Dziękuję za miłe słowa
Jestem na etapie planowania zagospodarowania działki oraz wyboru nasadzeń. Drzewa i krzewy owocowe sadzimy na wiele lat, więc ma być tak, żebym potem nie żałowała.

Mam kwaśne piachy kl. IVb, więc teraz idzie zielony nawóz i wapnowanie terenu, potem znów zielony nawóz i uzupełnienie NPK. Na jesień ogrodzenie i sadzenie drzew oraz krzewów.
Postanowiłam ograniczyć ilość odmian winorośli, a zwiększyć ilość krzewów do ok. 120-140 szt., żeby pojeść trochę i wino zrobić.
Winorośl deserowa - do 20 krzewów łącznie:
- Arkadia (jasna, wielkoowocowa, smak neutralny),
- Bianca (jasne, mały/średni owoc, późniejsze, neutralne w smaku),
- Muscat Bleu (ciemne, średni owoc, w smaku muszkat),
- Einset Seedless (różowa, beznasienna, drobny owoc, w smaku landrynka),
- Kristaly (jasne, wczesne, mały/średni owoc, neutralne w smaku),
- Nero (ciemne, mały/średni owoc, neutralne), Palatina (jasne, wczesne, mały/średni owoc, lekki muszkat),
- V25/20 (jasne, wielkoowocowa, smak lekki muszkat)...
i jeszcze coś się do tego dosadzi (jak zwykle), może w 20 szt. się zmieszczę z kolejnymi zachciewajkami
Winorośl uniwersalna i na wino do własnej konsumpcji - jakieś 120 krzewów:
- Galanth 40szt. (ciemne, wczesne, muszkat),
- Garant 20 szt. (jasne),
- Solaris 40 szt.(jasne, wczesne),
może jeszcze jakieś ciemne i późniejsze np. Rubinet lub Reberger ze 20 szt.
Jabłonie mam w zasadzie już zamówione, więc już nie ma co gdybać. Będzie też cydr robiony na potrzeby własne (i gości, podobnie jak wino). Jabłoni planuję jakieś 70 drzew na podkładkach M26, w odmianach:
- Gold Millenium 10 szt.,
- Free Redstar 10 szt.,
- Melfree 10 szt.,
- Rubinola 9 szt.,
- Rajka 1 szt. (jako zapylacz dla Rubinoli),
- Królowa Renet 5 szt. (dodatek do cydru),
- Boskoop 5 szt. (dodatek do cydru),
- Dabinett 20 szt. (na cydr)
i zapylacze po 1 szt. Golden Gem i Prof. Sprenger.
Dokupię jeszcze jakieś grusze, śliwy, czereśnie i wiśnie. Będą leszczyny, morwy, świdośliwki, maliny, borówki amerykańskie, porzeczki i wieeeeele innych
Poniżej plan. Tak z grubsza będzie wyglądało to wszystko. Muszę skombinować sobie trochę lepszy program do planowania ogrodów, bo to ok. 0,7 ha do obsadzenia i zabudowania.
Jak Wam się podoba?
Może o czymś nie pomyślałam, a warto by było?
Zapraszam do komentowania.