Śliwa Dyskusje ogólne
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Śliwa Dyskusje ogólne
Tak sobie patrzyłam na All.. i sprawdzałam śliwy kolumnowe, no i niespodzianka. Przy śliwie Fructa (nie ma takiej, jest Fruca) nazwa łacińska 'prunus laurocerasus' - a to jest nazwa laurowiśni
Przy innej 'prunus spinosa' czyli tarnina. Jeszcze inna 'prunus persica' czyli brzoskwinia a na załączonym zdjęciu paszportu 'prunus cerasifera' czyli ałycza. I to wszystko nasze swojskie śliwki czyli 'prunus domestica'. Słowotwórstwo naszych sprzedawców jest imponujące 
-
KamilK02

- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na tym portalu kupiłem właśnie kilka lat wstecz coś co miało być Węgierką Wangenheima, a okazało się czymś co rośnie silnie, kwitnie bardzo obficie, ale jest obcopylne, przez co owoców nie ma
Mam kilka typów cóż to może być President, Lapotica, przeszczepiłem ją w tym roku, jak na razie czekam na efekty.
-
bociankrasna
- 200p

- Od: 25 mar 2013, o 14:33
U mojej babci rosną prawdopodobnie siewki wangenheima. Mi ona bardzo smakuje, prawie jak węgierka tylko większa i szybciej dojrzewa bo jakoś w sierpniu, wrześniu. Jedyne co to odrostów korzeniowych sporo. Jak będziesz chciał to mogę zorganizować jakąś sadzonkę.
Witam
Na maleńkich śliweczkach widzę że już są ślady nakłucia chyba przez owocówkę śliwóweczkę .Pewnie powinienem to zrobić jak były zawiązki i prysnąć Mospilanem .Ale się spóźniłem. Mam zapytanie czy teraz jak tylko przestanie padać bo pada w całej Polsce to oprysk Mospilanem coś da -bo te co są już zainfekowane to wiadomo już na straty.
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Tak, opryskaj. Mospilan działa do około dwóch tygodni, zawsze coś tam utłuczesz, choćby mszyce.
Powieś tablicę z feromonem na sliwkoweczke i będziesz miał podgląd.
Powieś tablicę z feromonem na sliwkoweczke i będziesz miał podgląd.
Pozdrawiam! Gienia.
Właśnie zamierzam zakupić tablice
- Dolnoslonzok

- Od: 5 wrz 2010, o 10:46
- Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.
Jestem bardzo szczęśliwy, bo moja trzyletnia mirabelka z Nancy (uprawiana we Francji już w XV w.) obdaruje mnie w tym sezonie swoimi owocami.
pełna ochrona opryskami BIO na razie skutkuje i nie widać ani szkodników, ani patogenów.
https://i.postimg.cc/cCHrY36S/498324922 ... 1222-n.jpg
viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
https://i.postimg.cc/cCHrY36S/498324922 ... 1222-n.jpg
- kuneg

- Od: 29 sty 2021, o 08:11
Super! Zawsze byłam ciekawa tej śliwy, bo nigdy jej nie widziałam na żywo.
Mam nadzieję, że pokażesz też dojrzałe owoce, Michale
Mam nadzieję, że pokażesz też dojrzałe owoce, Michale
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja myślę o tym samym. Mam kupione drzewka na podkładkach karłowych, na razie w dużych donicach, beda mocno cięte, żeby utrzymać je w ryzach. Zamierzam zrobić konstrukcję, na którą będzie zakładana, gruba, zimowa, agrowłóknina.nikotynek pisze: ↑3 mar 2025, o 20:02 Śliwki z niej są przepyszne, a od kilku lat przymrozki zimnych ogrodników niweczą wszystko, zastanawiam się czy w taki razie jak bym zainstalował po kwadracie wokół drzewka ( wysoka na 5 m )cztery spągi ,całość szczelnie owinął folią bąbelkową, dodatkowo można by było wstawić świece do środka - ale nie wiem czy dym unoszony z woskiem nie zniszczy kwiatostanu ? Tak kombinuję może to bezsensu -nie wiem.
Do środka będzie można dołożyć dowolne źródła ciepła, jeżeli będzie taka potrzeba - znicze, kabel grzewczy czy nawet kominek sadowniczy. Dla mnie gra warta świeczki, bo niestety jakość owoców dostępnych na rynku jest dla mnie nie do przyjęcia (zwłaszcza śliwy i wiśnie).
- seedkris

- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Na dziś na mojej z Nancy wszystkie kwiaty obmarzły. Jedyny plus, liście i pędy są zdrowe bez oznak żerowania szkodników. Mam ją na wisience kosmatej ze wstawką z ałyczy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Baltazar
- 500p

- Od: 19 paź 2022, o 07:18
Ja nie wiem czy w ogóle będę miał nawet ałycze że sliw. Zawiązki owoców trzeba szukać żeby znaleźć. Sponiewieralo mi owoce w tym roku mrozem mocno.
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie rośnie i sama się rozmnaża śliwka, której nigdzie indziej nie spotkałem a odmianę tę nazywamy 'Durancja'. Dojrzewa stosunkowo wcześnie: sierpień-wrzesień. Ciekawym jest, podobnie jak u 'Damaszki', że się jej nie szczepi. Czasem wyrośnie od korzenia, czasem nie wiadomo skąd. Żółty miąższ odchodzi pestki, fioletowq z nalotem, bardzo aromatyczna, średniej wielkości.
Zna ktoś taką?
Zna ktoś taką?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- massur

- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
W mojej okolicy przymrozek skutecznie zlikwidował praktycznie wszystkie owoce na śliwach. O dziwo praktycznie bez szkody przetrwał jeden i to najwcześniejszy gatunek - nie wiem co to jest bo dostałem zrazy.
Niby nie był duży jakieś -1 max -2 i to przez jakieś 1-2 godziny a szkód narobione strasznie - 2/3 pędów winorośli, morwa całe gałęzie cieńsze niż 3-5 cm, nawet agresty straciły z połowę owoców, czerwona porzeczka tak z 20% owoców. Nie będzie też brzoskwiń, wiśnie i czereśnie tak symbolicznie - została ilość degustacyjna.
Niby nie był duży jakieś -1 max -2 i to przez jakieś 1-2 godziny a szkód narobione strasznie - 2/3 pędów winorośli, morwa całe gałęzie cieńsze niż 3-5 cm, nawet agresty straciły z połowę owoców, czerwona porzeczka tak z 20% owoców. Nie będzie też brzoskwiń, wiśnie i czereśnie tak symbolicznie - została ilość degustacyjna.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
Yogibeer701

- Od: 7 maja 2020, o 17:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam 40 letnią węgierkę nierobaczywkę. Śliwka niehandlowa szybko mięknie i psuje się a na dodatek opada z drzewa i przyciąga owady ja magnes. Ale robaków nie ma a smak owoców jest wyborny. Robiłem z niej wino i wyszło ciekawe i smaczne. Śliwa ta miała już zawiązki w tym roku ale w około 80% przemarzły, coś tam przetrwało, rok temu nic nie było bo kwiaty dostały. W 2023 r. było owoców od groma. Klimat jest taki, że matematyczne prawdopodobieństwo owocowania tej mojej śliwy wynosi około 30%? Ta moja śliwa wczesna do sadu nie nadaje się ale do ekologicznej uprawy działkowej jak najbardziej, tylko trzeba szybko owoce przerobić na wino, dżem a część można zamrozić. Wadą tej mojej śliwy jest słaba trwałość owoców ale można je jeść nie do końca dojrzałe i tak są już smaczne i nie mają robaków bez pryskania 100% bez chemii.
-
anulab

- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Na Prezydencie wiszą zawiązki i dobrze wyglądają . Trzymam kciuki by przetrwały .