Pomidory w donicach cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Pomidory w donicach cz.4

Post »

Uważam te wszystkie wynalazki typu wytłaczanki, pojemniki po serkach itp, za bardzo niekorzystne,
bo korzonek będzie miał zdecydowanie za mało miejsca na głębokość. Te pojemniki są po prostu za płytkie.
Zdecydowanie lepsze są kubki po śmietanach , jogurtach. One mają dobrą wysokość. Każde przesadzenie pomidorka to dwa tygodnie do tyłu. Tak plus, minus tyle potrzeba, żeby pomidor się ogarnął i rósł dalej.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7

Jolka zgadza się większych zdecydowanie pomidory szybciej rosną , bo korzenie rosną tam gdzie chcą jest większą przestrzeń. ;:333

Ja miałem 135g na pierwsze pikowanie , a na drugie obcięte kartoniki po mleku wyszło gdzieś 0,8 litra . Sprawdziły się idealnie. ;:108 pomidorki ładnie z nich wyskakują :wink:

Obrazek

Tylko w tych co roku będę sadził na drugie pikowanie i to za darmaka, a nie w kibel ;:215

Obrazek

;:304
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Awatar użytkownika
Robert25 +
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2023, o 06:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie mogę już połączyć posta za późno :(

A w tych czerwonych wysiewam wczoraj wykiełkowały ostatnie pomidorki zostawię 2 Cuban Salami :tan

Obrazek

;:304
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szykuję powoli worki do uprawy wczesnej pomidorków. Ciężka robota, trzeba przynieść ok 5 wiader 10 litrowych ziemi i obornik do każdego wora, planuję ok 15 worków. Dziś przygotowałam 3 worki. Jutro kontynuacja. ;:213

Obrazek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

leszkat Fajny pomysł z workami, ale trochę gimnastyki potrzeba :roll: Czy robisz otwory i czy dajesz na dno piasek? Pewnie głupie pytanie, ale zupełnie nie wyobrażam sobie :wink: Mam kilka niepotrzebnych worków, może też bym tak posadziła? :idea:
Ciekawe, czy sadzenie w worki pasowałoby dla melonów?
Anna
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ja już też swoje poletko obsadzam :D Od dawna są hartowane. Jak podrosną to rozciągnę sznurki. Mam nadzieję, że nie będzie już jakiś mega przymrozków. W razie ,,W" nakryję wiaderkami :D Zastanawiam się jeszcze czy warto parę wiaderek dać do foliaka , ale tam temp. już ok 40*C przy słońcu. Czyli w okresie letnim żegnajcie kwiatki.
Obrazek
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Aniu te worki są plecione i korzenie przerastają pod spodem i idą głębiej w podłoże. W zeszłym roku uprawiałam pomidory w ten sposób i arbuzy. Plon z pomidorów był lepszy niż z gruntu. Były te same odmiany tu i tu.
Arbuzów miałam tyle że rozdawałam. Od 2 do 11 kilo ważyły.
Melony miałam w gruncie ale były słabe , w tym roku też będą w workach i dodatkowo w tunelu.
W zeszłym roku dawałam do worków tą sama ziemię co na polu. Teraz daję czarnoziem, mąż mi przywiózł przyczepę i mam pod dostatkiem.
Dodaję jeszcze kurzy obornik.
Worki trzymają się do końca sezonu ale na zimę juz trzeba je roparcelować. Przy wywalaniu z nich ziemi już rwą się na strzępy.
Jola tyle donic naszykować to też niezły wyczyn. ;:333
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Kasiu, bardzo dziękuję za podpowiedzi ;:167 Nie przypuszczałam, że korzenie pójdą tak daleko.
Piękny czarnoziem ;:oj
Wysadzę kilka worków z pomidorami. A później jeszcze arbuza i melona też na wypróbowanie.
Jolu, super urządziłaś, pomidorowy zakątek robi wrażenie :)
Anna
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Myślę , że w 60 wiaderkach się zmieszczą :D Za mało Baba miała roboty to sobie wymyśliła :;230
Tak mi jest prościej kontrolować rozsady przed chwastami i ślimakami które stadnie pchają się z lasu i ugoru na małe co nie co :roll: Z powodu dłuższego dnia w cieniu łatwiej też mi dostrzec choroby niż w foliaku. No, w nim to jakieś wyciągnięte hołdygi mi rosły :twisted: Kasiu , też zastanawiam się nad wykorzystaniem worka do arbuza, ale jak przeczytałam jakiej przestrzeni życiowej potrzebuje to nie wiem :roll: czy mi się uda.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

U mnie jak co roku w donicach niezawodne Ijuńskie. W donicach 7L zawsze wyrastają mi solidne krzaczki. W tym roku tylko dwa. Stoją sobie przed domem, na noc je chowam.

Ijuński czerwony
Obrazek

Ijuński czerwony
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”