Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko między Trzebnicą, a Sułowem - 2022 - 2025

Post »

Iryski poradzą sobie z pewnością, Małgosiu, tak tylko przypomniałam sobie, że planujesz staw na wsi, to można go nimi obsadzić. ;:333
Jak wiesz, że masz powojniki, to już jest bardzo dużo! :;230 Teraz tylko czytać o nich, robić zdjęcia i znowu czytać, a one niech sobie rosną i kwitną! ;:306
Ładne kwiatki kwitną na Twojej łące. ;:138 Firletkę mam w ogródku, bo łąki na których kwitły łanami, zaorane pod kukurydzę. :(
U mnie klecanki w ubiegłym roku, wybrały miejsce pod dachem tarasu. Dobrze, że nie mam czasu tam siedzieć, bo one podobno, żądlą gorzej niż osy, na które jestem uczulona.

Jako wytrawnej ogrodniczce, życzę Ci zakwasów w każdy weekend! :wink:
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Kontakt:

Post »

:lol: :lol: :lol: Martuś ale życzenia ;:306 ty to masz humor ;:138 ,Małgosiu jak te powojniki wszystkie będą kwitły to będzie nieziemsko pięknie,bardzo podobają mi się powojniki tylko nie mam gdzie ich koło domu sadzić a na górkę szkoda tych szlachetnych.Bardzo lubię u ciebie bywać sadzisz i już nie ma jak u mnie że komuś się nie podoba,życzę samych pięknych kwitnień i jak lubisz to troszkę zakwasów. ;:306 ;:196
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Marta, nie ma to jak wsparcie koleżanki co do zakwasów ;:306
Małgosiu, jak zwykle u Ciebie można się pozachwycać, poznać coś nowego, pośmiać się - tak trzymać ;:215
Też jestem ciekawa tych powojników - może akurat będą to te odmiany co trzeba. Ale z drugiej strony - jak loteria to niech będzie loteria :D
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, ale jak to krowy nie jedzą krwawników? Ja mam właśnie taką zapuszczoną łąkę z mnóstwem różnistych roślin. Nie zauważyłam, żeby krowy omijały jakieś rośliny, oprócz tych, co rosną wokół starych "placków". Nawet jaskry i złocienie zjadają. :)

Marto, klecanki zazwyczaj wybierają miejsca osłonięte od deszczu, dlatego zdziwiły mnie gniazda wprost pod chmurką. To prawda, że one są nieco bardziej nerwowe, niż pospolite. Mnie jednak nie użądliły, a gryzły żuwaczkami.

Ciekawe życzenia :lol: Ale wiesz co? Jak popracuję trochę w weekendy, to mi problemy ze stawami mniej dokuczają, więc jakieś plusy mają te zakwasy ;:306

Jolu, miło mi, że lubisz u mnie bywać. :) Zakwasów jednak nie lubię, ale wolę 1 dzień dyskomfortu, niż ból kolana, czy biodra przy każdym ruchu :)

Beatko, ja naprawdę podeszłam do tych powojników, jak do zabawy, jak do wiejskiej loterii fantowej :lol: Pamiętam, że jako dziecko byliśmy u babci na takowych w lecie... to była zabawa, jak się z jakimś zwierzakiem wracało ;:306

Goździki brodate zaczynają pokaz. Na razie tylko balkonowe, ale wkrótce będą i gruntowe :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Takie to piękne widoki mijam w parku po drodze do pracy :) W zeszłym tygodniu jeździłam samochodem, bo było paskudnie, a dzisiaj po przerwie znów wsiadłam na nower i zaskoczył mie taki oto widok w parku:

Obrazek

Życzę Wam wszystkiego dobrego, włącznie z pogodą, żebyście mogli poogrodować i nie życzę Wam zakwasów :;230
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudny ten ostatni szeroki kadr ogrodowy.
Kolorowo, gustownie, no pięknie.
I rododendrony jakie okazałe.
Bardzo lubię goździki brodate . ;:167
U mnie jeszcze ciut, ciut i rozkwitną,
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

No, chyba strzelę focha i nie będę z Wami gadać! ;:224 To ja tu do Małgosi z najlepszymi życzeniami, a posądza się mnie o jakieś złe intencje? No, nikt mnie nie rozumie! ;:145
Przecież napisała, cytuję: "Narobią się, stękają z powodu zakwasów, ale cieszą się na kolejną robotę" , to życzę jej, żeby mogła każdy weekend spędzać w ulubiony sposób. :;230

Piękne kolorki goździków ;:138 . Moim dopiero "brody" urosły, tylko jeden otworzył oko.
Małgosiu, a posiałaś te o pełnych kwiatuszkach?
Pozdrawiam cieplutko! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to niespodzianka Małgosiu - klecanki skleciły domek na wolnym powietrzu ;:oj
Tak jak napisałaś - one lubią miejsca osłonięte. U nas corocznie przykleją swoje domki na wewnętrznej stronie, stale otwartych okiennic.
A tną boleśniej niż osa - po użądleniu osy nie mam takich objawów jak po klecance - po niej miałem dłoń jak Popeye ;:oj
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Coś w tym jest, co piszesz. Ja z natury jestem leniem, a tymczasem spora część prac w ogrodzie autentycznie mnie cieszy.

U mnie klecanki zaczęły klecić gniazdo na werandzie, ale dosyć szybko zorientowały się, że to idiotyczny pomysł (jak nie ma mnie w domu, to weranda zamknięta, a że słońce na nią pada, temperatury robią się tam już nawet nie tropikalne, ale wręcz niesprzyjające życiu – chociaż jakimś dziwnym cudem kątnikom to nie przeszkadza) i się wyniosły.

Z mszycami mam w tym roku straszny problem. Po raz pierwszy zaatakowały mi budleje. I to masowo. Nie wygląda to dobrze, zwłaszcza że nie jestem w stanie opryskać całości…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Cześć Małgosiu,ostatnie dni nie służą nam reumatykom ale woda potrzebna bardzo więc wytrzymamy.Loki pisze o problemach z mszycą u mnie też jest ale dopiero po deszczach pewnie da nam popalić mszyca i ślimaki.Jak nie będę miała spania to 1,2,3 w nocy będę polować z latarką na turkucia i ślimaki ;:306 Zawsze to noc szybciej zleci ;:306 Super wygląda ta rabatka z rodondrenami i azaliami ja swoje upchnęłam w kącik żeby uchronić od wiatru ale nie ma to już takiego wyglądu jak u ciebie,wyeksponowane pięknie.Dużo zdrowia i słoneczka oczywiście Małgosiu ;:167
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Rabata parkowa pierwsza klasa :) U nas też sadzą, ale tak skomponowanej rabatki to jeszcze nie widziałam. Zawciąg pospolity - fajna ciekawostka. Goździk i u mnie jest, ale jeszcze nie kwitnie - czerwony wpadł mi w oko :wink:
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

O jak fajnie, że znów można poczytać o roślinkach i pooglądać. W ten weekend nauczyłam się, że rośliny ogrodowe są polityczne :lol: Ba, nawet samo czytanie o nich to agitacja w czytaj postaci :;230 Ale nic to, mam za to furę fotek do pokazania :)

Aniu, bardzo mi miło, że zajrzałaś :) Goździki brodate w gruncie już powoli rozkwitają :)

Martusiu, a wiesz, że ten jasno różowy goździk brodaty przyjechał od Ciebie razem z innymi sadzonkami w zeszłym roku? :D
Jeszcze nie posiadam tych pełnokwiatowych, ale zbieram się do tego.
No i nie kochaj się, bo to wszystko żarty są :)

Andrzeju, to nie jest pierwsze gniazdo klecanek spod chmurki, które widziałam. Ja na szczęście nie spuchłam, jak mnie jakaś dziabnęła, no chyba, że nie zrobiła tego żądłem.
Regularnie wywalam z szopy narzędziowej gniazda klecanek, wyganiam osy pospolite, a nawet szerszenie. Wystarczy wziąć długiego kija i nie robić gwałtownych ruchów. :)

Loki, powalcz lepiej z mrówkami, bo to one roznoszą mszyce. Ja dzisiaj smarowałam klejem entomologicznym pnie jabłonek w sadzie, bo to jest jakiś koszmar z tymi mszycami, a do tego jeszcze namiotniki. Jak gąsienice i mszyce wiatr oraz deszcz strącą, to nie wlezą z powrotem :D

Jolu, u mnie problem ze stawami ma inną przyczynę, ale ruch, słońce i galaretki bardzo pomagają :)
Ta rabatka z rododendronami nie jest moja, tylko parkowa i kompletnie nic mnie nie kosztowała, i nawet dbać o nią nie muszę :D
Życzę Ci powodzenia w nocnych polowaniach i słonka ;:3

Olu, tyle lat mieszkam koło tego parku, a jakoś w ten konkretny zakątek nie zajrzałam nigdy w maju i czerwcu. Szok i niedowierzanie, że taki ładny widok omijał mnie latami :lol:
Ten czerwony goździk, to pierwszy raz taki mi wyszedł z mieszanki. One zawsze w różowościach były :)

Wczoraj na RODos

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja babcia nazywała je ślubiankami. Była mieszanka, a zostały tylko białe :D

Obrazek

Będzie co pojeść :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu będzie klęska urodzaju, bo nie da się przerzedzić...

Obrazek

Obrazek

A tu już skromnie z owocowaniem będzie...

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj na wsi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Posadziłam dzisiaj melony i arbuzy, a przy okazji złapałam świerszcza w ręce (miałam rękawice, a i tak poczułam jego ugryzienie). Załadowałam go do pustej butelki po wodzie i pokazałam Młodemu. Potem odzyskał wolność :) Zaczęłam wreszcie smarować klejem entomologicznym pnie jabłonek, bo mszyce strasznie się rozszalały. Muszę skończyć jak najszybciej, bo zniszczą mi wszystkie liście na jabłonkach. :)

Życzę Wam wszystkiego najlepszego i dużo radości z ogrodowania :D ;:3 ;:167
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu ale masz zapowiedź urodzaju a te jak nazywasz ślubianki to czarnuszka? Faktycznie kojarzą się z panienkami do ślubu albo balerinami.Piwonie u ciebie kwitną już pełną parą a u mnie ten rodzaj dopiero w pąkach,oberwały od deszczu te mocno różowe majowe już zaczynają się sypać,tę jasną z akcentem czerwieni na płatku też mam ale jeszcze w pąku,super są wszystkie twoje kwiaty. ;:138
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Piękne widoki z działki i z parku.
Ciekawe co to za zieleniec publiczny we Wro ?
Iryski wszystkie piękne masz. :D
Goździki kochane ,u nas dopiero ''zielone jerzyki''.
Cud ne białe piwonie.
U nas też sporo mszyc na jabłonkach :?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Małgosiu
Będą plony i będzie co jeść, ślinka już cieknie.
Piękne goździki, irysy i orliki.
Na róże i piwonie fajnie się patrzy.
Rabata ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu piękna babcina nazwa czarnuszki. Piwonie z irysami, wspaniały widok. ;:oj U mnie dziś piwonie rozkwitły, a po irysach zostało wspomnienie.
Mam nadzieję, że powojników nie posadziłaś przy płocie i ładnie zakwitną. ;:65 Mój jedyny odżył po trzech latach, ale sarny zjadły na śniadanie. ;:306
Parkowa rabata pięknie skomponowana. ;:215
Rośliny użytkowe, mniej spektakularnie wyglądają, ale równie ważne, jak ozdobne. Jabłoń na ROD obrodziła pięknie. Też posadziliśmy jabłonkę u znajomych, co dwa lata rodzi dużo owoców, ale M mało o nią dba.
Dobrych dni na działce. ;:168
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”