Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna fotorelacja :wink: mnie to czasem strasznie wkurza jak się tak dłuuuuugo pączki otwierają :roll: ale dzięki temu można zrobić fotki w różnych ciekawych ujęciach :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
pikasia
100p
100p
Od: 5 wrz 2007, o 23:09

Post »

Powolutku, ale najważniejsze, że wytrwale się otwiera :wink: :D
Pozdrawiam
Kasia

moje storczyki
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Moje na podobnym etapie się zatrzymały, są mniej rozwinięte, i już tak od x dni, to jest w ogóle normalne??! Nigdy wcześniej nie czekałam tyle na kwiaty, 1 dzień i było po wszystkim..!

Blue, a pisałaś o tym że pęd Ci się przedłuża na końcu? Nie pamiętam już, jakby co, to sorry, a jak nie wiedziałaś, to masz dobrą wiadomość! :)

Tego alkoholu to tak ze 2 krople, malutko, płynu też. To ze względu na ewentualne szkodniki, bo pisałaś o pajęczynce. Jeśli rzeczywiście coś tam jest to po każdym listku powinno się zmienić wacik, żeby nie rozwlec ewentualnych jaj. Ale mi też te listki nie wygladają jakoś groźnie, może się podsuszyły bo stały za blisko jakiegoś grzejnika czy od słońca... Tak w ogóle to często liście mają jakieś defekty, uszkodzenia mechaniczne, plamki, dziurki, nadłamania... Nie wszystko oznacza od razu problem- na szczęście :) Obejrzyjcie go dokładnie, podłoże też przez doniczkę czy nie ma tam jakichś robali, larw, i tyle. No i czy zmiany nie postępują. jeśli nie, to raczej należy zachować spokój ;)

P.S. Właśnie na coś wpadłam- ten mój leniwiec wisi od strony pn, no i na dodatek mam tam teraz rusztowanie bo ocieplają, może mu za ciemno i nie ma się do czego rozchylać- jeśli jutro będzie słoneczko, to go przeniosę na stronę pd, może poskutkuje... :)
A ten Twój ma dużo światła?
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Jeżeli są maleńkie pajęczynki, to znaczy, że storczyka zaatakowały przędziorki. Może wystarczy storczyka często zamgławiać, bo one nie znoszą wilgoci. Jeśli nie pomoże, to należy zastosować chemie.
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Post »

ale u Nas dzisiaj tłum :)
Joasiu ja już mam mnostwo ciekawych ujęć i chciałabym JUZ WRESZCIE obejrzeć go w pełni otwartego! :D
Pikasiu bardzo dziękuję za rady co do plam na liściu :) a ten alkohol to jaki? czerwoe wino? :wink: :lol: obyś miała rację, że nie zatrzyma się jak pół-pączek Agity :twisted:
Wando, tak zrobię, dzięki za radę :)
Agitko nie wypisuj to takich rzeczy bo jeszcze zainspirujesz mojego Lenia do całkowitego zastoju :wink: :lol: co do światła to mój tez stoi od północy. Stoi pod świetlówką "idea: energooszczędną o mocy 11W ale nie wiem czy to robi na nim jakieś wrażenie?
przedłuża pęd? masz na myśli tą zieloną końcówkę w tle?
Obrazek i tą tu (na rozgałęzieniu drugiego pędu)?

Obrazek
niestety te końcówki, a także to co widać tu:
Obrazek Obrazek
to wszystko niestety od 5 tygodni nawet nie drgnęło więc już raczej straciłam nadzieje na przedłużenia i rozgałęzienia. Mam coraz większą ochotę natrzeć mu (uszu :wink: ) te oczka maścią z ukorzeniaczem...[/b]
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Basiu, niezwykły ten Twój falenopsis. I kolor, i płatki takie grube z nakrapianym wzorkiem, i te połyskliwe pączki.
Wszystko razem prześliczne :)

A ja miałam taką historię:
Art pisze:Witajcie! Intryguje mnie jeden z moich falenopsisów.
Czy widzieliście takiego pączka śpiocha ?? Całe młodsze "rodzeństwo" (poza ostatnim) już dawno kwitnie,
a on wciąż w tym samym stadium - ani myśli się obudzić ;:41 !!!
I wciąż śni... może o wiośnie...?

Obrazek

Pozdrawiam, Joanna :)
Pączek się nigdy nie otworzył, tylko w czasie więdnięcia kwiatów zrobił to samo :?
Oczywiście to nie jest "straszenie" Ciebie, tylko opisanie pewnego przypadku, że tak też bywa... :wink:
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Joanno baaaardzo dziękuję za komplementy pod adresem mojego pupilka :lol: :lol: mój poki co powolutku się rozwija, mam nadzieje że skutecznie :) Obrazek
a ten Twój ma prześliczny kolor :) taki delikatny... śliczny :) a jaki to gatunek? bo jakoś nie mogę rozpoznać :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Art pisze:Basiu, niezwykły ten Twój falenopsis. I kolor, i płatki takie grube z nakrapianym wzorkiem, i te połyskliwe pączki.
Wszystko razem prześliczne :)

A ja miałam taką historię:
Art pisze:Witajcie! Intryguje mnie jeden z moich falenopsisów.
Czy widzieliście takiego pączka śpiocha ?? Całe młodsze "rodzeństwo" (poza ostatnim) już dawno kwitnie,
a on wciąż w tym samym stadium - ani myśli się obudzić ;:41 !!!
I wciąż śni... może o wiośnie...?

Obrazek

Pozdrawiam, Joanna :)
Pączek się nigdy nie otworzył, tylko w czasie więdnięcia kwiatów zrobił to samo :?
Oczywiście to nie jest "straszenie" Ciebie, tylko opisanie pewnego przypadku, że tak też bywa... :wink:
ten Phalaenopsis jest przepiękny. podobny do mojego, ale twój ma chyba bardziej żywe kolory, mój jest jaśniejszy i lekko pachnie. może nie tak, jak liodoro, ale jak sie go powącha w dzień to czuć ładny zapach.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Basiu, życzę Ci, żeby kwiaty pokazały się u Twojego w całej okazałości :!:
I czekam na fotki :)
Natomiast mój, to jak już napisała Dusia - Phalaenopsis (hybryda). Nie pachniał.

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, Blue, o tych na końcu myślałam, no cóż, pewnie są uśpione. Te na końcu to raczej ruszą za jakiś czas, pewnie jak kwiaty przekwitną, a to maleństwo przy pędzie nie wiem, sama mam takich kilka i nic się nie dzieje.

Właśnie o takich przypadkach jak pisze Art czytałam i dlatego rozkleiłam na czubku te moje pąki, postanowiłam że nawet jeśli się nie rozłożą do pełnych kwiatów, to chociaż na nie trochę popatrzę... podejrzę właściwie :)

Tak to się zatrzymało:
Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Joasiu dziękuję za życzenia :) mam nadzieję, że się spełnią bo bardzo bym chciała zobaczyć w całości kwiatka który zrobił fikołka :D czy kwiatki mogą się wzajemnie zablokować? bo płatki tych 2 moich już się właściwie stykają więc zastanawiam się jak to będzie dalej wyglądało?
Agitko nie trać nadziei, dzień się wydłuża, światła przybywa może jeszcze się otworzą :) co do tych czubeczków to to są zakończenia rozgałęzień, czubki pędów też takie były ale uschły razem z pączkami. To pewnie znaczy że sam pęd już nie urośnie :( A co do tych maleństw to właśnie jutro jedno z nich eksperymentalnie potraktuję maścią ukorzeniaczowo-wazelinową i zobaczymy, może to je zmobilizuje :)
Pozdrawiam,
Basia
gelatynka
200p
200p
Od: 31 gru 2008, o 15:26

Post »

Agito- sliczny Laciatek- juz od dłuższego czasu takiego poszukuje- i nie moge znalezc
gelka
Blue Monkey
500p
500p

Post »

cześć :)
storczyk się wita: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
nasmarowałam mu dziś 2 oczka-ledwo rozchylone i takie całkiem zamknięte maścią wazelinowo-ukorzeniaczową :D
oboje Was pozdrawiamy :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No naprawdę mu się nie spieszy, ale widać że się chociaż posuwa... :D U mnie albo wcale albo jeszcze z 5 razy wolniej niż u Ciebie ;) Nie sądzę żeby się mogły płatkami zablokować, gdyby takie były wrażliwe to żaden korzonek ani pęd by się nie przebił przez liście.

Gelatynko, polecam LM, tam go znalazłam, były jeszcze przez długi czas, potem nawet już w przecenionych, tylko takie marniejsze 1-pędowe...
Pozdrawiam, Agnieszka
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Agito storczyk chyba usłyszał Twój komentarz wczorajszy i sama zobacz efekty:
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”