podniosą.
Niedługo będą miały znikomą opiekę (tylko podlewanie) gdyż wyjeżdżam na trochę i będą musiały sobie radzić.
Łan rudbekii ładnie wygląda ;:215 , lubię takie plamy kolorystyczne.
Fasola z bzyczkiem super.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Rudbekie w taką aurę zastępują słońce. :D
Powojniki mogą pokazać za rok, dwa, ładniejsze kwiaty. ;:108 Bylinowe mało problemowe, choć u mnie nie chciały rosnąć. ;:131
Jak zwykle szacunek za uprawy warzywne. ;:180
Małgosiu słonecznego weekendu na miłe odwiedziny działek. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”