Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Fajnie, Małgosiu, że opisujesz kiedy jesteśmy u Ciebie na RODOS, a kiedy na wsi - jak to nazywasz. :D
Podoba mi się i tu, i tu. ;:215
Goździki brodate - śliczne.
Jabłonka może sama zrzuci część jabłek, jak jej powiedziałaś, że Ty nie dasz rady ich przerwać. :D
Gdzieś u kogoś czytałam, że dopytywałaś o azalie. Oglądałam kiedyś, dawno temu filmik producenta różaneczników. Tak, tego z Pisarzowic. Zaskoczyły mnie Jego dwie propozycje jeśli chce się mieć szybkie wow. Sadzić w jednym miejscu po trzy sztuki. No i wtedy bardzo mnie też zaskoczyło to, że azalie można przycinać. Teraz to już norma :D
Ale pojedynczo sadzone też są przecież super.
Mój ostatni nabytek to azalia Pink Mimosa - pachnie cudnie. Polecam i tę.
Ziemia nawet aż o nie prosi - skoro masz kwaśną ;:303
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pięknie dziękuję za wszystkie komplementy ;:4

Jolu, tak to czarnuszka. :)
U mnie jeszcze najpóźniejsze odmiany piwonii się lekko ociągają na RODos, a na wsi żadna jeszcze nie rozkwitła i może nie zakwitnąć, bo mają mikroskopijne pączki, i to nie wszystkie. Z tym urodzajem, to będzie dużo za dużo... a mówią, że od przybytku głowa nie boli... :lol:

Agnieszko, to jest fragment Parku Południowego.
Klej entomologiczny odetnie dostęp dla mrówek i biedronki z łatwością rozprawią się z mszycami. Polecam. :)

Ewuś, róż będę miała niewiele kwitnących, bo coś zniszczyło mi większość pąków na wsi. :(
Mam nadzieję, że jednak coś z róż będzie :)

Soniu, powojniki są cały czas na rehabilitacji balkonowej. Przesadziłam je tylko do ciut większych doniczek. Muszę im kupić nowe, nieco głębsze doniczki. Ja je kupiłam właśnie z myślą o tym płocie (będę sadziła po wewnętrznej stronie), którego mam chyba z ćwierć kilometra :lol: Może sarny nie zeżrą? A jak zeżrą, to będę musiała wymyślić im inne rusztowanie.

Olu, teraz wysadziłam na balkon goździki ogrodowe. Ciekawe, czy przetrwają?
Co do różaneczników i azalii, to czekam na jakieś wyprzedaże, jak już przekwitną :D No i dobrze by było wiedzieć, czy sarny w nich gustują, bo posadziłabym po północnej stronie mojej górki piwnicznej :)

Na balkonie...

Zakwitła jedna z 7 cebulek posadzonych do doniczki, ale jak paaaachnie... :heja :heja

Obrazek

Obrazek

Resztę z 25 cebulek frezji posadziłam dopiero, jak wyeksmitowałam sadzonki warzyw. Cebulki były już w kiepskim stanie, więc nie wiem, czy coś z nich będzie... jak one takie kapryśne. Nic to, się zobaczy... :wink:
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu pięknie Ci frezja zakwitła ;:63 ma taki śliczny kolor i pewnie jeszcze cudownie pachnie.
Piszesz że masz ją na balkonie, raz kiedyś wysiałam i chyba tylko 1 kwiatek miała, za długo mi nie pożyła a tak bardzo je lubię.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Goździki brodate i frezja śliczne ;:333 . Frezja ma piękny kolor, nietypowy. U mnie sarny przeszły przez ogród i pożarły kilka róż i budziszki a były już takie piękne kopuły z pąkami. ;:145
Przychodzą o świcie jak dnieje a ja nie mam pastucha a ty masz?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Oj przypomniało mi się że sadzilam frezje ale gdzie one są ;:131 . Twoja piękna czerwona frezja robi apetyt na te cudowne kwiaty.
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Małgosiu
Ładniutki kolorek frezji.
Kiedyś też kupiłam cebulki lilii w biedrze i wyrosła mi żółta. Też pachniała.
Jak spotkam je to może jeszcze kupię.
Miłego weekendu. ;:168
Awatar użytkownika
dtlissa
200p
200p
Od: 29 mar 2007, o 22:23

Post »

Małgosiu,

fantastyczne założenia siedliskowe, życzę Wam powodzenia.
Będę odwiedzać często wątek ale bez komentarza już.

We Wrocławiu deszczowy poranek.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Kuneg – środki zapobiegawcze, o których mówisz, nic nie dadzą. Mszyce u mnie w tej chwili osiągnęły proporcje biblijnej plagi tak, że już w gazetach o nich piszą. Wczoraj wieczorem wracając ze stacji do domu zabiłem kilkadziesiąt mszyc, które na mnie zdążyły przysiąść, traktując moje przedramiona jak miejsce do odpoczynku podczas lotu na nowe żerowiska do zasiedlenia. A zabiłem tylko te, które wypatrzyłem na gołej skórze przedramion – tych, co przysiadły na czarnej odzieży przecież nie wypatrzyłem. Albo tych, co wplątały się we włosy. Facet, który szedł przede mną, musiał się zatrzymać i rozpaczliwie wydłubywał sobie mszycę z oka. Ja nie wiem, co zrobić, przecież nie opryskam calusieńkiego ogrodu, bo szkoda mi tych wszystkich trzmieli, zadrzechni, pasikoników i modliszek, a w dodatku w momencie gdy tyle tego lata, to i tak pomoże na tydzień, nie więcej. Przecież każda taka uskrzydlona mszyca jak tylko znajdzie roślinę, która jej smakuje, zaczyna się klonować, produkując w ekspresowym tempie całą kolonię identycznych genetycznie, choć już bezskrzydłych osobników. To się chce napalm spuścić, albo od razu atomówkę. ;:145

Piękne orliki, piwonie, goździki. A czarnuszki damasceńskie jakie wypasione! I irysy ładne. No i frezja cieszy – w swoim życiu próbowałem ich uprawy kilkakrotnie, raz doczekałem się kwiatów, ale nie udało mi się roślin utrzymać dłużej niż jeden sezon.

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Hmm ... frezje ...
Przypomniało mi się Małgorzato, że kiedyś wsadzaliśmy frezje, ale coś nam się nie udało :(
Nawet nie pamiętam. czy zakwitły - w każdym razie już nigdy nie kupowaliśmy.
A one są takie piękne.
Ale tobie życzę powodzenia ;:333
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Loki a ja myślałam że ja mam największą plagę mszyc. ;:112
Gosiu frezje są piękne ale tylko raz kupiłam cebulki i to ostatni raz. Zgniły w ziemi i nawet liści nie było, to nie dla mnie. ;:224
Dlatego gratuluję Ci pięknego kwitnienia. ;:215
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Cieszę się, że z frezją się udało. Bo sporo było ostrzeżeń i obaw, jak pochwaliłaś się zakupem cebul. Przy okazji sprawdziłem dziś swoją krokosmię. Pięknie przezimowała i już puszcza pędy.
Cudne goździki brodate! U mnie w tym roku marnie z nimi. Coś czuję, że z samosiewu to będę miał ich więcej ale co drugi rok.
Ładna nazwa ludowa czarnuszki. A tym bardziej adekwatna, bo to kwiat bardzo lubiany do ślubnych bukietów. W ub. tygodniu ciąłem ją na 3 śluby.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Donoszę wszem i wobec, że te marne cebulki frezji, które ostatnio wysadziłam do doniczek na balkonie, wypuszczają kiełki. Nie tracę więc nadziei na jeszcze jakieś kwiaty frezji, choć z pierwszej partii nie widać żadnego innego kwiatka :D

Zastanawia mnie jedno. Jakim cudem frezje, będąc tak kapryśnymi, były niezwykle popularnymi kwiatami w kwiaciarniach w okresie PRL-u? Jak wtedy je uprawiano? Czy to jakaś wiedza tajemna? No nie może wyjść mi to z głowy...

Kasiu (74), frezje są dość kapryśna, jak na nasze nieprofesjonalne warunki... Gdyby nie wspomnienie zapachu, to bym nie kupiła paczki cebulek.

Iguś, ogród mam w zasadzie ogrodzony, poza skarpą wokół piwniczki. Sarny już tam były, spróbowały liści derenia jadalnego, ale mało jadalny chyba był dla nich, bo poza lekkim podskubaniem, to go nie objadły. :D

Olu, jak masz sposób na te kapryśnice, żeby zakwitły, to podziel się. :)

Ewuś, a chociaż te lilie zgadzały się z obrazkiem z opakowania? :D

dtlissa, miło mi z odwiedzin :) Zaglądaj, ile chcesz :)

Loki, szkoda, że nie udało Ci się utrzymać frezji. Jak chciałeś to zrobić? Ja mam zamiar wykopać cebulki i potraktować, jak mieczyki. Zobaczymy, co mi z tego wyjdzie.

Andrzeju, mnie najbardziej urzeka zapach frezji. Jest niesamowity :)

Kasiu (leszkat76), jak mnie nie wyjdzie z frezjami, to też ich więcej nie kupię :lol:

Florianie, jak na razie pełen sukces! 1 kwiatek na 25 cebulek - czyli całe 4% sukcesu, ale jestem na dobrej drodze do wzrostu wskaźnika :D

Dziś na wsi...

Skończyłam smarować klejem entomologicznym pnie drzewek w sadzie. Usmarowałam również siebie :lol:

Niestety, jedno z drzewek było zaatakowane przez szkodnika. Zaniepokoiła mnie kropelka brązowawej cieczy przy sęczku, jakie 30 cm nad ziemią. Odgjęłam drzewko, żeby obejrzeć to miejsce, a ono mi się złamało. :( Miało dziurę w pieńku. To było świeżo zaszczepione drzewko odmianą cydrową. Zraz bardzo ładnie się przyjął i rósł rewelacyjnie. Niestety... stało się :( Wzięłam sekator i zaczęłam odcinać po ok. 2 cm kolejne kawałki pod złamaniem, aż doszłam do zdrowego drewna. Potem pocięłam to, co się odłamało, aż dorwałam drania, który mi to zrobił. Ucięłam mu łeb, a zwłoki wydłubałam źdźbłem trawy. ;:155 ;:155 ;:155 Zwłok nie zidentyfikowałam, ale podejrzewam, że to młoda trociniarka czerwica, albo coś równie potwornego :( Smuteczek... ;:145 Na szczęście mam tą odmianę zaszczepioną na jeszcze jednym drzewku :D
Poniżej dokumentacja fotograficzna z miejsca zbrodni.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A potem przegoniła nasz burza... Wrzuciliśmy coś na ząb, a jak przestało lać, to już tylko pomidory podwiązałam i bukiet goździków brodatych zorganizowałam, bo już rozkwitają na wsi :)

Bukiet, dopiero co rozkwitających goździków, dla Was ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Leszkat – mojego mszycowego armageddonu nic nie pobije.

@ Florian Silesia
– mówisz, że krokosmia pędy puszcza? U mnie w instytucie już kwitną. A u mnie w ogrodzie mają bujne listowie. Z goździkami brodatymi u mnie też marnie, są całe dwa.

@ Kuneg
– oczywiście chciałem, żeby się zrobiło samo, bez mojego udziału. :;230 Wyżartego od środka drzewka współczuję.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Małgosiu, ;:168 takie coś niewielkie, a drzewko zeżreć potrafi ;:14 .
Wygląda jakbym faktycznie strzeliła focha ;:224 , a ja tylko wpis wystrzeliłam gdzieś w kosmos! ;:223
Gratuluję pięknej frezji ;:138 , znaczy, że można się doczekać tego zapachu ;:333 .
Piękne piwonie i irysy ;:138 , a te podblokowe, to koniecznie musisz uratować :tan . Wyglądają jak połączenie dwóch moich ;:oj , szkoda byłoby, żeby skończyły pod kosiarką!
Bukiet goździków piękny! ;:167
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Piękna frezja zakwitła Małgorzatko, bardzo lubię ten zapach. Nigdy ich nie sadziłam, a są śliczne. Irysy, goździki, orliki cudne ;:215
Drzewka szkoda :cry:
Dobrej pogody Gosiu ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”