Ogród pod wierzbą 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogród pod wierzbą 3

Post »

Martuś jestem i zwiedzam ,robisz mi apetyt na kaliny ;:80 może kiedyś się dochrapię.Jak zwykle pięknie i kolorowo. ;:138
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Ewelinko, bratki i goździki brodate, to obowiązkowe roślinki w ogródku babci, to z samego sentymentu muszą i u mnie być. ;:333
Bratkom za mało słońca, ale goździki radzą sobie nawet w gąszczu, po prostu rosną wyżej.

Kasiu, jakie tam egzotyczne rośliny wypatrzyłaś? ;:oj Jak u mnie coś rośnie, to w całym kraju da radę! ;:108
Pogoda płata figle i wygląda na to, że nie ma szans na cały tydzień słoneczny ;:185 , jednego dnia słońce i 24 stopnie, a następnego 11 i leje!

Beatko, czasem zdarzają się miłe pomyłki, ale chciałby człowiek dostać to, co zamawia w dobrej wierze, myśląc, że ma do czynienia z profesjonalistami. Niestety, nie zawsze tak się dzieje i musimy sobie radzić sami. ;:185
Akurat kaliny można mieć wszystkie, bo każda ma w sobie coś. ;:306
Spróbuję przechować sadzonkę tej szałwii w temperaturze pokojowej, może się uda? Taki jest plan, a co będzie, to okaże się wiosną! :roll:

Loki, bardzo lubię irysy, ale inne kwiatki też i tu powstaje dylemat! :wink:

Jolu, kaliny koralowe możesz mieć zaraz , bo mam sporo sadzonek, to szykuj miejsce ;:196

A to efekt wtykania patyczków i sklerozy :oops:
Byłam przekonana, że to taki zwykły dereń variegata, aż tu rozkwitł krzewuszką. :tan
Obrazek

Irysy kwitną, a kwiaty niszczy codzienny deszcz :(
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Akacje wyprzedziły wakacje :tan , szkoda tylko, że deszcze tak szybko niszczą kwiaty.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marta64 pisze: 2 cze 2025, o 07:10 Obrazek
Świetne ujęcie, Marto :D
Czyż to nie jest przypadkiem królewski symbol lilii?
Zawsze się zastanawiałam, jakież to niby lilie były pierwowzorem tego symbolu... aż mnie pewnego dnia olśniło :lol:
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Martuś jak tylko będziesz miała czas to daj znać chętnie przyjmę sadzonkę a najlepiej jak byś sobie coś ode mnie na pamiątkę wybrała,teraz dobry czas na sadzenie bo ziemia nawilgotniona,szkoda tylko że kwiaty poniszczone z deszczu ale niebawem zakwitnie coś nowego,twoje pełne orliki super jak panienki w spódniczkach.Orliki chociaż ślimaki nie atakują bo wszystko inne im bardzo smakuje. :evil: Daj znać a najlepiej zadzwoń .Pięknej umiarkowanej pogody Martuś. ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Martuś nie będę wymieniać piękności, ale pochwalę" derenia" kwitnącego różowo. :wink:
Irysy oczywiście cudne. ;:oj Moje już wszystkie wycięte.
No i "lobelie" z targów też piękne, cudne niebieskości.
Niech deszcz już u Ciebie nie pada, u mnie może. :)
Pozdrawiam ciepło. ;:196
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Małgosiu, żadna lilia nie wygląda, jak te heraldyczne czy harcerska lilijka, a te iryski bardzo je przypominają. U nas ciągle syberyjskie, nazywane są lilijkami. ;:108

Jolu, ślimaki nie gustują w orlikach, ale liście, często zjadają im gąsienniczki, korzenie pożerają gryzonie, a kwiatki u mnie niszczy łanocha. ;:14 Jednak jakoś dają radę i zawsze coś tam zakwitnie, choćby jednym badylkiem. :tan
Wygląda na to, że trudno będzie trafić na stabilną pogodę w tym roku, właśnie znowu leje ;:306 , ale bądźmy dobrej myśli! ;:215

Soniu, dziękuję bardzo za pochwałę "derenia" ;:180 . Rósł sobie patyczek w doniczce, a to niech tam sobie rośnie, wiosną go przycinałam, bo po co mi wielki krzak derenia? ;:306 W tym roku, sekator go ominął, bo nie nadążam z cięciem ;:185 . Jakim zaskoczeniem była dla mnie różowa chmurką, w miejscu, gdzie żadnego kwitnienia nie przewidywałam! ;:oj A miałam wysępić od Joli patyczek, bo właśnie taka krzewuszka, z jakiegoś powodu, uschła doszczętnie.
"Lobelie" ładniutkie :D , zwłaszcza szałwia ma niesamowicie niebieski kolor, szkoda tylko, że jest jednoroczna :( , a rzadko można ją spotkać.
Odszukałam w makulaturze paragon, z nadzieją, że tam są prawidłowe nazwy i co?
"Kwiaty wiosenne" jak leci! ;:306
Soniu, deszcz nie chce pójść sobie tam gdzie potrzebny i znowu u mnie leje!
:wit ;:196

Obrazek

Pierwszy holenderski
Obrazek

Kwitną powojniki.
Miss Bateman
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na kalinie praca wre, tylko chwil bez deszczu mało.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rutewka
Obrazek

Pęcherznica
Obrazek

Powojnik prosty
Obrazek

Maki niezadowolone z deszczu ;:185
Obrazek

Dzwonki zaczynają koncert
Obrazek

Mój ulubiony, pachnący liliowiec cytrynowy.
Obrazek

Słoneczka wszystkim przemokniętym! :wit

Obrazek
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Obejrzałam z przyjemnością Twoje ogrodowe piękności Martusiu ;:196 ;:138 Co jedna to piękniejsza i wdzięcznie pozująca do zdjęcia! :) ;:138
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pięknie, pięknie, pięknie Martuś. U mnie deszczu jak na lekarstwo znów zaczyna się czas upału i suszy. A ja wciąż biegam I wszystko podlewam jak nie doniczki na moim małym ogródeczku to pomidory, ogórki i papryka na drugim ogrodzie na wsi.
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj Martuś piękny dzień więc szurujemy do ogrodu po tych zamuleniach trzeba ziemię poruszać tylko obiadzik uklecę i mykam na moją górkę,pięknie uchwyciłaś kwiat czarnego bzu jak się nie mylę tak często nie zwracamy na niego uwagi a jak się przyjrzeć z bliska też piękny.Dużo ;:3 ;:168
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Marta – no więc właśnie. Doskonale rozumiem ten dylemat. Ale u Ciebie i tak o wiele więcej kosaćców kwitnie niż u mnie. Widzę też robinię, która u mnie już dobre dwa jak nie trzy tygodnie temu przekwitła. Cudna kolekcja powojników i piękne dzwonki!

@ Kuneg – z tą heraldyczną królewską lilią to w ogóle jest jedno wielkie nieporozumienie. Po francusku nazywa się toto „Fleur de Lys” i oryginalnie chodziło o „kwiat z Lys” – Lys to taka rzeka na północy Francji płynąca również przez Belgię, której brzegi obficie porastają kosaćce żółte (Iris pseudacorus). Ale że po francusku „lys” to również „lilia”, późniejsze pokolenia zapomniały o źródłosłowie i został z tego „kwiat lilii”.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Martusiu, ale masz kolorowo i różnorodnie ;:138 Irysy cudnie pokazane, co ja mówię irysy - wszystkie kwiaty zachwycające ;:167 Rozczochrany goździk wygląda kapitalnie :lol: a "dereń" sprawił fajną niespodziankę ;:306 U mnie też co chwilę pada i ostatnio znów się ochłodziło.
Słoneczka i ciepła ;:3 ;:196
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”