Śliwa Dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śliwa Dyskusje ogólne

Post »

Tak sobie patrzyłam na All.. i sprawdzałam śliwy kolumnowe, no i niespodzianka. Przy śliwie Fructa (nie ma takiej, jest Fruca) nazwa łacińska 'prunus laurocerasus' - a to jest nazwa laurowiśni ;:oj Przy innej 'prunus spinosa' czyli tarnina. Jeszcze inna 'prunus persica' czyli brzoskwinia a na załączonym zdjęciu paszportu 'prunus cerasifera' czyli ałycza. I to wszystko nasze swojskie śliwki czyli 'prunus domestica'. Słowotwórstwo naszych sprzedawców jest imponujące :;230
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na tym portalu kupiłem właśnie kilka lat wstecz coś co miało być Węgierką Wangenheima, a okazało się czymś co rośnie silnie, kwitnie bardzo obficie, ale jest obcopylne, przez co owoców nie ma :? Mam kilka typów cóż to może być President, Lapotica, przeszczepiłem ją w tym roku, jak na razie czekam na efekty.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

U mojej babci rosną prawdopodobnie siewki wangenheima. Mi ona bardzo smakuje, prawie jak węgierka tylko większa i szybciej dojrzewa bo jakoś w sierpniu, wrześniu. Jedyne co to odrostów korzeniowych sporo. Jak będziesz chciał to mogę zorganizować jakąś sadzonkę.
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :-) Na maleńkich śliweczkach widzę że już są ślady nakłucia chyba przez owocówkę śliwóweczkę .Pewnie powinienem to zrobić jak były zawiązki i prysnąć Mospilanem .Ale się spóźniłem. Mam zapytanie czy teraz jak tylko przestanie padać bo pada w całej Polsce to oprysk Mospilanem coś da -bo te co są już zainfekowane to wiadomo już na straty.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Tak, opryskaj. Mospilan działa do około dwóch tygodni, zawsze coś tam utłuczesz, choćby mszyce.
Powieś tablicę z feromonem na sliwkoweczke i będziesz miał podgląd.
Pozdrawiam! Gienia.
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02

Post »

Właśnie zamierzam zakupić tablice
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Jestem bardzo szczęśliwy, bo moja trzyletnia mirabelka z Nancy (uprawiana we Francji już w XV w.) obdaruje mnie w tym sezonie swoimi owocami. :) pełna ochrona opryskami BIO na razie skutkuje i nie widać ani szkodników, ani patogenów.

https://i.postimg.cc/cCHrY36S/498324922 ... 1222-n.jpg
:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Super! Zawsze byłam ciekawa tej śliwy, bo nigdy jej nie widziałam na żywo.
Mam nadzieję, że pokażesz też dojrzałe owoce, Michale :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

nikotynek pisze: 3 mar 2025, o 20:02 Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
Ja myślę o tym samym. Mam kupione drzewka na podkładkach karłowych, na razie w dużych donicach, beda mocno cięte, żeby utrzymać je w ryzach. Zamierzam zrobić konstrukcję, na którą będzie zakładana, gruba, zimowa, agrowłóknina.
Do środka będzie można dołożyć dowolne źródła ciepła, jeżeli będzie taka potrzeba - znicze, kabel grzewczy czy nawet kominek sadowniczy. Dla mnie gra warta świeczki, bo niestety jakość owoców dostępnych na rynku jest dla mnie nie do przyjęcia (zwłaszcza śliwy i wiśnie).
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Na dziś na mojej z Nancy wszystkie kwiaty obmarzły. Jedyny plus, liście i pędy są zdrowe bez oznak żerowania szkodników. Mam ją na wisience kosmatej ze wstawką z ałyczy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Awatar użytkownika
Baltazar
500p
500p
Od: 19 paź 2022, o 07:18

Post »

Ja nie wiem czy w ogóle będę miał nawet ałycze że sliw. Zawiązki owoców trzeba szukać żeby znaleźć. Sponiewieralo mi owoce w tym roku mrozem mocno.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

U mnie rośnie i sama się rozmnaża śliwka, której nigdzie indziej nie spotkałem a odmianę tę nazywamy 'Durancja'. Dojrzewa stosunkowo wcześnie: sierpień-wrzesień. Ciekawym jest, podobnie jak u 'Damaszki', że się jej nie szczepi. Czasem wyrośnie od korzenia, czasem nie wiadomo skąd. Żółty miąższ odchodzi pestki, fioletowq z nalotem, bardzo aromatyczna, średniej wielkości.
Zna ktoś taką?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

W mojej okolicy przymrozek skutecznie zlikwidował praktycznie wszystkie owoce na śliwach. O dziwo praktycznie bez szkody przetrwał jeden i to najwcześniejszy gatunek - nie wiem co to jest bo dostałem zrazy.
Niby nie był duży jakieś -1 max -2 i to przez jakieś 1-2 godziny a szkód narobione strasznie - 2/3 pędów winorośli, morwa całe gałęzie cieńsze niż 3-5 cm, nawet agresty straciły z połowę owoców, czerwona porzeczka tak z 20% owoców. Nie będzie też brzoskwiń, wiśnie i czereśnie tak symbolicznie - została ilość degustacyjna. :evil:
Pozdrawiam,
Tomek
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Ja mam 40 letnią węgierkę nierobaczywkę. Śliwka niehandlowa szybko mięknie i psuje się a na dodatek opada z drzewa i przyciąga owady ja magnes. Ale robaków nie ma a smak owoców jest wyborny. Robiłem z niej wino i wyszło ciekawe i smaczne. Śliwa ta miała już zawiązki w tym roku ale w około 80% przemarzły, coś tam przetrwało, rok temu nic nie było bo kwiaty dostały. W 2023 r. było owoców od groma. Klimat jest taki, że matematyczne prawdopodobieństwo owocowania tej mojej śliwy wynosi około 30%? Ta moja śliwa wczesna do sadu nie nadaje się ale do ekologicznej uprawy działkowej jak najbardziej, tylko trzeba szybko owoce przerobić na wino, dżem a część można zamrozić. Wadą tej mojej śliwy jest słaba trwałość owoców ale można je jeść nie do końca dojrzałe i tak są już smaczne i nie mają robaków bez pryskania 100% bez chemii.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Na Prezydencie wiszą zawiązki i dobrze wyglądają . Trzymam kciuki by przetrwały .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”